• $7,2397
  • €8,8666
  • 416.146
  • 1479.37
17 Kasım 2012 Cumartesi

Türk sarabı dünyaya acılırken...

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Dünyanın şarap, gastronomi, sosyal medya, iletişim ve turizmdeki 'kanaat önderleri' İzmir'de bir araya geldi. 'EWBC' adlı konferansı, Türk şaraplarını yurtdışında bir marka haline getirmek ve ihracatı artırmak amacıyla kurulan Türk Şarapları Platformu düzenledi.         Bir sunumla katıldığım bu etkinlikte, Türk şarap ve yemeklerini dünyaya anlatmak için önemli bir adım atıldı.

"plat.jpg"

Türkiye'nin önde gelen şarap üreticilerinden Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, Pamukkale, Sevilen ve Vinkara tarafından, Türkiye'de şarap kültürünü geliştirmek amacıyla 2010 yılında kurulan Türk Şarapları Platformu, 2012 Şubat'ında da 'Şarap Üreticileri Derneği' çatısı altına girerek üye sayısını 36'ya çıkarmıştı. İlk kez şarap sektöründe dünyanın bir numaralı sosyal medya şirketi olarak gösterilen 'Vrazon'un akıl ettiği EWBC adlı bu etkinlik, bu yıl Arkas'ın ana sponsorluğunda beşinci kez düzenlendi. 2008'den bu yana sırasıyla İspanya, Portekiz, Avusturya ve İtalya'da düzenlenen konferansa, bu kez sadece Avrupa'dan değil ABD başta olmak üzere 35 farklı ülkeden 350 katılımcı geldi.

DEMOKRATİK BLOG'LAR
Bloomberg kanalının şarap editörü Elin McCoy, İngiltere'nin ve Decanter Dergisi'nin en prestijli editörlerinden Andrew Jefford, şarap konusunda İngiltere'de ve dünyada önemli kanaat önderleri arasında gösterilen şarap blogger'ı Jamie Goode, İngiltere'nin en köklü şarap kulübü olan ve bu sene bir Türk şarabını listeleyen 'The Wine Society'nin şarap alımından sorumlu direktörü Evan Murray, Fat Duck restoranının 'Master Sommelier'si İsa Bal, dünyanın en ünlü şarap yapımcılarından Randall Grahm, Türkiye'nin bağcılık bölgelerini otomobiliyle 7 bin kilometre kat eden uzman Joel Butler, 10'dan fazla 'masterwine'... Etkinlik boyunca Türkiye'de üretilen bütün önemli şaraplar tadıldı. Blog'ların hemen her konuda olduğu gibi şarap işinde de, 'demokratikleşmiş' bir iletişim sağladıkları, Türkiye'nin orta ve uzun vadede bu etkinlikten yarar sağlayacağı kesin. Dileriz öyle olur.
'Türk Mutfağı: Kültür&Tarih' adlı özel atölyede, Aylin Öney Tan ile birlikte mutfağımızın kökenlerini Murat Yankı'nın büyük yardımıyla sunmaya çalıştık. 'Uygarlıkların Mutfağı' başlıklı sunumumda şu görüşler yer alıyordu: 'Günümüz Türk mutfağında, Antik Roma'dan bugüne, bu toprakları mesken edinmiş tüm uygarlıkların (bir anlamda tüm yurttaşların) izlerini görmek olasıdır. Biliriz ki, geçmişinde büyük yerleşimlerin merkezi olan topraklarda, o kültürlerin attığı tohumlar asla yok olmaz. Üstelik bu toplantıya katıldığınız Batı Anadolu Bölgesi, sadece eski kent devletçiklerinin bulunduğu Roma İmparatorluğu'nun 'Küçük Asya' eyaleti değil, toprağı ve ticaretiyle de çok zengin bir bölgedir. Bu coğrafyada yaşayan yemek kültürünün temelleri daha o zaman atılmıştır. Çağdaş Anadolu mutfağını oluşturan ruh, aynı zamanda hem Orta Asya'dan, hem Balkanlar'dan, hem de Girit'ten esintiler taşır. Sanmayın ki bu mutfakta sadece ot, bakliyat ve sebze vardır; elbette onların alası mevcuttur ama eti ve balığı da bolca bulmak mümkündür.'

HER ŞEY TOPRAKTAN
İki gün boyunca Güney Afrikalı, ABD'li çok sayıda konvansiyonel ya da dijital medyadan gelen konuklarla konuşma olanağı bulduk. Konuklarımız Fransa ve İtalya gibi şarap ülkelerinde, yerel tatlarla yerel şarapların olağanüstü uyumlarına alıştıkları için, bizden de Anadolu mutfağının seçkin lezzetleriyle tarihsel sürecin içinden süzülüp gelen şaraplarımız arasındaki uyuma ilişkin sorular yönelttiler. Murat Yankı'nın dediği gibi, 'Her şey topraktan, şarap da yemekler de...' Meraklısı için detaylar; www.ewbc.vrazon.com'da.

HAVAALANLARINDA ANADOLU'NUN TADINA VARMAK
İstanbul'da Atatürk ve Ankara'da Esenboğa havalimanlarından, özellikle de yanımda bir yabancı konuk ya da bir eş dostla gelip geçiyorsam eğer, mutlaka uğramaya çalıştığım bir yer var: 'Tadında Anadolu'... Çünkü biliyorum ki burada, Anadolu coğrafyasında üretilen lezzetlerden en özellerini bulmak mümkün... Gerçek Kars gravyerinden Tokat'ın 'bez sucuğu'na kadar, yeme-içme kültürünün türlü çeşit zenginliği elinizin altında... Üstelik bu seçkin ürünler, bildiğimiz havalimanı fiyatlarında da değil... Aklınızda olsun, dış hatlarda yurtdışına götürülecek şarabı, zeytinyağını (sıvı bagaj kısıtlamasını düşünmeden) özel paketlemeyle alma şansı bulabiliyorsunuz.
Türkiye'den çıkarken gideceğim yerdeki arkadaşlara zeytinyağı ya da şarap götürmeyi seviyorum. Bavula koysan olmaz, özel poşetlenmediyse uçağa sokamazsın; ben de çareyi BTA'nın 'Tadında Anadolu' standında buluyorum.
BTA tarafından işletilen havalimanlarının lezzet üslerinde, geçen haftadan beri, buram buram 'Antep mutfağı'nın kokusu var. Bu güzelliği paylaşmak için, aslen Gaziantepli olan BTA Genel Müdürü Sadettin Cesur, geçen yıl Batı Karadeniz ile başlattıkları Anadolu gezisini, Antep'le sürdürmenin sevinciyle davet etmişti konuklarını... Tüm yemekleri, bu zengin mutfağın kökenlerini çok iyi bilen Ragıp Güzelbey liderliğindeki bir ekip hazırlamıştı. Nefis lezzetler arasında seçmekte zorlandık ama yine de Antep tatlarının hakkını verdik. İşin sırlarını öğrendik; özellikle küçük Anadolu markalarına verdikleri desteğin önemini konuştuk. Sadece artizan özelliğini-esnaf niteliğini koruyanların desteklenmesine de çok sevindik.

<p>'Aslında kendi tarihimize baktığımızda iki yüz yıldır aynı meseleyi konuştuğumuzu görüyoruz. Batı

Muasır medeniyet seviyesi ve Cherokee Kabilesi...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan'da

Ekvador'da, hapishanede çıkan isyanda ölen mahkumların sayısı 75'e yükseldi

Muş'ta tipi nedeniyle mahsur kalan 100 kişi kurtarıldı