Ünlü Yurtsan artık gözlerden uzak kalacak. Hayranlarının ilgisinden, paparazzilerin kovalamacasından bıktı, kapalı kapıların ardına sığındı. O artık içki dolabında ve bir koleksiyon objesi olarak kapağı ancak yıllar sonra açılacak.
'Ünlü Yurtsan' daha doğrusu 'Famous Yurtsan', bir viski şişesinin üzerindeki etikette yazıyor. İskoçya'nın en çok satan viskisi 'Famous Grouse'un zekice bir pazarlama numarasının eseri. İskoçya'da satılan Famous Grouse şişelerinin etiketine 'Grouse' yerine istediğiniz şeyi yazdırarak satın alabiliyorsunuz.
Famous Grouse yani Ünlü Keklik (aslında orman tavuğu ama Ünlü Orman Tavuğu diye çevirince garip geldi) markası bana biraz bizim Yeni Rakı'yı çağrıştırıyor. Biri 'ünlü', biri 'yeni'. İkisi de üretildikleri ülkenin milli içkileri. Ve yine ikisi de ülkelerinde tüketicilerin bir numaralı tercihi. Türkler için Yeni Rakı neyse İskoçlar için de Famous Grouse o. Üstelik geçen yıllar ne birinin ününü ne diğerinin yeniliğini eskitebilmiş.
'Ünlü Yurtsan' etiketli şişe küçük bir gazeteci grubuyla Macallan ve Famous Grouse damıtımevine yaptığımız gezi sırasında hediye edildi. Macallan damıtımevini de ziyaret etmemizin nedeni Famous Grouse'ların harmanında bu özel malt viskinin hatırı sayılır bir katkısı olmasında.
Macallan, dünyanın en saygın bira ve viski eleştirmeni olarak kabul edilen Michael Jackson'ın tanımıyla malt viskilerin Rolls Royce'u. Malt viskiler arasında benim de favorim. Malt viskinin elegan aromalarını bastıran isli viskilerden haz etmem. Saldırgan, kaba saba karakterleriyle isli viskiler daha çok sigara ya da puroya altlık olarak hizmet etmeye uygundurlar. Isley bölgesiyle özdeşleşmiş isli viskiler yerine Highland'in narin damak tatlarına hitap eden zarif maltlarını tercih ederim. Macallan da, Jackson'ın işaret ettiği gibi Highland maltlarının zarafetinin doruk noktasını temsil eder.
Famous Grouse ise 'blend' olarak tabir edilen harmanlanmış viskilerden. Dünyada satılan İskoç viskilerinin yüzde 90'ı 'blend' viski. Bu oran çok değil otuz yıl önce 1980'de yüzde 99'muş.
İskoçya'da temel olarak iki tür viski üretiliyor: Malt ve tahıl viskileri. 'Blend' viski ise birkaç çeşit malt viskinin, taban vazifesi gören tahıl viskiyle harmanlanmasıyla yapılıyor. Malt viskiler tahıl olarak sadece arpanın yetiştirilebildiği İskoçya'nın kuzey bölgelerinde üretilirken, tahıl viskileri daha çok Güney İskoçya'da üretiliyor ve yapımında her tür tahıl kullanılabiliyor. Eskiden mısır tercih edilirken, mısırın yerini bir süredir buğday almış durumda. Arpadan üretilen malt viskiler, tahıl viskilerine göre çok daha kompleks, karakterli ve damakta kalıcı aromalara sahip oluyorlar. Hoş içimli ancak nötr ve kısa aromalı tahıl viskileri ise bu özellikleriyle 'blend' viski yapımında malt viski harmanına iyi bir tuval görevi görüyorlar.
Malt viskilerin, 'blend' viskilere göre daha değerli ve daha karakterli olmaları 'blend' viskilerin önemini azaltmıyor. Tersine viski dünyasında 'malt' viski yapımına bilim, 'blend' viski yapımına ise sanat gözüyle bakılıyor. Damıtımevlerinin baş ustalarının, malt viskicilerde 'Master Whisky Maker', blend viskicilerde ise 'Master Blender' olarak anılması da bunun bir başka göstergesi. Biri yapımcı, diğeri besteci konumunda.
Famous Grouse'un İskoçya'nın en çok tercih edilen 'blend' viski olmasının ardında yatan neden de 'Master Blender'ının yarattığı harmanın, viskinin anavatanının damak tadına hitap etmesi.
İskoçların dünyanın geri kalanını, 'Viskinin tadını alabilecek bir damak zevki geliştirmeleri olası' diyerek küçümsediği 1930'lu yıllar geride kaldı. Viski artık dünyanın tamamında keyfine varılan bir içki. Famous Grouse'un İskoçya dışındaki ülkelerde de giderek daha ünlenmesi ve viskiseverlerce tercih edilen bir marka olması damak tatlarımızın İskoçlarınkine yaklaşmasıdır belki.
Yeni Sosyal Medya
neonevar.naberler.com-
www.twitter.com/yurtsan