• $7,3894
  • €8,9804
  • 442.697
  • 1547.09
14 Nisan 2012 Cumartesi

Şarabın alası Dionysos'un yurdundan çıkar...

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Dünyanın en ünlü şarap tadımcıları, uluslararası adıyla 'Masters of Wine', geçtiğimiz hafta sonu Türk şaraplarını değerlendirmek üzere ülkemizdeydi. Antik çağda Anadolu'nun 'Şarap ve Eğlence Tanrısı' olan Dionysos'un topraklarında üretilen şarapların hakkını da verdikleri puanlarla teslim ettiler. 'Türk üzümleri keşfedilmeyi bekleyen gizli hazineler gibi' diyen 'şarap üstatları', Türk üzümleri için yabancıların daha kolay telaffuz edebileceği isimler de önerdi...

Uluslararası bir sivil toplum kuruluşunun üyeleriyle birlikte, geçen cumartesi ve pazarı, 'Batı Anadolu Şarap Kültürü' gezisinde geçirdim. Cumartesi öğle üzeri 'Prodom' şaraplarını üreten Mehmet Atay'ın modern tesislerini gezip tadım yaparken; sabah saatlerinde ziyaret etmiş olduğumuz Sevilen Şarapları'nın Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner'in telefonu tatlı tatlı çaldı. Gelen haber bizleri sevindirdi.
Mehmet Atay'ın Aydın Savrandere Yaylası'nda, 2010 üretimi olan 'Petit Verdot' üzümünden yaptığı kırmızı şarap, 'monosepaj-yabancı üzümler' dalında en yüksek puanı (91,00) kazanmıştı. Savrandere Yaylası da, antik çağda Dionysos'un doğduğuna inanılan Bozdağ'a ve Nysa Kenti'ne tam karşıdan bakar. Az farkla ikinci en yüksek puanı (90,20) ise, Can Ortabaş, Bülent Akgerman, Deniz Barçın tarafından kurulan Urla Şarapçılık'a ait 2010 üretimi 'Nero D'avalo' ve 'Urla Karası' üzümlerinden yapılmış olan şarap almıştı. Üçüncülük ise (89,60 puanla), İzmir'in Menderes ve Denizli'nin Güney ilçelerinde üretilen üzümlerden yapılan ve yıllardır hep yüksek puanlar alan '2009-Sevilen Centum'un olmuştu. Hem Mehmet'i hem de Enis'i hemen oracıkta yürekten kutladık; çok sevindik, çok...
Zaten, hem Sevilen'in (Aydın-Ortaklar'daki) yeni ve muhteşem tesisini gezerken hem de Mehmet Atay'ın (Aydın-Umurlu'daki) fabrikasında dolaşırken heyecanlı ve umutluyduk.
TADIM NASIL YAPILIR?
Zor iştir tadım ve değişmez kuralları vardır. Etkinlikler 'çift kör tadım' olarak yapılır. Oturum öncesi her şaraba bir takip numarası verilir; şaraplar da üreticileri ve markaları belli olmayacak biçimde torbalanır.
Bu şişelerin tıpaları salonda herkesin önünde, servisten 15 dakika önce açılır. Tadım sırasında, izleyicilerin 'Masters of Wine'a (ya da 'şarap üstatları' diyelim) soru sormalarına, görüş bildirmelerine ya da yorumda bulunmalarına izin verilmez.
Şaraplar tüm jüri üyelerine ve ilk sıradaki üretici temsilcilerine aynı şişeden servis edilir. Bu arada değerlendirmeyi yapan üstatlar da, araya karıştırılan tuzak şaraplarla denetlenir.
Bu yıl 'Veritas' kurumu tarafından organize edilen etkinlik için, Yunus Emre Kocabaşoğlu, bir konuşmamızda şunları söylemişti:
'Bu etkinlik kesinlikle bir yarışma değildir. Hedefimiz, konusunda en yetkin uzmanların değerlendirmeleriyle, Türk şaraplarının genel kalite düzeyini tespit etmek (benchmarking) ve uluslararası kalibredeki Türk şaraplarını belirlemek...'
TWITTER'DA TÜRK ŞARABI
'Dördüncü İstanbul Masters of Wine' etkinliğine, üçü ABD'den, üçü İngiltere'den, biri de Japonya'dan olmak üzere toplam yedi 'Master of Wine' (MW) katıldı. Üstatlar, etkinlik süresince Twitter'ı çok iyi kullanarak yorumlarını paylaştılar. Sosyal medyadaki ortak kanı, Türkiye'nin şarapçılıkta, sıradaki 'yenidünya' olabileceği iddiası... İstanbul'a gelen üstatlar arasında yer alan ve ülkesi İngiltere'de şarap ithalatçılarına da danışmanlık yapan Sarah Abbott, Türk şaraplarının Türklere has önemli lezzetlerle birlikte pazarlanması gerektiğini yazmış; 'Türk üzümleri keşfedilmeyi bekleyen gizli hazineler gibi...' diye de tweet atmış. Kendini 'Narince' ve 'Öküzgözü' aşığı olarak tanımlayan Tim Atkin ise, gelenlerin en meşhuru... Tim Atkin, 'Öküzgözü, Boğazkere, Kalecikkarası yabancılar için telaffuzu imkansız kelimeler. Belki ÖK, BK, KK gibi baş harfleri şişenin ön tarafına yazıp arka tarafına ise tam isimlerini ve açıklamalarını koyabilirsiniz. Veya 'Bulleye' gibi 'Öküzgözü'nün İngilizcesini kullanabilirsiniz. Herkesin dikkatini çekeceğine eminim' demiş.
Japonya'dan gelen üstat Ned Goodwin de, etkinliği, 'Alice harikalar diyarında...' diye tanımlamış.
HERKESİN İYİSİ KENDİNE
Sonuçta 'en iyi şarap', tamamen kişisel bir tercihtir. Malum, tatlar da tartışılmaz. Ama uluslararası kriterler, 'iyi şarap' derken aranan belli başlı özellikler vardır. Bu yüzden bu türden etkinlikler, verilen puanlar, alınan ödüller çok önemlidir. Türk şaraplarının dünya pazarında hak ettiği yeri almasına da büyük katkı sağlar. Ayrıca Türkiye'deki nihai tüketiciye de zengin Türk şaraplarını yeniden anımsatır. Çünkü unutmayın, Anadolu Dionysos'un yurdudur.

UZAYA GİTMEK DAHA KOLAY
'Master Of Wine' unvanını almak, sanıldığı kadar kolay değil. Hep aynı örnek veriliyor ama yeri gelmişken tekrarında yarar var... Bugüne kadar uzaya toplam 517 kişi gitmiş; oysa şarap konusunda profesyonel olarak ulaşılabilecek en üst uzmanlık düzeyi olan 'Master of Wine' (MW) unvanına sahip dünyada sadece        19 ülkeden 299 kişi var. Uzun eğitimlerden geçip 'şarap uzmanı' (yani WSET) diplomasına sahip kişiler, yeniden bir sınava sokuluyor ve bu sınavı da başarıyla bitirenler MW olabiliyor. Bu sınavda başarı oranı ise sadece yüzde üç... Ama bitmedi, hemen işe koyulup şaraplara puan vermek yok; 8 yıl daha geçmesi gerekiyor. Büyük sabır ve emek isteyen bu 8 yıllık süreçte de çeşitli eğitimler ve sınavlar var.
Üstelik (MW) olarak ilan edilmeden önce, bilirkişiler tarafından kabul görecek bir tez yazmak zorundalar. Meraklı ve sabırlıysanız; emek vermeye kendinizi hazır da hissediyorsanız, The Institute of Masters of Wine web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin... (http://www.mastersofwine.org/)

HANGİ KATEGORİDE, HANGİ ŞARAP KAÇ PUAN ALDI?
Beyaz şarap
1- En yüksek puanı (91.00), 'Kavaklıdere Cote d'Avanos Narince-Chardonnay 2010' aldı.
2- Küp Şarapçılık'tan 'Epic Chardonnay 2010', az farkla (90,80 puanla) ikinci.
Roze şarap
1- 90 puanı bulan yok. Birincilik (87,20 puanla) Suvla Blush 2011'ın
2- 84,50 puanla Sevilen Majestik Kalecik Karası & Grenache 2011 ikinci. 
- Yabancı üzümlerden yapılan kırmızı şaraplarda Egeliler'in ödülleri topladığını belirtmeliyiz...
Yerli üzümlü kırmızı şaraplarda...
1- Doluca Tuğra-Öküzgözü 2009, en yüksek puanı (92,25) kazandı.
2- Kavaklıdere Pendore-Öküzgözü 2009 - 92,17 puan.
3- Vinkara Mahzen-Kalecik Karası 2009 - 90,50 puan.
4- Chateau Kalecik-Kalecik Karası 2006 - 90,25 puan.
5- Kavaklıdere Prestij-Öküzgözü 2009 - 90,00 puan.
Yabancı kupajlarda
1-
Doluca Karma Cabernet Sauvignon & Öküzgözü 2009 - 92,75,
2- 'Vinkara Mahzen-Cabernet Sauvignon & Merlot & Shiraz 2009' 91,50 puan.
3- Urla Tempus 2010, 90,50 puan.
4- Yazgan Mahra-Cabernet Sauvignon & Shiraz 2011, 90,25 puan.
5- Barbare Syrah & Grenache & Mourvedre 2009' 90,20 puan aldı.
Henüz piyasaya çıkmayan ve 'pre release' denilen şaraplarda ise, roze'de 'Büyülübağ İris' 80,30 puan; beyazlarda 'Vinkara Mahzen Narince' ve 'Suvla Rousanne-Marsanne' eşit olarak 88,80 puan; 'Vinart Mahzen-Chardonnay' 88,58 puan aldı.
Kırmızılarda ise 'Sevilen 900 Petit Verdot' 92,00 puan; 'Prodom Syrah-Petit Verdot' 90,00 puan; 'Sevilen 900-Cabernet' 89,83 puan aldı.

<p><span>İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Ekipleri HDP Binası'na 6 saatlik

Kandil değil HDP binası

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Dünyanın en pahalı savaş jetleri hangileri? İşte dudak uçuklatan fiyatlar

Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında performans testi için Ankara'dan Yozgat'a geçti