Günde iki kere büyük bir keyifle kahve tüketen biri olarak, kahve ağacını ilk kez geçen hafta, Bali’de gördüm. Ve ağaçtaki bir meyveden nasıl içtiğimiz kahveye dönüştürüldüğüne şahit oldum.
Bali’nin harika bir doğası var; nereye baksanız ağaçlar görüyorsunuz. Ağaçlarda da ya çiçekler ya da egzotik meyveler… Rehberimiz Arya (Balili ama Türkçe konuşuyor), bizi özel bir meyve bahçesine götürdü. Böylece ilk defa kiraza benzeyen kahve meyvesiyle tanıştım. Bali’de kahve iki çeşide ayrılıyor. Birincisi, bizim de bildiğimiz ve kullandığımız kahve; ikincisi ise özel bir şekilde üretim yapılan ve dünyanın en pahalı kahvesi olan Luwak.
DIŞKIDAN ÇIKAN ÇEKİRDEKLER
Luwak kahvenin yapımı bir hayli ilginç. Ve içmeden önce biraz düşündürdü beni. Çünkü üretimi şöyle; özel olarak yetiştirilen sansara benzeyen bir hayvan, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri, ‘çiğneyemediği’ için bütün olarak yutuyor. Hayvanın midesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğrayan ama hiçbir şekilde erimeyen kahve çekirdekleri, daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de dışkılardaki bu çekirdekleri toplayarak, dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor. Üreticiler, bu çekirdekleri topladıktan sonra temizliyor ve kavuruyor. Hayvanın midesindeki enzimler, acı bir tat vermeden kahveye güçlü bir aroma kazandırıyor. İlk yudumu aldığınızda sert içimli bir kahve olduğunu fark ediyor, esas aromasını yuttuktan bir süre sonra algılıyorsunuz. Zaten o sırada önyargınız da kırılmış oluyor. Doğruyu söylemek gerekirse, her gün içtiğim kahveden daha iyiydi diyemem. Luwak kahvenin bu kadar pahalı olmasının nedeni, üretiminin dünyada çok az yerde yapılması ve çok zahmetli olması.
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR
Bali’de kahve tüketimi önemli. Rehberimiz Arya, Bali’de her sabah mutlaka kahve içildiğinden bahsetti. “Neden?” diye sorduğumda, “Kan şekerini düşürdüğü için” yanıtını almak beni çok şaşırttı. Gerçekten çalışmalar, günlük tüketilen her bir fincan kahvenin diyabet riskinin yüzde 7 oranında azalması için faydalı olabileceğini gösteriyor.
Bu gezi sayesinde her gün keyifle içtiğim kahvemin, dalından fincana yolculuğuna da şahit oldum. Artık kahve benim için bu güzel seyahati ve kahve ağaçlarını anımsatacak daha büyük bir keyif.