• $7,3644
  • €8,9795
  • 442.759
  • 1551.57
06 Mayıs 2012 Pazar

Dünya şarapçılığına hediyemiz Güney bölgesi

Yurtsan Atakan
Yurtsan Atakan
YAZARIN SAYFASI

Sevilen en sevdiğim Türk şarapçılarından biridir. Son yıllarda pekçok köklü şarap markamız atılım yaptı, pekçok yeni girişimci çok başarılı yeni şarap markaları yarattı. Ancak Sevilen, Pamukkale, Kayra ve Doluca'nın yeri bende ayrıdır. Bu isimlere Türk şaraplık üzümlerine çok eskiden beri verdiği destek ve Türk üzümlerinden ürettiği kaliteli şaraplar nedeniyle Kavaklıdere'yi de katarım. Geçenlerde yapılan Dünya Şarap Üstatları tadımından yüksek puanlarla çıkan en yeni şarap markalarımızdan Suvla'yı da favori listeme katmak üzereyim.
Sevilen'in üçüncü nesil patronu ve yöneticisi Enis Güner İzmir'de yeni kurdukları fabrikaya davet edince hemen kabul ettim. Sevilen, Türkiye'nin en büyük şarap üreticilerinden biri. Enis Güner, Kavaklıdere'den sonra en fazla şarabı Sevilen'in ürettiğini söylüyor. Çok uzun yıllardan beri en büyük şarap üreticilerinden biri olması yetmemiş Sevilen'e. 2000'li yılların başlarından itibaren kaliteli şarap üretimine soyunmuşlar.
Kaliteli şarap üretimi bağda başlar. Bunu bilen Sevilen ailesi de atılıma yeni bağlardan başlamışlar. Önce uygun arazi alımı için yer arayışı başlamış.
Pamukkale Şarapları'nın patronu ve Başkanı Yasin Tokat'ın Denizli'nin Güney bölgesini keşfettikten sonra diğer şarap üreticilerini de bölgeye çağırdığı yıllar. Güney çok eski bir bağcılık bölgesi. Ancak Çal Karası gibi pek makbul olmayan üzümler yetiştiriliyor daha çok. Birkaç yıl sonra tüm dünyanın tanıyıp, takdir edeceği Güney Şiraz'ı henüz yeni yeni dikilmeye başlanmış bağlara.
Bölge toprağı taşlı, kayalı bir arazi. Şaraplık üzüm için ideal. Üstelik verimli toprak olmadığı için arazi fiyatları da çok uygun. Zaten Enis Güner de itiraf ediyor yeni şaraplık bağları için Güney bölgesini seçmelerindeki baş etken bölgenin iklimi ve arazi fiyatlarının uygunluğu olmuş. Toprağı o kadar önemsemiyorlarmış o yıllarda.
7500-1250 metre rakımlı bölgeye çok büyük miktarlarda arazi yatırımı yapmışlar. Bağ arazileri ucuza gelmiş ancak büyüklükleri yarım tonu aşan kayaların temizlenmesi için araziye yaptıkları yatırımın 15 katını hafriyata yapmak zorunda kalmışlar. Toprak seçimindeki isabetleri Fransız Bağcılık Uzmanı Xavier Chone'la çalışmaya başladıklarında anlaşılmış. Böylece ikinci alımlarda toprağa da dikkat etmeye başlamışlar.
Bağlara Cabarnet Franc, Petit Verdot, Şiraz ve Cabarnet Sauvignon dikmişler. Kurdukları damlama sulama sistemiyle, arazideki eğim ne olursa olsun her asmaya eşit miktarda su gitmesini sağlamışlar. Şu anda şarap olarak işledikleri toplam 10 bin ton üzümün 3 bin tonunu Güney'den alıyorlar.
Güney'de yetiştirdikleri üzümlerden özellikle Petit Verdot ve Şiraz ile yaptıkları şaraplarını çok beğeniyorum. Güney dünyaca ünlü bu iki üzüme kendi karakterini katmış. Güney Petit Verdot'su ve Güney Şirazı evrensel özelliklerine ek olarak kendi karakterleriyle de öne çıkıyorlar. Petit Verdot tüm dünyada başka üzümlerle harmanlanarak kullanılır. Tek başına çok serttir. Güney toprağı Petit Verdot'yu yumuşatmış. Tanen yerine mineraller ön plana çıkmış. Sonuçta Sevilen'in tek üzüm çeşidi kullanarak yaptığı Petit Verdot monosepajından şaşırtıcı ama mükemmel bir sonuç elde edilmiş. İlk fırsatta denemenizi öneririm.

twitter.com/yurtsan - onkapak.com/yurtsan

<p>Iraklı yetkililer intihar saldırılarının art arda gerçekleştiğini ve saldırganların Tayaran Meyda

'Bağdat'taki saldırıda DEAŞ ihtimali güçlü'

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Beyaza bürünen Horma Kanyonu muhteşem manzaralar sunuyor

İzmir'de depremin ardından acil yıkılan 71 binada inşaat çalışmaları başladı