• $7,4829
  • €9,0493
  • 441.909
  • 1556.77
25 Aralık 2011 Pazar

50 maddede besin hijyeni nasıl sağlanır?

Simge Çıtak
Simge Çıtak
YAZARIN SAYFASI

Besinlerin sağlıklı olması kadar hijyenik olup olmadığı da önemli. Peki, biz besin hijyenini ve besinlerin nasıl hijyenik hale getirildiğini biliyor muyuz?
eterli ve dengeli beslenmek kadar önemli bir diğer konu da ev dışında ve evdeki yediklerimizin ve içtiklerimizin hijyenik olmasıdır. Dikkat edilmeden satın alınan ya da kullanılan birçok besin, özellikle bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu dönemlerde enfeksiyon yaratan bakteriler ve diğer organizmalara maruz kalmamıza neden olabilir.
"sebze.jpg"
Besin güvenliği yiyecek ve içeceklerin satın alınmasından tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyenin sağlanmasıdır. Besin güvenliğini sağlamada 3 etken vardır. Kişisel hijyen, besin hijyeni ve yiyecek içeceklerle ilgili alanların ve araç-gereçlerin hijyeniyle ilgili kurallara mutlaka uyulmalıdır. Her bir madde hijyenin korunmasında önemlidir. Şimdi kendinizi test edin. Besin hijyenine ne kadar uygun tüketim yapıyorsunuz?

SATIN ALMA
1 Besinleri güvenilir kaynaklardan alıyorum.
2Et, tavuk, süt, balık gibi riskli besinleri 4 derece veya altında satın almaya dikkat ediyorum.
3Etleri satın alırken, renk, koku ve görünümünün normal olmasına ve damgalı olmasına dikkat ediyorum.
4Hazır kıyma yerine parça etten kıyma yaptırıyorum.
5Balık alırken, kokusuna, pullarının parlak, gözlerinin berrak ve hafif kabarık, solungaçlarının kapalı ve koyu kırmızı renkte olmasına dikkat ediyorum.
6Çatlak, kirli ve kırık yumurta almıyorum.
7Dondurulmuş ürünleri alışverişimin sonunda kasaya gitmeden hemen önce alıyorum.
8Besinleri satın alırken mutlaka etiketlerini dikkatlice okuyorum. Ve etikette nelere dikkat etmem gerektiğini biliyorum.
9Mevsime uygun sebze ve meyve satın alıyorum.
10Konserve besin alırken, kutunun şişkin, hasar görmüş, zedelenmiş olanlarını almıyorum.
11Tahıl ve kuru baklagillerin, küflü, böcekli, kırık taneli olmamasına özen gösteriyorum.
DEPOLAMA
12Buzdolabının kapağını gereksiz yere açık tutmam.
13Çiğ et, tavuk ve balıkları ayrı paketlerde ve ayrı saklama kaplarında buzdolabının en soğuk bölümünde saklıyorum.
14Çiğ besinlerle, pişmiş yiyecekleri ayrı raflarda ve ağızları kapalı şekilde buzdolabında saklarım.
15Pişen yemekleri hemen tüketmeyeceksem, iki saat sonra buzdolabına kaldırırım.
16Donduracağım besinlerin üzerine, dondurma tarihimi yazarak etiketlerim.
17Buzdolabında etleri              3 günden, kıymayı ve balığı 2 günden, yumurtayı 7 günden, yeşil sebze ve meyveleri                  5 günden fazla saklamam.
18Pişmiş yemekleri 3 günden fazla buzdolabında saklamam.
HAZIRLAMA
19Tüm taze sebze ve meyveleri bol suda yıkarım.
20Çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayrı hazırlama yüzeylerinde ve ayrı araç-gereçlerle hazırlarım. Çiğ ve pişmiş besinleri birbirlerine temas ettirmem.
21Çiğ besinleri elledikten sonra ellerimi uygun şekilde yıkarım.
22Yüksek protein içeren besinleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletmiyorum.
23Donmuş gıdaları ya mikrodalga fırında ya da buzdolabında çözdürüyorum. Oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde kesinlikle çözdürmüyorum.
24Suyunun akıp başka besinleri kirletmemesi için muhakkak bir kap içinde çözdürüyorum.
25Gıdaları pişirmeden önce tam olarak çözülmüş olduğundan emin oluyorum. Çözülmüş gıdaları tekrar dondurmuyorum.
26Yumurtayı kullanmadan önce yıkıyorum ve beyazı tamamen katılaşana kadar yaklaşık 10 dakika kaynatıyorum.
27Yemekleri, iç sıcaklığı en az 70 dereceye ulaşıncaya kadar pişiriyorum.
28Etleri ortasındaki pembelikler gidene kadar pişiriyorum.
29Dolaba kaldırdığım pişmiş yemekleri, tüketeceğim zaman sanki yeniden pişiriyormuş gibi kaynatıyorum.
30Sıcak bir yemeği asla buzdolabına koymuyorum.
SERVİS- BULAŞIK
31Çizilmiş, çatlamış veya kırık araç-gereçleri kullanmıyorum.
32Tabakları ve bardakları ağız kısımlarına dokunmadan, alttan veya kenarlarından tutuyorum.
33Servis yaparken yere düşen araç-gereçleri kullanmıyorum.
34Bulaşıkları yıkamadan önce, kaba kirlerini fırçayla sıyırıyorum.
35Kurumuş ya da yapışmış kirli araç-gereçleri ılık suda bekletiyorum.
36Bulaşıkları deterjanlı ve elimin değebileceği sıcaklıktaki suda yıkıyorum.
37Araç-gereçleri bol sıcak su altında iyice duruluyorum.
38Kurulama işlemi için bez kullanmıyorum. Bulaşık sepetine ters şekilde koyarak yapıyorum.
39Bulaşık makinemin temizlik ve bakımlarını uygun aralıklarla yapıyorum.
40Bulaşık süngerimi ve bezlerimi her bulaşık sonrası deterjanlı sıcak suyla yıkıyorum.
KİŞİSEL HİJYEN
41Besinlerle uğraşırken asla ağız, burun ve saçlarıma dokunmam.
42Mutfakta yemek hazırlarken sakız çiğnemem ve sigara içmem.
43Öksürürken, hapşırırken mutlaka kağıt mendil kullanırım.
44Yemeklerin tat kontrollerini yemeği karıştırdığım kaşıkla değil, ayrı bir kaşıkla bir tabağa koyarak yaparım.
45Saçlarımın dökülmemesi için önlem alırım ve mutfak önlüğü mutlaka kullanırım.
46Ellerimi yemek hazırlamadan önce ve sonra ve yemek yemeden önce sıcak suda yıkarım.
47Ellerimi sık sık uygun sıcaklıkta bilekten parmak ucuna kadar, el ve parmak aralarını 20 saniye ovuşturarak akan su altında yıkarım. Temiz bir havluyla kuruturum.
48Tırnaklarımı kısa tutarım. Besin hazırlarken mücevheratlarımı çıkarırım.
49Elimde yara ve kesik varsa, besin hazırlarken yaralı kısmı, su geçirmeyen bandajla kapatırım.
50Ellerimi, her tuvalet çıkışında; mendil kullandıktan sonra; parayı elledikten sonra; öksürüp-hapşırdıktan sonra; çöpleri elledikten sonra mutlaka yıkarım.

<p><span>Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, İstanbul'daki hava tahminler

İstanbul'da kar yağışı ne kadar sürecek?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Bakan Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı ile görüştü

Dünyanın ilk sanal savunma fuarı yoğun ilgi görüyor