• $7,3482
  • €8,9441
  • 437.179
  • 1536.11
12 Eylül 2010 Pazar

Değişen Türk Mutfağı

Yurtsan Atakan
Yurtsan Atakan
YAZARIN SAYFASI

Arman Kırım'ı çok eleştirmişliğim de vardır ama severim. Türk Mutfağı'ndaki modernleşme arayışını kendisiyle başlatmak gibi yersiz kibrini görmemezlikten gelecek olursanız, Türk yemeklerine getirmeye çalıştığı yenilikçi arayışlar mutfağımız için gerçekten önemlidir.

Tuğrul Şavkay'dan sonra yemek yazarlığının duayeni Ahmet Örs'ün ardından konunun önde gelen kalemlerindendir. Birkaç ay önce sona erdirdiği Hürriyet Pazar'daki yazılarını özledim. Aklıma yıllar önce Hürriyet'te birlikte yazdığımız dönemde, yazılarından esinlenerek uyarladığım tarifler geldi.

Dün mutfağa girdim ve Arman Kırım'dan aldığım esinle yeni bir yemek daha yaratayım dedim. İşte İncir Çekirdekli Kaz Dolması tarifi, yapın siz de beğeneceksiniz. Ama tarifi aynen uygulamak yerine yaratıcılığınızı konuşturup kendi yorumunuzu katmayı ihmal etmeyin.

 İncir Çekirdekli Kaz Dolması

Malzeme (4 kişilik): 1 iri kaz, 1 kg kavak inciri, 1 kg siyah incir, 2 bardak Osmancık pirinci, 2 kaşık tuzu alınmış tereyağı, kuş üzümü, çam fıstığı, dolma baharı, tarçın.

Hazırlanışı: İri kazı tam ortadan ikiye bölün. İçini güzelce boşaltıp, yıkayın. Çıkardığınız organlarını, ciğer hariç güzelce paketleyip derin dondurucuda muhafaza edin. Kaz ciğeri değerli bir organ olduğundan, iyice tuzlayıp, günü geldiğinde başka bir yemekte kullanmak üzere ayrıca paketleyin.

İncirlerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini pelte haline gelinceye kadar karıştırın. Kavak inciri ve siyah inciri ayrı kaplarda hazırlayın, birbirlerine karıştırmayın.

Osmancık pirincini ayıklayın. Bol sudan geçirerek yıkayın. Pilav tenceresinde üç bardak suyu kaynatın. Tereyağı ve pirinci katarak pilav gibi pişirin.

Pilav hazır olunca iki kaba bölün. Birinci kaptakinin içine kavak inciri çekirdekleri, kuş üzümü, çam fıstığı ve tarçın ekleyerek karıştırın. İkinci kaptakine ise siyah incir çekirdekleri, kuş üzümü, çam fıstığı ve dolma baharı ekleyerek karıştırın.

Ortadan ikiye böldüğünüz kazın bir yarısını kavak inciri çekirdekli karışım, diğer yarısını siyah incir çekirdekli karışım ile doldurun. İçleri doldurulmuş kaz yarılarını birleştirip, bir sicimle sanki tek parçaymış gibi sıkıca bağlayın.

Önceden 230 derece ısıtılmış fırında, kaz eti iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sofraya geçmeden önce sicimi kesip iki parça halinde servis edin.

Not: Aynı lezzette olmaz ama kaz bulamayanlar yerine başka kümes hayvanları da kullanabilir. İstanbul'da yaşıyorsanız Balık Pazarı'ndaki Adapazarı Tavukçusu'ndan kaz temin edebilirsiniz.

 Cilveli Türk Kahvesi
Keskinoğlu'nun Akhisar'da açtığı, sonradan tüm Türkiye'de zincirleştirmeyi planladığı Tavvuk restoranını yaz başında da yazmıştım.

Aklımız tavuğun envaiçeşidinin yapıldığı bu restoranda kalmıştı. Öyle ki geçenlerde Bodrum'dan İstanbul'a dönerken, yola çıkış saatimizi öğle saatlerinde Tavvuk'ta olacak şekilde ayarladık.

 Akhisar usulü tavuk köfte, tavuk döner, tavuklu pide, tavuklu pizza, tavuklu mantı, tavuk Bursa kebabı, tavuklu lahmacun ve tabii envai çeşit tavuk ızgara ile sulu tavuk yemeklerinden oluşan mönüden seçim yapmamız işin en zor yanı oldu.
Yemeğin ardından, kapıdan içeriği adım attığımız andan itibaren her istediğimizi daha biz istemeden sezip, güler yüzle yardımcı olan servis elemanı Sercan Topuz yine aklımızı okumuş olacak ki, "Kahve içecekseniz Akhisar usulü kahvemizi deneyin" önerisinde bulundu.
Yöredeki adı "Cilveli Kahve"ymiş. Türk kahvesinin içine dövülmüş çiğ badem serpilerek yapılıyor. Bademler kahvenin üzerinde biriktiğinden, önce kahvenin köpüğüyle birlikte bu badem taneciklerini yudumluyorsunuz.
Çok lezzetli bir Türk kahvesi çeşidi. Yenilikçi Türk Mutfağı demişken, damak tadımızı tanımadığımız eski yöresel lezzetlerle de yenileyebiliriz, bunu da aklımızın bir köşesinde tutalım.
------------------------Yeni Sosyal Medya
twitter.com/yurtsan - friendfeed.com/yurtsan - neonebu.com
 

<p>Sefirin Kızı'na transfer olan Tuba Büyüküstün neden bu kadar konuşuldu?</p><p>Rahatsızlığı sebebi

Haftanın Magazin Başlıkları

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Diyarbakır'ın ''çılgın projesi''ndeki ilerleme üreticiyi sevindirdi

Sosyal medyada en çok paylaşılan mantık soruları