• $7,3583
  • €8,9596
  • 437.224
  • 1536.11
22 Temmuz 2012 Pazar

Oruçluysanız iftardan sonra okuyunuz

Yurtsan Atakan
Yurtsan Atakan
YAZARIN SAYFASI

Geçen yıl Bodrum tatilini pas geçmiştik. Bodrum'la ilgili özlemlerim de ikiye katlanmıştı tabii ki. Geçen hafta Bodrum'a varıp, yazlığımıza olan özlemimizi giderir gidermez ilk işimiz iki kış boyunca gözümüzde tüten Aquarium restoranları ziyaret etmek oldu ardı ardına.
Önce ilk göz ağrımız Gümüşlük Aquarium'la hasret giderdik. Gümüşlük'ün sahilinde sıralanan ve Bodrum'un en iyi balık restoranları olan  sekiz, on balık restoranından sahile iner inmez sağda karşınıza ilk çıkanı Aquarium. Ve pekçok açıdan en iyisi.
Deniz kenarında, püfür püfür esen masamıza kurulur kurulmaz, balık mostrasını ziyaret ediyorum. Mezelerle, ara sıcaklarla fazla vakit kaybetmeden hemen balık ziyafetine geçmek amacımız.
Günün balıkları arasında en çekicileri orfoz ve mevsimi yeni başlayan barbun. Orfoz çok sevdiğim bir balıktır ancak maharetli ellerde pişirilmediği zaman hiçbir şeye benzemez. Eti çok sert olur. Bugüne kadar denediklerim arasında orfozu en iyi pişiren şef, yıllar önce Gümüşlük Aquarium'da şans eseri tanıştığım Servet Çelik'tir. Bu nedenle mostralıkta yatan derya kuzusu orfozu görür görmez ilk sorduğum soru 'Servet Usta burada mı?' oluyor. Değilse hemen barbuna kayacak gönlüm ama neyse ki Servet Usta hala kürkçü dükkanındaymış.
Hemen balığa geçelim diyoruz ama Servet Usta'nın tadı damağımızda kalmış mezelerinden birkaçını tatmadan da edemiyoruz.
Kabak çiçeği dolması tam hatırladığımız gibi. Çiçekleri daha o sabah toplanmış, pirinci tam kıvamında. Ahtapot salatası ne çok yumuşak ne çok sert, tam dişimize göre 'al dente'... Kalamar tava, iki porsiyon daha söyle balığı boş ver dedirtecek türden.
Neyse nefsimize hakim olup giriş yemeklerine daha fazla yüz vermeden orfozumuz pişene kadar sabretmeyi başarıyoruz. Beklediğimize değiyor. Servet Usta maharetini yine konuşturmuş. Orfoz lokum gibi bir kuzu eti kıvamında.
Ertesi gün sıra birkaç yıl önce, ilk açıldığı hafta keşfedip, hemen sizlerle paylaştığım Yalı Kavak Aquarium'da. Maharetlerini döktürme sırası bu kez Turgut Bal Usta'da.
Yalıkavak Aquarium'un bin kez gitsem değişmeyeceğim spesyali Ahtapot Izgara. Izgara dediğime bakmayın, Aquarium restoranlarının yaratıcıları İlknur ve Cengiz Özbaşaran çiftinden İlknur Hanım'ın tarifine göre işin sırrı meşe odunu ateşinde ızgara edildikten sonra tandır fırınına bir girip çıkmasında.
Balık seçimini ise teklifi üzerine Cengiz Bey'e bırakıyoruz. Cengiz Bey varken başka türlü yapmak akılsızlık etmek olur zaten. Gelen balık da seçimi işinin ehline bırakmamızdaki isabetin kanıtı. Lahos yine tandır usulü pişirilmiş. Ama diğer lahoslardan asıl farkı grida cinsi lahos olması. Grida Lahos diğer lahoslara göre daha tok ve çok daha lezzetli bir ete sahip. Derin sularda ve kayalıklar arasında yaşadığından avlanması zor ve dolayısıyla nadir bulunan bir tür. Grida Lahos'u bulma şansınız Aquarium'da diğer balık restoranlarına göre daha yüksek çünkü Cengiz Bey her gün sabah erkenden o gün eğer grida çıkmışsa kaçırmıyor.
Aquarium restoran Bodrum'daki üçüncü şubesini de Bodrum Marina yakınında açmış. Artık kısmetse bir sonraki durağımız da orası olsun.

<p>İstanbul'da kaçak yollarla ülkeye sokulan oyuncakların bulunduğu depoya baskın düzenlendi. Bağcıl

Kaçak oyuncak deposuna baskın anı görüntülendi

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Mutfakta işinizi yarayacak pratik bilgiler! Yumurtayı pişirirken içine buz atarsanız...

Sosyal medyada en çok paylaşılan mantık soruları