• $7,4126
  • €9,0363
  • 441.833
  • 1542.45
22 Nisan 2012 Pazar

Her şey dahile kalite ve lezzet geliyor

Yurtsan Atakan
Yurtsan Atakan
YAZARIN SAYFASI

Sık seyahat etmeye başladığınız ilk yıllarda, bu seyahatlerin sıklaşacağını henüz bilmediğiniz zamanlarda, keşfetmekten aldığınız zevk, yaşamaktan aldığınızdan zevkten fazladır.
Ekonomi sınıfında uçarken varacağınız şehirle ilgili kurduğunuz hayalleri, 'business' sınıfta uçmanın keyfine değişmezsiniz. Yemek yiyeceğiniz restoranı keşfetmek için sokak sokak dolaşırken yaşadığınız heyecanla üç Michelin yıldızlı bir restoranda yenilecek yemek bile yarışamaz.
Gittiğiniz şehirlerin sayısı hızla artmaya başlayıp, ikinci kez ziyaret ettiğiniz şehirlerlerin sayısı ilk kez ziyaret ettiklerinizi geçmeye başladığında keşfetme zevki yerini şehrin tadını çıkartmaya bırakmaya başlar.
Geçen hafta IDC Türkiye Üçüncü Teknoloji Başkanları Zirvesi için Belek Cornelia Diamond Oteli'ndeydim. Bu Belek'i kaçıncı ziyareti hatırlamıyorum ama son seferinin üzerinden bir hayli yıl geçmiş olmalı.
Belek inanılmayacak ölçüde değişmiş. Her şey dahil sisteminin avamlığı yerini lüksün sınırına dayanmış kaliteli zevklere bırakmış.
Her şey dahil sisteminin en kötü yanı açık büfelerdir. Kaliteli bir açık büfe sunmak hem büyük bir beceri hem de modern bir otelcilik anlayışı gerektirir. Otel tepe yönetimi, Yiyecek İçecek Müdürü ve Mutfak Şefi'nin becerilerinin kusursuz harmonisi olmadan herşey dahil sisteminde kaliteli bir açık büfe sunmak imkansızdır.
Belek Cornelia Diamond Otel bunu başarmış. Herşey dahil sistemiyle çalışan otellerde bugüne kadar denediğim en iyi açık büfe Lykia World Ölüdeniz'deydi. Şef Sezgin Söğüt otelin açık büfesinde mucizeler yaratmıştı. Belek Cornelia Diamond'ın açık büfesini de Lykia World Ölüdeniz'in açık büfesiyle yarışacak kadar başarılı buldum.
Hergün çıkan yüzlerce çeşit yemekten biri mi lezzetsiz olmaz? Şef Mustafa Ünal Aytumur öyle bir sihirbazlık yapmış ki, neyi tatsanız damağınız bayram ediyor.
Yemeklerin kalitesi ve lezzetinde Şef Ünal Aytumur'un ustalığı kadar otelin Yiyecek İçecek Müdürü Bekir Ece'nin becerisi de var kuşkusuz. İyi yemek, iyi malzemeyle başlar. İyi malzeme olmazsa şef istediği kadar becerili olsun lezzetli yemek çıkartamaz. Otel restoranlarında iyi yemek çıkartmanın zorluklarından biri de şefin malzeme alımında genellikle yiyecek içecek müdürüne bağlı kalmasıdır. Yiyecek içecek müdürü de, otel tepe yönetimine bağlıdır. Tepe yönetimi malzeme alım bütçelerini kıstı mı yiyecek içecek müdürünün de, şefin de eli kolu bağlanır.
Belek Cornelia Diamond Oteli'inde belli ki bu sorunlar aşılmış. Açık büfedeki yemek kalitesi ve lezzeti bunu açıkça gösteriyor.
Açık büfedeki lezzete, sezon dışında olmamıza ve paralı olmalarına rağmen otelin 'a la carte' restoranları da her akşam doluydu. Akdeniz restoranını bir akşam denedim, o da çok başarılıydı.
Etraftan öğrenebildiğim kadarıyla açık büfelerdeki kalite artışı ve 'a la carte' restoranlara rağbet Belek otellerindeki genel eğilimmiş. Tüm bunlar Belek'e gelen turistteki kalite artışının da göstergesi. Şimdi sıra artık her otelde en az bir tane 'fine dining' restoranın açılmasında. Belek'te oteller arasında geçişlerin teşvik edildiği bir turizm eko-sisteminin oluşması farklı golf sahalarının çekiciliği kadar farklı lezzetlerin sunulduğu şef restoranlarının da açılmasına bağlı.

Yeni Sosyal Medya
twitter.com/yurtsan - friendfeed.com/yurtsan - neonebu.com

<p>Peki, doğru beslenme nasıl olmalı? Vücudu yeni haftaya nasıl hazırlamalı? Beslenmede doğru biline

Beslenmede doğru bilinen yanlışlar neler?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

En kötü yıl gerçekten 2020 mi? Bilim insanları, 536 yılına işaret ediyor

Kilo vermek için iştah kapatan besinler