• $7,4099
  • €9,0277
  • 441.857
  • 1542.45
29 Eylül 2012 Cumartesi

Kanserden de korur, obeziteden de

Simge Çıtak
Simge Çıtak
YAZARIN SAYFASI

Türklerin dünyaya armağanı yoğurt, faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış mucize bir besin. Mide ve bağırsak kanserlerinin tedavisinden cilt güzelliğine çok çeşitli faydaları olan yoğurdu yakından tanıyalım…

Şeker hastalığıyla ilgili yazımda meyvelerin yoğurtla yenmesi gerektiğinden bahsetmiştim iki hafta önce. Kan şekerini dengelemekte etkili olan yoğurdun vücudumuza daha pek çok faydası var. Bu hafta da bunlardan bahsedelim…

İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından kullanılan yoğurt, tüm dünyaya buradan yayılmıştır.

Yoğurt, laktik asit fermantasyonu sonucu üretilen ve laktik asit bakterilerini canlı olarak ihtiva eden fermente bir süt ürünüdür. Yapısı, içeriği ve besin değeri açısından sütte bile olmayan faydalara sahip mükemmel bir gıdadır. Beslenme kültürümüzde, pek çok yemekle birlikte yoğurt tüketilmesi boşuna değildir. Yoğurdun sağlıklı bir besin olmasının nedeni, iyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olmasıdır. Yoğurdun içerdiği proteinlerin tamamı vücutta sindirilip emilir. Bu nedenle büyüme çağındaki çocukların kemik gelişimleri için çok değerlidir. Erişkinlik döneminde de sağlıklı yaşamak ve yaşlanmanın hızlandırdığı doku yıkımını azaltmak, doku onarımını hızlandırmak için yoğurt tüketmek çok önemlidir.

Yoğurt, B vitaminlerinden de zengin olmasının yanında iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bir su bardağı kadar yoğurtta ortalama 300 mg civarında kalsiyum bulunur. Bu miktar erişkin bir erkeğin günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılayabiliyor. Ayrıca yoğurtta, magnezyum, çinko ve potasyum da vardır.

KANSERDEN KORUR
Zengin besin değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği nedeniyle vücudumuzu mide, bağırsak hastalıklarından mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine kadar birçok hastalıktan korur.

MİKROPLARLA SAVAŞIR
Probiyotik etkiye sahip olması nedeniyle çocukların bulaşıcı karaciğer iltihabı (hepatit) hastalıklarının tedavilerinde kullanılır. Tüberküloz hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Mantar enfeksiyonları, tekrarlayan vajina ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede doğal bir ilaç görevi üstlenir.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR
Güzellik için de çok önemli bir besin kaynağı olan yoğurdun cilde müthiş bir parlaklık kazandırdığını da unutmamak gerek. Yoğurt, doğal bir nefes kokusu ve diş taşı önleyicisidir.

DİYETTE YARDIMCIDIR
ABD'de yapılan bir araştırma, düşük kalorili rejimlerine yoğurt seçeneğini ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların, yoğurtsuz bir diyet programı uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdiklerini tespit etti. Zayıflama diyetlerinde yoğurt yiyenlerin yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları görüldü. Yoğurt yiyenlerin karın bölgelerinde yüzde 81 daha fazla yağ yaktıkları da belirlendi.

SİNDİRİMİ DESTEKLER
Sindirimi kolaylaştırır. Çünkü vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur. Bazı bünyeler yapısı gereği sütteki laktozu sindiremez. Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik aside dönüştüğünden, bu kişiler gerekli besinleri yoğurttan sağlayabilir.

Ayrıca yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller.

Probiyotik bakterilerin gastrit, ülser, reflü gibi problemlerle mücadeleyi kolaylaştırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Çünkü probiyotik bakteriler midede helikobakter isimli mikrobun -ki ülser nedeni olarak gösterilir- çoğalmasına engel oluyor. Probiyotikler ishal sorununun çözümünde de işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishallerinin tedavisinde yoğurt tercih edilebilir.

<p>Başkan Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan

Kafe ve restoranlar ne zaman açılacak? Başkan Erdoğan açıkladı!

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Türkiye'nin Arnavutluk'ta inşa edeceği hastanenin şantiyesi açıldı