• $7,416
  • €8,9885
  • 437.505
  • 1467
06 Şubat 2011 Pazar

İstanbul'da yeni İtalyan restoranların savaşı

Tayfun Topal
Tayfun Topal
YAZARIN SAYFASI

Geçtiğimiz aylarda Levent'teki The Edition Hotel'in giriş katına dünyanın en ünlü restoranlarından biri olan Cipriani açıldı. Dünyaca ünlü restoran zincirlerinin İstanbul'da art arda açılması ülkemiz adına beni çok sevindiriyor. Her gittiğimde de mekanın tıka basa dolu görüyorum. Çünkü bu tarz elit restoranlar şube açma haklarını çok zor verirler. Hatta duyduğum kadarıyla İstanbul Cipriani'yi denetleyen 78 yaşındaki İtalyan Şef, İstanbul'da restoran açmak bizim için ABD'de açmaktan çok daha kolay oldu. ABD'de 15 yıldır, Londra'da 10 yıldır Cipriani var. İstanbul'da en az 50 yıl kalırız' demiş. Ben de Cipriani'ye gittiğimde İtalyan Şef yanıma gelip İstanbul'un güzelliğinden ve etkileyiciliğinden bahsetti. İşte bu da gururumuzu kat ve kat artırıyor. Dünyaca ünlü yıldızların müdavimi olduğu restoran Venedik, New York ve Londra'nın ardından açıldı İstanbul'da. Aslında bir restoran açmak, onu sıfırdan başlatmak her zaman çok zordur. Bunun içinde kesinlikle marka kadar ekip de önemli. Bu mekanın çalışan sayısı yaklaşık 130 kişi; bu da ciddi bir rakam personel sayısı için. Papermoon'nun eski müdürü Erol Usta da oradaydı. Onun mekanda oluşunun da çok etkili olacağından eminim.
Cipriani'de 15 liraya da yemek var 300 liraya da. Çorbalar ortalama 27, karışık yeşil salata 22 liradan sunuluyor. Ana yemeklerden limon soslu farfalle 73, ızgara tavuk 45, yeşil salata ile servis edilen bifteğin fiyatı ise 92 lira. Mönüde kırmızı şarapların fiyatları farklılık gösteriyor. 16 liraya da kırmızı şarap bulunan mönünün en pahalı şarabı ise, 14 bin liralık fiyatıyla 1997 Petrus. Bu arada şunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim; işletmelerde müşteriye karşı gösterilen çok yoğun ilgi kişiyi her zaman sıkar.
Obika
Kanyon Alışveriş Merkezi'nde kasım ayında açılan Obika da kısa sürede İstanbul'un en sevilen İtalyan restoranları arasındaki yerini aldı. Obika'nın en büyük özelliği ise muhteşem mozzarellaları. Mönüde mozzarellayı üç bölüm halinde sunuyorlar. Füme, klasik ve 'stracciatella di burrata' yani daha sıvı ve kremsi olarak. Mekan bir 'mozzarella barı' ama tüm mönü peynirden oluşmuyor tabii. Geniş başlangıç bölümünde füme et seçenekleri önemli yer tutuyor. Pizza, salata, risotto ve tatlı seçenekleri de mevcut. Ama Obika'ya gelindiğinde en çok mozzarella tabakları ve pizzalarıyla öne çıkan bir mekan olduğunu göreceksiniz. Fiyatları ise... Başlangıçlar ve salatalar 15-32 TL arasında değişiyor. Kadehte en ucuz şarap 13, en pahalı şarap ise 26 TL. Bu arada Obika'yı öne çıkaran bir diğer özelliği de 15'i yabancı, toplam 33 şarabı kadehte sunması. Kanyon'da sinema keyfi öncesinde de rağbet gören mekan İstanbul'a yeni bir soluk kazandırmış gibi görünüyor. Obika'da mozzarella, bufalo sütünden üretiliyor ve İtalya'nın Campania Bölgesi'ndeki özel mozzerella çiftliklerinde üretiliyormuş. Roma, Milano, Londra, New York, Tokyo, Kuveyt ve Los Angeles'in ardından Obika'nın İstanbul Kanyon'da olması da bizim için gurur verici.

Cento Per Cento
CENTO Per Cento, Erol ve Varol Kaynar'ın sahibi olduğu Eksen Group bünyesinde Nişantaşı'nda açıldı. Mekanın açılışı sessiz sedasız oldu ama müşteri potansiyeline bakarsak en top mekanlardan biri diyebilirim. Cento Per Cento tam anlamıyla İtalyan mutfağını ve ruhunu yansıtıyor. Londra'daki ünlü İtalyan restoranı Latium'un şefi Marizio Morelli ile anlaşmışlar. Mönüsünü Morelli'nin belirlediği Cento Per Cento'nun mimarisiyse Sami Savatlı imzasını taşıyor. Mekanda doğal deriler, masif ahşaplar ve mozaik kaplamalar kullanılarak sıcak, samimi ve rafine bir mekan yaratılmış. Yeni neslin rahatlık anlayışı düşünülerek mönüdeki başlangıçlar, atıştırmalık porsiyonlarda servis ediliyor. Bu sayede değişik tatları uygun fiyatlarla deneme fırsatı bulunabiliyor. Morelli'nin ev yapımı ravioli tutkusunu İstanbul'a taşıdığı mönüde taze makarnalar ve Napoli klasiği olan metreyle satılan pizzalar bulmanız mümkün. Erol ve Varol Kaynar, eğlence hayatına yatırım yapıyorlar ve sessiz sedasız büyüyorlar.  25 senedir bu sektördeler ve daimi olmalarının tek nedeni ise efendi kişilikleri ve mütevazılıklarından hiçbir şey kaybetmemeleri.

<p><span>MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. HDP E

PKK'nın bir kolu gibi çalışan HDP kapatılacak mı?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları (27 Ocak 2021)

Başkan Erdoğan, AK Parti'nin Erzurum Olağan Kongresi'ne canlı bağlantı ile katıldı