Danışanlarım rutin hayatlarında beslenme programlarını uygulayabilirken yoğun seyahat dönemlerinde aksatabiliyorlar. Neden aksıyor?
Öncelikle tüm yemekleri dışarıda yemek zorunda kalıyorlar. Ve tabii ki en iyi restoranlara gidiliyor. İş toplantıları uzun saatler yemek masalarında devam ediyor. Yemek miktarları ve çeşitleri artıyor, tabii bununla birlikte alkol tüketimleri de.
Evde hiç yemedikleri halde iş yemeklerinde başlangıç, ardından ara sıcak ve mezeler, üstüne ana yemek yetmezmiş gibi en sonunda da bir tatlı... Sanki bir daha hiç bulamayacaklarını düşünerek ihtiyaçlarından çok daha fazlasını yiyorlar. Yani kıtlık psikolojisi yaşıyorlar. Öğlen yemekleri geçiştirilebiliyor. Sabah kahvaltısını ise ya ağır yapıyorlar ya da hiç yapmadan geçiriyorlar. Ara öğünler yapılamıyor. Meyvenin yerini kuru pastalar alıyor. Düzenli spor yaparken, spor yapamıyorlar. Uykuları ve yemek saatleri düzensizleşiyor. Kısacası iş temposunda kendi bedeninin farkındalığı unutuluyor!
Doğal olarak insanın normal hayatıyla, seyahat dönemi aynı olamasa da bir orta yol bularak dengeli beslenmeyi sağlayıp bu dönemleri en hasarsız şekilde atlatmak mümkün.
Seyahat sırasında, kilo vermek için kendinizi zorlamak yerine mevcut kilonuzu muhafaza etmeyi tercih etmelisiniz. 'Peki, ama nasıl' diyen sesinizi duyar gibiyim.
SEYAHAT İÇİN İPUÇLARI
l Dengeyi kurun! Bazen hata yapabilirsiniz ama bu tüm beslenme disiplininizi bozmayın, kaldığınız yerden devam edin. 'Battı balık yan gider' felsefesinden vazgeçin. Çok yenen bir iş yemeğinin ardından akşam da fazla yemeyerek, dengeyi kurabilirsiniz.
l Akşam yemeğinde daha fazla yemeniz gerekebileceğinizi düşünüyorsanız, öğlen daha hafif geçirmeye çalışın. Yani programlı olun.
l Seyahat sırasında fast-food yiyeceklerden özelikle kaçınılmalısınız. Fast-food yemek zorunda kalırsanız mayonez gibi soslardan kullanmayarak ve yanına patates kızartması yerine salata tercih edebilirsiniz.
l Et gurubu yiyecekler tüketirken ızgara, fırında veya buğulama olarak tercih edilmelidir.
l İki ana öğünden birinde mümkünse sebze yemeği veya salata tercih etmelisiniz.
l Mönüde mutlaka hafif seçenekler vardır, yeter ki seçmesini bilin ve doğru seçim yapmak isteyin.
l Sofraya aç oturmamaya özen gösterin.
l Ani açlıklarınızı bastırmak için düşük kalorili, bol lifli taşınması kolay kraker benzeri gıdaları iş çantanıza koymayı ihmal etmeyin.
l Ara öğünleriniz için, hem de meyve yerine tüketebileceğiniz kuru meyveleri seyahat öncesi yanınıza alabilirsiniz.
l Açık büfelerde açgözlülük yapmayın! Önce salata bölümünü ziyaret edin, hafif çorba alternatifleri mevcutsa bir kepçe çorbayla başlangıç yapın ve ardından ızgara balık, tavuk veya yağsız kırmızı et eşliğinde kocaman salatanızı afiyetle yiyin.
l Meze yiyecekseniz, ayrıca bir ana yemek yememeye özen gösterin.
l Alkol alıyorsanız, tatlı yemeyin.
l Kontrollü için! Alkol genel sıhhat kadar kilo kontrolünde de önemlidir. İçki içme durumunda kaldığınız ortamlarda kendinizi bir ya da iki kadehle sınırlandırın. Her bir kadeh alkolün yanında mutlaka 2 bardak su için. Daha sonra mutlaka isteyecekseniz ikinci kadehinizi söyleyin. İçecek sipariş ederken en doğru seçeneklerin su, soda, sebze suları olduğunu unutmayın, alkol alacaksanız bile bu seçeneklerden birini de yanında sipariş edin.
HER LOKMADA ÇATALI MASAYA BIRAKIN
l Şekerli ve asitli içecekler içmemeye özen gösterin.
l Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yiyin. Doygunluk hissinin anlaşılması için olduğu kadar sindirime yardımcı olması için de iyice çiğneyerek yavaş beslenmek çok önemlidir. Alışkanlık haline gelebilmesi için her lokmadan sonra çatalı masaya bırakmaya gayret etmeli, stresten uzak bir yeme ortamı hazırlamalı, yavaş olmak konusunda kendinize telkinde bulunmalısınız.
l Su içmeyi unutmayın. Seyahat sırasında, toplantılarda, tatilde su tüketimini kontrollü tutmaya gayret edin. Günlük iki litre sıvı alımını ihmal etmeyin. Çay, kahve ikramlarına bitki çaylarıyla eşlik etmeye çalışın
l Günlük hareketinizi artırın. Toplantı aralarında açık havada kısa yürüyüşler yapmaya, otelde kalıyorsanız jimnastik salonunu kullanmaya, yine kısa yürüyüşlerle güne başlamaya gayret edin.
l Lokmalarınızı sayın. Canınızın gerçekten istediği bir yemekten tadın ama en fazla üç lokma alacağınıza söz vererek yemeye başlayın. Göreceksiniz ki yeterli gelecek. Önemli olan tadım, doymak değil.
l Duygusal açlığınızı yemekle doyurmaya çalışmayın. Yemek yemeyi fizyolojik gereksinimlerin karşılanması olarak görmeli, zevk almayı bilmeli ama sadece keyif için yememeye de dikkat etmelisiniz.
l Tabağınızdaki her şeyi bitirmek zorunda değilsiniz. Sadece açlığınızı giderinceye kadar yiyin. Tabağınızda bir miktar yemek bırakmaktan korkmayın.
Seyahat sırasında kabızlık yaşıyorsanız...
l Seyahatler sırasında bağırsak problemleri, özelikle de kabızlık oluşabileceği için günde 3-4 porsiyon meyve tüketmeye dikkat edilmelidir. Kuru kayısı ve kepekli bisküvi, fındık, badem, ceviz yemeye çalışın.
l Bağırsak hareketlerini arttırmak için beyaz ekmek yerine çok tahıllı ekmek, kepekli ekmek ve benzerleri tercih edilmelidir.
l Pilav ve makarna tüketmemeye çalışın.
l Çok fazla çay ve kahve tüketmeyin.