• $32,3689
  • 35,0467
  • 2325.38
  • 9101.6
30 Mart 2012 Cuma 05:19 | Son Güncelleme:

ABD'nin dediği oldu, Tüpraş İran petrolünü %20 azaltacak

ABD'nin dediği oldu, Tüpraş İran petrolünü %20 azaltacak

Yıllık petrol ithalatının yüzde 51'ini İran'dan sağlayan Tüpraş, bu miktarı yüzde 20 azaltacak. Enerji Bakanı Yıldız da 'Bu yıl Libya'dan 1 milyon ton petrol alacağız. Suudi Arabistan'dan spot alım yapacağız' dedi. Uzmanlar, Tüpraş'ın İran'dan ucuz petrol aldığını diğer ülkelerden alacağı petrolün varil başına 27 sent ek yük getireceğini belirtiyor

ABD ve ardından da Avrupa Birliği'nin (AB), İran'dan petrol ithalatı yapan ülke ve kuruluşlara yönelik yaptırım kararları almasının ardından Türkiye'nin tek rafineri şirketi Tüpraş da İran'dan aldığı ham petrolün miktarını yüzde 20 azaltacağını açıkladı. İlk açıklama İran gezisinden önceki gün dönen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Yıldız, dün TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin İran'a yaptırımlar konusunda halen Birleşmiş Milletler'in kararlarını dikkate aldıklarını belirtti ancak 'İran'dan aldığımız petrolün bir kısmının Libya ile bu yıl değiştirilmesi kararı aldık. Libya'dan 1 milyon ton petrol alacağız' dedi. Suudi Arabistan'dan da spot alım ya da uzun dönemli kontratlarla petrol alınacağını kaydeden Yıldız, 'Bunlarla İran'dan petrol alımı bir miktar düşmüş olacak. Libya'dan alacağımız petrolle İran'dan aldığımız petrolde yüzde 10'luk bir düşüş olacak. Suudi Arabistan'dan alacağımız petrol ile bu miktar biraz daha azalacak' diye konuştu.  Petrol ihtiyacını 11 ülkeden sağlayan Türkiye, Tüpraş kanalıyla İran'dan yıllık 9 milyon ton petrol ithal ediyor. Türkiye, 2011 yılında 8 ülkeden petrol aldı, toplam miktar ise 18 milyon ton oldu, bu rakam içinde İran'ın payı yüzde 51 ile 9.287 bin ton.

VARİL BAŞINA EK MALİYETİ 27 SENT
EKSPRES Invest Analisti Selim Kunter, 'Tüpraş'ın daha önce paylaştığı hesaplamalara göre, İran'dan ithal edilen ham petrolün tamamının kesilmesi halinde, varil başına 27 sent ilave maliyet getireceği belirtildi. İthalatın temmuzda kesilmesi varsayımıyla altı aylık süre için yapılan tahmin yaklaşık 40 milyon dolardı. Bu durumda, Tüpraş'ın ithalatını yüzde 20 kesmesi 7-8 milyon dolarlık bir maliyet artışı anlamına geliyor ki, bu da önemli bir miktar değil' dedi. Kunter, açıklamaları şöyle sürdürdü: İran'dan ithalat ve muafiyet konusu Tüpraş hisseleri üzerinde baskı yaratan bir konuydu. Şimdi bu belirsizlik kalkmış oldu. Hisse için olumlu bir gelişme. İthalatın azaltılması, Türkiye'nin muafiyet almasına da neden olabilir. Çünkü Japonya İran'dan ithalatını yüzde 18 kesmişti ve muafiyet almıştı.

Azaltılan miktar Libya'dan karşılanacak
Tüpraş da KAP'a yaptığı açıklamada 'Gelişen konjonktür çerçevesinde İran'dan ham petrol alımlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına karar verilmiş olup, azaltılan bu miktar diğer kaynaklardan karşılanacaktır' denildi. Koç Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu geçen ay yaptığı açıklamada, Libya ile iki ay önce yıllık 1 milyon ton petrol alımına ilişkin kontrat imzaladıklarını söylemişti.
ABD'nin 31 Aralık'ta yürürlüğe girecek şekilde İran'a yönelik yaptırım kararları almasının ardından bazı ülkeler ve şirketler muafiyet talebinde bulunmuştu. Bu kapsamda ABD,  Japonya ve 10 Avrupa Birliği ülkesine,  finansal yaptırımlardan muafiyet vermiş Türkiye'yi dışarda bırakmıştı. Bu kararın ardından ABD ile yeniden  değerlendirme yapılmasının yolunun açılması bekleniyor.

ABD Büyükelçisi de uyarmıştı
BAŞBAKAN Erdoğan, İran'la yaşanan nükleer krizin çözümü için Tahran'da temaslar yaparken, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone yaptığı açıklamada, 'Türkiye bir karar vermelidir' dedikten sonra şu mesajı vermişti: 'Bazı ülkeler, İran'dan petrol ithalatlarını önemli ölçüde azalttı. Türkiye de dahil diğer ülkelerin de benzer bir adım atmasını bekliyoruz. Türkiye'nin bu konuda bir karara varmasını bekliyoruz.'

İran'dan doğalgaz da alıyoruz
ENERJİ analisti Necdet Pamir, Tüpraş'ın İran'dan 2010'da aldığı ham petrolün oranının yüzde 30 iken bunun 2011'de yüzde 51'e çıktığını belirterek, 'Demek ki burada Tüpraş önemli bir avantaj elde etti ki yüzde 51'e yükseltti. Bunun Türkiye'nin ödemeler dengesi açısından da avantajları var' dedi. Pamir, 'Türkiye doğalgazda yüzde 18 oranında, petrolde ise yüzde 51 oranında İran'a bağlı' uyarısında bulundu.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı