• $7,5399
  • €8,9781
  • 413.268
  • 1541.98
19 Haziran 2011 Pazar

Beyaz şarap mevsimi rozeyle açıldı

Yurtsan Atakan
Yurtsan Atakan
YAZARIN SAYFASI

Yaz geldi ve dünya şarap kültürüne biz Türklerin armağanı eşsiz icatların mevsimi açıldı. Buzdolabında soğutulmuş kırmızılar mı istersiniz restoran masalarında, buzlu roze şaraplar mı? Buğulu kadehlerde servis edilen kırmızılar ve içinde buzdağları yüzer rozeler her üç masadan ikisinde. 'Scotch on the rocks'a karşılık 'Turk on the rocks' terimini ithal etmemize ramak kaldı.
Buzdolabında soğutulmuş kırmızı ya da buzlu roze içmek öyle her üç masadan ikisinde rastlanacak kadar yaygınlaşmamış olsa, kişisel zevk deyip geçerdim. Kimsenin kişisel zevkine söyleyecek lafım yok. Sorun bu yanlış, hadi yanlış da demeyeyim, tercih edilmesi zor içim şeklinin bu denli yaygınlaşmış olmasında.
Hangi tür şarabın hangi ısıda, hangi yemeklerle birlikte içildiğinde daha büyük zevk vereceği uzun yılların deneyimlerinden süzülmüş bilgiler ışığında oluşmuş bir kültür. İstisnalar yok mu? Elbette var. Normların sınırlarını zorlayacak denemeler yapılamaz mı? Elbette yapılabilir. Kurallar kişisel zevklerle esnetilemez mi? Elbette esnetilebilir.
Ancak yüzyılların deneyimiyle oluşmuş şarap kültürü, bir yazın trendiyle altüst edilebiliyorsa ortada ciddi bir görgüsüzlük sorunu var demektir. Bir kültür ancak onu yaşayanlarca değiştirildiğinde reform ya da devrim geçirmiş olur. Diğerinin adı barbar saldırısıdır.
İtiraf etmeliyim ki, çoğu Türk şarapsever gibi yaz gelince ne yapacağını şaşıran kırmızıcılardanım. Şarapta seçimimi kırmızıdan yapmak uğruna bazı restoranlarda yemeğime göre şarap seçmek yerine, önce kırmızı şarabı seçip yemeğimi ona göre seçtiğim bile sık sık olur.
Çok sıcak bölgelerde etin yanına kırmızı yerine serinletilmiş bir roze pratik bir çözüm olabilir. Ancak İstanbul'da oda sıcaklığında yani 17-18 derecede servis edilen bir kırmızı da iş görür. Yeter ki restoranlarımız şarapları buzdolaplarında değil, şarap dolaplarında saklasınlar.
Yaz sıcaklarında yenen bir yemeğin en uygun eşlikçisi kuşkusuz serin içilen beyaz şaraplar. Sorun şu ki beyaz şaraplar en iyi deniz ürünlerine eşlik ediyorlar ve yaz ayları da İstanbul'un balık mevsimi değil. Öte yandan birbirinden güzel balık restoranlarının arz-ı endam ettiği Güney bölgelerimizden birinde olunca, beyazdan şaşmamak gerek.
Kaliforniya'nın ünlü şarap bölgesi Napa'da yaşayan ve işi gereği şarap endüstrisini çok iyi tanıyan Gence Alton geçenlerde Türkiye'deydi. Birlikte yemeğe çıkıp sohbet ettik. Gence Alton birkaç yıldır Kayrawinecenter.com'da yazıyor. Ertuğrul Özkök Kayrawinecenter'daki yazılarını beğenince bir süre Hürriyet Pazar ekinde de yazmıştı. Çok okunan ve beğenilen yazıları nedendir bilinmez, belki de şarap konulu olduklarından, tırpan yiyen ilk konu başlıklarından olmuştu. Zaten Hürriyet Pazar'da sadece şarap değil yemek kültürü açısından da, yemek tarifleri dışında okuyacak bir şey kalmadı. İlk günlerinde çok iyi yemek yazıları yazan Civan Er'den de tarz değişikliği yapması istenmiş olacak ki, o da yemek tarifinden başka şey yazmaz oldu.
Gence Alton'un beyaz şaraplarla ilgili Kayrawinecenter.com'daki son yazısını tavsiye ederim. Burada kısa bir alıntıyla yetineyim:
'Chateau Haut-Brion ilk beş olarak bilinen en iyi Bordeaux kırmızılarından biri, hatta dünyanın en iyi 100 şarabından biri desek yalan olmaz. Oysa bu şaraphane kimi rekoltelerde bahsi geçen şarabın iki mislini aşabilen fiyatlara satılan bir beyazını da yapıyor. Üstelik Chateau'nun ürettiği her 25 şişenin sadece biri beyaz (...)
Yemek eşleşmelerinde beyazlara en az kırmızılar kadar şans tanınmalı mesela. Beyaz mı kırmızı mı sorusunun kolayca kesip atılan bir cevap yerine bir süre düşündürmesi daha doğru. Ayrım yapmadan ikisini de eşit mertebede benimsemek, hem hedonistik hem de profesyonel açıdan her ikisini de yeri gelince yüceltmek doğrusu'.
Yazıyı okuduktan sonra da astronomik şarap fiyatlarına bakmaktan mazoşist bir zevk alıyorsanız, müzayede yöneticiliğini yaptığı winegavel.com adresine girip 21,420 dolardan alıcı bulan 1982 Chateau Latour gibi şarapları seyredebilirsiniz.

<p>Türk dizileri yurt dışında tarih yazıyor. İster Güney Amerika'ya gidin ister Balkanlar'a, Orta As

Türk dizileri tarih yazıyor, şer odakları boş durmuyor!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları! Anlamlı, en güzel Kadınlar Günü sözleri!

Dünyanın sonuna ilişkin tarih verdi! NASA'dan korkutan açıklama

Sosyal medyadan servis ettiler... Haftanın yalanları