• $7,422
  • €9,0156
  • 446.233
  • 1569.35
04 Ağustos 2012 Cumartesi

Dondurma sevginizin sınırlarını genişletin

Simge Çıtak
Simge Çıtak
YAZARIN SAYFASI

Araştırmalar, dondurmanın beynin mutluluk hormonu salgılayan bölgesini uyardığını gösteriyor. Fakat dondurma sadece ‘mutluluk’ demek değil; özellikle ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde değeri artan, besleyici bir gıda. Evinizde yaptığınızda da yaratıcılığınızı gösterebileceğiniz eğlenceli bir uğraş…

Sanırım dünyada dodurma sevmeyen insan yoktur ya da ben hiç tanımadım. Benim en sevdiğim tatlıdır. ‘Beslenmeci’ olarak da en çok önerdiğim… Hijyenik koşullarda hazırlandığı ve tüketildiği takdirde hem tatlı olarak doğru bir seçimdir hem de besleyici olarak dengelidir. Protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeren dondurma özellikle süt grubunu tüketmeyen çocuklarda ve yetişkinlerde çok iyi bir alternatif olabilir. Tabiî ki ‘her şeyin azı yarar çoğu zarar’ mantığı dondurma için de geçerli; dozunda tüketilmesi gerekir.

EVDE YAPMAYI DENEYİN
Evime dondurma makinesi aldım geçen ay. Çocukken annemle birlikte evde dondurma yapardık. O dondurmaların tadını unutamam. Hiç evde dondurma yaptınız mı bilmiyorum; hem yaparken çok eğlenirsiniz hem de yaratıcılığınızı kullanarak yeni dondurma çeşitlerini deneyebilirsiniz. Ayrıca dondurma yapmak çok da kolaydır. Dondurma makinesinin içinde çok güzel bir tarif kitapçığı olmasına rağmen ben kendi tariflerimi yaratmayı seçtim. Damak zevkinize göre, sütle yoğurtla veya meyvelerle yeni dondurma çeşitleri deneyebiliyorsunuz. İsterseniz sütün içine benim gibi kahve atın, isterseniz meyveler. Meyvelerle yaptıklarınıza şeker eklemenize bile gerek yok. Meyvenin tadı yetiyor. Nasıl seviyorsanız…

BOĞAZI AĞRITMAZ
Ülkemizde genellikle yaz döneminde tüketilen dondurma aslında dört mevsim rahatlıkla yenebilir. Hijyenik koşullara uyum içinde hazırlanmış dondurma yeniyorsa ve yiyen kişinin boğazında yerleşik bir mukozal hastalık yoksa; dondurmanın boğazda ağrı, ateşlenme gibi sorunlara yol açması mümkün değildir.

Soğuğun hücre düzeninde tahribat yapması için, hücre özsuyunun donarak genleşmesi ve hücre çeperinin yırtılması gerekir. Hücre suyunun donması ise ancak hücreyle temas eden ortamın ısısının sıfırın altında olmasıyla mümkündür. Oysa değil dondurma, ağza bir buz parçası alındığında bile, ısı anında +4 ila +8 derece yükselir.

GEBELİK, MENOPOZ…
Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanmaktadır. Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusma durumlarında da soğuk, hafif ve kokusuz gıdalar tavsiye edilmektedir. Bu nedenle bulantısı olan gebelerin bir kısmı dondurma ile bulantılarının hafiflediğini belirtmektedir.

Ancak süt ürünlerinin, çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalar olduğu unutulmamalıdır. İşte bu yüzden, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve satışa sunulan dondurmalar, tüketilmelidir. Dondurmalarınızı buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde -18 derecede saklayabilirsiniz. Eğer dolabınızda derin dondurucu bölümü yok ve sadece buzluk varsa, ürünlerin birkaç saat içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.

NE KADAR YEMELİ?
Bir araştırmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izlenmiş, dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktalarda aktivasyon olduğunu izlenmiştir. Sonuçta dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ettiği gözlenmiştir. Büyük kitleler üzerinde gerçekleştirilen tüketici araştırmalarında kişilerin dondurmayı keyiflenmek ve sosyalleşmek adına yedikleri de görülmüştür.

Her besinde olduğu gibi dondurma tüketirken miktar çok önemli. Ayrıca, gereksiz yere kalori artırıcı soslardan kaçınmaya özen göstermelisiniz. Günde 100 gram sade dondurma yediğinizde 1 süt hakkınızı, 100 gram meyveli dondurma yediğinizde 2 meyve hakkınızı tüketmiş olursunuz.

Hafif bir kahveli dondurma
- 500 ml süt
- 2 tatlı kaşığı granül kahve
- 1 poşet hazır sahlep
- İsteğe bağlı olarak 2 yemek kaşığı şeker
- 1 küçük parça vanilya çubuğu

1) Sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Üzerine vanilya çubuğunuzu atın. Kaynayana kadar karıştırın. Daha sonra granül kahve ve sahlebi ekleyin. Eğer istiyorsanız ocağın altını kapatmaya yakın, şekeri ilave edin. Başka bir kaba aktarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

2) Dondurma makinenizi çalıştırın. Soğuyan karışımı çalışır haldeki dondurma makinesine dökün. Kıvam alana kadar, yaklaşık 15-20 dakika çalıştırın. Dondurmanızı plastik spatula ile başka bir kaba alın. Buzdolabına koyup -18 derecede muhafaza edin.

Kavunlu sorbe
- 300 gram kavun (ayıklanmış ve doğranmış)
- İsteğe bağlı yarım adet limon suyu

1) Doğranmış kavunları el blenderı yardımıyla iyice ezin, püre haline getirin. Üzerine limon suyunu ekleyin.

2) Dondurma makinenizi çalıştırın. Soğuyan karışımı, hareket halinde olan dondurma makinesine dökün. Kıvam alana kadar, yaklaşık 15-20 dakika çalıştırın. Dondurmanızı plastik spatula ile başka bir kaba alın. Buzdolabına koyup -18 derecede muhafaza edin.

<h3>Başkan Erdoğan: Görev değişiklikleri mutlaka olacak</h3><p>Başkan Erdoğan 2 ilde düzenlenen AK P

20 Ocak 2021 Güncel Haberler

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Kızılırmak buz tuttu

Türk mühendisler yaptı! Samur suya indirildi