• $13,579
  • €15,3691
  • 771.518
  • 1809.65
26 Nisan 2014 Cumartesi

Gastronomi turizminin yeni cazibe merkezi: Trakya

Trafik, stres, hava kirliliği, zamana karşı mücadele... Bir hengame içinde geçiyor hayat. Çoğu zaman yaşadığımızı fark edemiyoruz. Şehir hayatından kaçmak istesek de nedense hep bir engel çıkıyor. Ridley Scott’ın yönettiği, Russell Crowe’un Max Skinner karakterini canlandırdığı ‘İyi Bir Yıl’ filmindeki gibi. Finans dünyası ve şehir hayatının stresi üstüne yapışan Max’in mecburiyetten Fransa’nın kuzeyindeki bağ evine gitmesiyle başlıyor her şey. Zamanla bölgenin güzelliklerine ve gastronomi dünyasına kendini kaptırıp hiç gitmek istemiyor. Max’in zoraki, mutlu keşfi hep beni bir ‘kaçış’ planı yapmaya itmiştir. Emeklilik planı yapmak için önümde uzun bir yol olduğunu göz önünde bulundurduğumda yakın yerlerdeki alternatiflerin cazibesine kapılıyorum.

FRANSA'YA RAKİP OLMAYA HAZIRIM

Yeni tatlar keşfetmeyi seven, tarihi ve kültürel mirasları yerinde görmek isteyen biraz da ayağı toprağa değmesiyle mutlu olanların yeni akımı ‘gastronomi turizmi’ gün geçtikçe önem kazanıyor. Peki bu trendin en önemli noktalarından Kuzey Fransa köylerinin ‘yerel’ dokusunun bir benzerinin yanı başımızda olduğunu biliyor muydunuz? Tarihin en büyük medeniyetlerinden biri olan Trakların diyarı, Trakya bölgesi, İstanbul’un hemen yanında Fransa’nın, İtalya’nın gastronomi lokasyonlarına rakip olmaya hazırlanıyor. Aslında hepimiz biliriz Trakya’nın verimli topraklarını, hayvancılığını, dağlarını, ormanlarını… Bunlara rağmen bir gastronomi merkezi olabileceği aklımızın ucundan geçmemişti. Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Turizm İşletmeleri Derneği’nin ortak projesiyle Trakya’nın ‘Bağ Rotası’ oluştu. Farklılıkları göz önünde bulundurularak Tekirdağ, Lüleburgaz, Kırklareli ve Çanakkale üzerinden bir güzergâh belirlenip, turizm acentelerine sunulmuş. Yerel ve kültürel bu turizm dünyada son yıllarda çok popüler olan ‘Gastronomi Seyahatleri’ için bire bir. Batı Roma ve Osmanlı gibi tarihin en büyük imparatorluklarından ikisinin merkezi olan Trakya sahip olduğu eserlerle kültür turizmi için de ilgi çekiyor. Bizans’ın sefer için kullandığı diyagonal yol ‘trekking’ ile uğraşan maceracı sporseverler için ideal.

ISTRANCA MİSAFİRİN BEREKETİ

Kırklareli toprakların veriminin sırrı ise Istranca masifinden geliyor. Bu konuda çok bilgili olan, Chamlıja’nın sahibi Mustafa Çamlıca İle mutlaka tanışın derim. Bu topraklara aşık biri! Size bu toprakların 60 milyon yıllık tarihini özet geçiyor. Bu özet birkaç saat sürse bile kendisini dinlemek çok keyifli. Trakya’da Romalıların en büyük etkisini hissedeceğiniz yöre ise Vize! Yakın bir zamanda başlayan ve dünyaya yayılan Citta-slow (sakin şehir) uygulamasının Türkiye’deki nadir örneklerinden. Tarihi Vize Kalesi’ndeki kalıntılar, Gazi Süleymanpaşa Camii olarak da bilinen ‘Küçük Ayasofya’ ve Aya Nikola Manastırı görülmeye değer.

'CİHANNÜMA' BENZERİ BİR BUTİK OTEL

Kırklaeli’nden Lüleburgaz’a yaklaştıkça Arcadia’nın masal gibi dünyasından geçiyor rota! Buranın sahibi, Robinson Club Sarıgerme’nin yatırımcısı olarak da tanıdığımız Zeynep Arca Şalıel. Zeynep Hanım burayı ‘Alis’in Harikalar Diyarı’ gibi kurgulamış. Doğal yaşamın, sürdürülebilir tarımla birleştirildiği bu tesisteki yapay göletler ve düzlük araziler büyüleyici. Tesisin içine ‘Cihannüma Köşkü’nü andıran butik bir otel yapılıyor. Ağustos ayında açılması planlanan Istranca manzaralı 21 odalı otelde spa ve gurme restoranı da olacak. Lüleburgaz bölgesinde bu turizmi canlandıracak bir diğer adımsa bölgede Gastronomi okulu açılacak olması. Rotadan Tekirdağ’a doğru geldiğinizdeyse toprağın tüm yapısı gibi tarihteki önemi de farklılaşıyor. Truva’nın düşmesinden sonra Egeli istilacılar tarafından kolonileştirilen Perinthos (Marmara Ereğlisi) ve Bisanthe (Barboros) bölgenin bilinen en önemli kültürel tarihine sahip. Perinthos’un dünya tarihindeki bir diğer önemi ise Büyük İskender’in babası Kral Flip’e teslim olmadığı yer olmasıdır. Bu güzergâhta bulunan en enteresan tesislerden biri de Barboros’ta bulunan ‘Barbare’in Bağ Evi. Buranın sahibi Can Topsakal’ın hayatı ‘İyi bir Yıl’ filminden hallice! Eğitimini Fransa’da gören Topsakal burada gece kulübü bodyguardlığından, garsonluğa daha sonra ise mekân sahibi olmaya kadar bir yol çizmiş kendisine. Fransızlardan öğrendiği birikimi ülkesinde uygulamak için verimli topraklar aradığında Tekirdağ cazip gelmiş. Burada kurduğu 6 odalı Bağ Evi’nde hafta sonları İstanbul’daki otellerin ünlü şefleri gelip yemekler yapıyor. Bir başka filmlik hikâyeyse Marmara Ereğlisi’nde karşıma çıktı. Boş bir arazinin ortasında California mimarisinde bir villa görüyorsunuz. Diğer yapılardan kendini ayıran bu tesisin ismi ‘ŞatoNuzun’. Amerika’da hissedarı olduğu şirketin Cisco’ya satılmasının ardından payına düşen parayla kendi hayalinin peşinden koşup bu tesisi yapmış.

BAHARDA NE YENİR?

Bahar aylarında bu rotada seyahat etmeyi planlıyorsanız mutlaka oğlak yemelisiniz. Kırklareli Ahmetçe’de bulunan Vino Dessera’nın sahibi Doğan Dönmez’in ellerinden yeme şansı yakaladım. Doğan Bey’in hem lezzetleri hem de bölgeyle ilgili idealleri etkileyici. Oğlak ve kuzu haricinde Trakya’nın süt ürünleri de leziz. Yöresel peynirlerin yanı sıra Bulgar göçmenlerin yaptığı ‘kaşkaval’ da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden…

<p>Bu hafta GTA 5'in çevrim içi modundaki özel sunuculara yerleştirilen aşı merkezleri ve oyun içeri

GTA 5'te aşı kuyrukları oluştu | TeknoZone #11

Yunus polislerinin zorlu eğitiminden kareler

Misafirlerini kendi tasarladığı 'dönen ev'de ağırlıyor

Çöpe gidecek malzemeleri dönüştürüp dünyaya pazarlıyor