'Slow Food' hareketi üzerine dilimizde ilk kez bir kitap yayınlandı. 'Slow Food Devrimi' adlı kitabı Carlo Petrini ile Gigi Padovani birlikte yazmışlar. Dilimize Çağrı Ekiz çevirmiş, Türkçe'deki önsözü Defne Koryürek'e ait. Dünyanın birçok etnik mutfağından örnekler eşliğinde hareketin doğuşu anlatılıyor...
'Slow Food' İtalyan gazeteci ve gurme Carlo Petrini ve arkadaşları tarafından fast food ve süpermarket zincirlerinin hegemonyasına karşı 1986 yılında doğmuş bir hareket. 45 ülkede yaklaşık 85 bin üyesi olan Slow Food, etkinliklerine küçük bir grup olarak başlamış olsa da, zaman içinde dünyanın en etkili gastronomik hareketi haline gelmiş. Slow Food daha yavaş, doğal ve organik yaşam biçimlerini savunur, unutulmaya yüz tutan yeme içme geleneklerinin, tarım yöntemlerinin ve biyoçeşitliliğin korunması için çalışıyor. Slow Food hareketi üzerine dilimizde ilk kez bir kitap yayınlandı. Ne güzel. Onlarca ülkeden sonra ülkemizde de yayımlanan 'Slow Food Devrimi' adlı kitabı Carlo Petrini ile Gigi Padovani birlikte yazmışlar. Dilimize Çağrı Ekiz çevirmiş, Türkçe'deki önsözünü Defne Koryürek yazmış. Dünyanın birçok etnik mutfağından örnekler eşliğinde hareketin doğuşu anlatılıyor.
Time Dergisi'nin 'Avrupalı Kahramanlar' listesinde kendisinden büyük bir öncü olarak söz edilen Carlo Petrini gibi kitabın diğer yazarı Gigi Padovani de gazeteci ve La Stampa Gazetesi'nde yazıyor, ayrıca 'An Italian Myth' adlı kitabın da yazarı.
Önsözü yazan Defne Koryürek sözlerine 'İstanbulluyum. Bugünkünden oldukça farklı bir İstanbul'da büyüdüm' diyerek başlıyor. Ve sonera çocukluğunun İstanbulunu anlatıyor: Boğaziçi'nin kıyısına yaz, anneme göre erguvanlarla beraber, ama bana göre, Erenköy'de bahçedeki yüksek, çok yüksek fıstık çamlarından yerlere saçılan bereketle gelirdi. Parmaklarımız simsiyah, elimizde kırmak için kullandığımız irice taş, yerde çam iğneleri arasında aranırdı fıstıklar. Belki biraz da incir... Biz şişede alırdık sütü, üzerinde kaymak olurdu. Boğaziçi'nin bereketi balıksa sonbahar ve kışın keyfiydi. Lüks lambaların ışığında onlarca kayık yayılırdı geceye lüfer zamanı... Kaymak için Pangaltı'ya peynir için Eminönü'ne... Bal tanıdıklar vasıtasıyla gelirdi. Mevsimler okulun kapısına gelirdi. Kestane kebapçıyı macuncu izler, macun yerini çağlacıya, çağlacı da erikçiye devreder ve zaten yaz gelir okul biterdi. Mevsimler ve yediklerimiz pek makul bir ahenge sahipti.
Koryürek, ' Yerelden yola çıkıp dünyaya bakmayı öğrendiğim Carlo Petrini, elinizdeki bu kitaba sebep hareketin lideri ve kahramanı. Carlo Petrini, dilerim, yarın için ne hayal ettiğimizi sorgulamakta ilham versin, kapı aralasın. Yarını nasıl hayal ediyorsak bugünden, zira, çocuklarımız onu yaşayacaklar doyasıya' diyerek bitiriyor önsözü...
Elbette Türkiye tam bir Slow Food coğrafyası... Türkiye'de 700 kadar slow food üyesi, 20 tane de slow food birliği var... Seferihisarla başlamış bir hareket var...Şu anda 5 citta-slow kentimiz var, 5 tanesi de sırada... Bu hareket büyürken bu kitap ilaç gibi geldi...
Kitabı yeni bir yaşam ve yeme biçimi merakı olan herkese öneriyoruz.
Fırından yeni çıkmış kurabiyeler
Çocukluğunda 'kurabiye canavarı' olmamış kaç kişi vardır. Çok az herhalde. Kurabiyecilikte iddialı pastanelerin sayısı da hızla azalıyor. Elimize yeni geçen, 'Beyaz Fırın'dan Yeni Çıkmış Kurabiyeler' azalan pastanelerden birinin Kadıköy'deki Beyaz Fırın'ın yayını. 1836 yılında Balat'ta küçücük bir poğaça dükkanıyla başladığı fırın ve pastacılık hayatını hala sürdüren Beyaz Fırın'ın kurabiyelerinin fotoğraflarını Hülya Kolabaş çekmiş, tarifler de özenli. Fotoğaflarsa ayrıca övgüye değer... Kitabı karıştırırken ne çok kurabiye varmış diyorsunuz ister istemez. Oturdum saydım:
Dökme Kurabiyeler: Beyaz Çikolatalı Fındıklı Kurabiye, Fıstık Ezmeli Kurabiye, Hindistancevizli Toplar, Mısır Gevrekli Kurabiye, Parça Çikolatalı Kurabiye, Yulaflı Üzümlü Kurabiye.
Kalıp Kurabiyeler: Fındıklı Sable Kurabiye, Kara Kalp Kurabiye, Kuru Vişneli Kalp Kurabiye, Limonlu Haşhaşlı Kalp Kurabiye
Torba Kurabiyeler: Bademli Poş, Çikolatalı Mini Bezeler, Çikolatalı Sünger Kurabiye, Çikolatalı Viennese, Limonlu Viennese, Mürve
El Kurabiyeleri: Çikolatalı Bademli Ay, Florantine Kurabiye, Hindistancevizli Kurabiye, Kahveli Kurabiye, Tarçınlı Kurabiye, Vanilyalı Ay. Bar Kurabiyeler: Cheesecake Bar, Damla Çikolatalı Cevizli Bar, Ekstra Çikolatalı Brownie, Karamelli Bar, Limonlu Bar, Muzlu Cevizli Bar
Dolgu Kurabiyeler: Cevizli Mektup, Elmalı Mini Bar, Frambuazlı Çiçek Kurabiye, İncirli Dilimler, Marmelatlı Kurabiye, Nutellalı Sandviç Kurabiye, Vişneli Bademli Toplar.
Kan Grubunuza Göre Diyet
Anita Hessmann-Kosaris'in kitabı yepyeni bir diyet biçimiyle karşımıza çıkıyor. 'Kan Grubunuza Göre Diyet' adlı kitapta, çığır açan beslenme programıyla canlılığı, sağlıklı ve ince vücudu yakalayacaksınız, kolayca ve doğru yemeklerle diyet yapabilmek için kan grubunun önemine dikkat çekiyor. Kitap iddialı 'Sizi ideal kilonuza getirir, hastalıklardan korur, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, enerjik olmanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar' diyor.
Bu çığır açan beslenme araştırmasının bulguları; kanımız besinleri iyi ya da kötü sindirmesine karar veriyor. Bu aktüel kitap, diyetin nasıl çalıştığını anlatıyor. Besin grupları ve sindirilebilir kategorilere ayrılması, kan gruplarına göre hangi besinlerin iyi geldiğini görmenizi sağlar. Beslenme şekilleri ve birçok yemek önerileriyle.