• $7,4126
  • €9,0363
  • 441.833
  • 1542.45
20 Şubat 2011 Pazar

İstanbul'un en trend bölgesi artık Karaköy

Tayfun Topal
Tayfun Topal
YAZARIN SAYFASI

Beyoğlu eğlence, yeme-içme kültürü, Asmalımescit ve Şişhane'den sonra Karaköy'e kayıyor.

Beyoğlu eğlencesi, İstanbul'da her zaman farklıdır. İstiklal Caddesi'nde yürürken bin bir çeşit insan profiliyle karşılaşabilirsiniz. Mekanlar açısından düşünecek olursak hedef kitlesinde çok büyük değişkenlikler gösterdiğini de görebiliriz. Ama Beyoğlu'ndaki Asmalımescit son dönemdeki popülerliğiyle Beyoğlu'nun da önüne geçmişti. Geçtiğimiz senelerde ismini sıkça duyardık; gerek yeni açılan mekanlarıyla gerekse de eğlence hayatıyla. Fakat Asmalımescit eğlencesi Şişhane'ye doğru kayar gibi oldu. Şişhane'de birçok kaliteli mekanlar açıldı ve eğlence, yeme-içme hayatı canlanmaya başladı. Şimdi ise Asmalımescit ve Şişhane'den sonra bu hareketlilik Karaköy'e doğru iner oldu. Kısacası yeni merkez artık Karaköy diyebiliriz. Semtte hem geçmişi uzun yıllara dayanan yerler hem de yeni açılan mekanlar var. Aynı zamanda bölgede iş merkezlerinin de yoğun olması sebebiyle öğle saatlerinde de yoğunluk fazla oluyor. Bu yazdığım konulara en güzel örnek ise Lal Dedeoğlu'nun açtığı, Karaköy'ün en yeni mekanı olan Bej Kahve. Önce Şişhane'de açıldı, ardından da Karaköy'de. Bej Cafe'de salatadan makarnaya, günün yemeğinden günün çorbasına pek çok çeşit var. Karaköy'ün en eski restoranlarının başında da Karaköy Lokantası gelir. Bu özel lokanta eski İstanbul havasıyla tanınır. Mezeleri ve yemeklerinin özel müdavimleri vardır.

ESKİMEYEN GELENEK KARAKÖY GÜLLÜOĞLU
Bölgenin en ünlü markası Karaköy Güllüoğlu'dur hiç kuşkusuz. 62 yıllık geçmişe sahip Güllüoğlu, semtin en eski yerlerinden biridir. Güllüoğlu'nun sahibi Nadir Güllüoğlu'nun küçüklüğü zaten bu bölgede geçmiş. Dolayısıyla Karaköy yeme, içme kültürünü çocukluktan beri biliyor ve tanıyor. Nadir Güllüoğlu hep  der ki 'Gençliğin olduğu yerde yeme-içme kültürü vardır.' Kendisinin bu düşüncesine sonuna kadar katılıyorum. Karaköy ve çevresinde oldukça fazla okul var. Bu okullardan mezun olanlar da sonrasında devamlı müşterileri oluyorlar ve kulaktan kulağa yediklerini içtiklerini yayıyorlar. Ve şunu çok iyi biliyorum ki zamanında belli bir mekanın müdavimi olanlar  50-60 yaşına geldiklerinde de hala ilk tercihleri, alıştıkları yerler oluyor. Ve şunu da öğrendim ki Karaköy Güllüoğlu günde dört, beş bin kişi ağırlıyormuş. Tabii durum böyle olunca çevredeki mekanlar da bu hareketlilikten faydalanıyor. Bir de Galaport'tan sonra bu hareketlilik kesin çok aratacak.

ŞARKÜTERİ DE VAR MEYHANE DE
Namlı Gurme ise Karaköy bölgesinde 2006 yılında açılmasına rağmen bölgenin hareketli işletmelerinden biri oldu. Şarküteri dükkanının içinde farklı sandviç çeşitlerini, zeytinyağlı mezeleri, ızgara ve tatlıları açık büfe şeklinde sunuyor. Namlı'nın sahibi Engin Mepa, 'Karaköy, eskiden ticaretin kalbinin attığı en iyi yerlerden biriydi. Daha sonra çöküşe girdi. Ama biz bu çöküşe aldırmadık ve Namlı Gurme'yi açtık. Bana ilk açtığımda  'Buralarda iş yapılmaz. Hele hafta sonları buralarda kimse olmaz' dediler. Risk almak istedik ve işe yaradı, işler iyi gitmeye başladı.' diyor. Sonra da Namlı zaten zamanla  İstanbul'un farklı yerlerinde adını duyurmaya başladı ve duyanlar buraya gelmeye başladı. Müşterilere yetişemedikleri için de sahil tarafına Nam Port'u açtılar. Orada sadece kafe-restoran hizmeti var, şarküteri satışı yok aslında. Böylece bölgeye gelenlerin insan profili de çok değişti.
Liman Lokantası da bölgede 1953 yılından bu yana hizmet veriyor. 1997'de yenilenen Liman Lokantası'nı bu tarihten beri Çapa Grup işletiyor. Lokantanın içinde aynı zamanda çarşamba, cuma ve cumartesi geceleri fasıl düzenleyen Liman Meyhanesi bulunuyor.

<p>Nijerya açıklarında Türk gemisine yönelik bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda bir denizci hayatını

Türk gemisine saldırının arkasında Fransa mı var?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Jason Statham Antalya'da kurşun geçirmez camlı villada kalıyor

Rusya'da binlerce kişi sokaklara döküldü!