• $8,1506
  • €9,7091
  • 456.53
  • 1387.13
12 Mart 2011 Cumartesi

Neden bu kadar az zeytinyağı tüketiyoruz?

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin artırılması ve zeytinyağı tüketiminin özendirilmesi hedefinden yola çıkılarak organize edilen 'Zeytinyağı Fuarı'nda ya da diğer adıyla 'Olivtech 2011'deydik...

Papaz Yahnisi, Kremalı Şevketibostan, Kıymalı Marul, Taze Sarımsak Yemeği, Ciğer Darbı, Elbasan Tavası, Kanalyon, Piliç İnciği, Balkabağında Zeytinyağlı Kuzu Etli Sebze Buketi, Arapsaçı, Enginarlı Pilav, Patlıcan Kebabı, Pazı Sarması, Sakızlı Yahni, Dokuz Otlu Dost Böreği, Sübyeli Arapsaçı, Fener Balığı ile Şevketibostan, Kestaneli Bulgur Pilavı, Ot Keki, Girit Eti, Hamurda Levrek...
Kuşkusuz ben de bu saydığım yemeklerin tümünü tadamadım; ama İzmir'de düzenlenen ve ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen zeytinyağının ve Anadolu Mutfağı'nın gerçek dostlarından oluşan 'Tadım Heyeti'ndeki arkadaşlarım, en az 5-6 yemeğin tadına baktılar. Yemeklerin ortak özelliği şuydu, hepsi de zeytinyağı kullanılarak hazırlanmıştı. İnternette yer alan ve birçoğu neredeyse hiç denenmemiş tariflerden oluşan yemekler gibi değildi bunlar; hepsi gerçek lezzetlerdi... Olanaksız gibi görülmesine ve aslında başka (bazen katı, bazen sıvı) yağlarla da yapılan tarifler olmasına karşın, zeytinyağı ile pişirilmişlerdi. Nerede mi? İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açılan ülkemizin en önemli 'Zeytinyağı Fuarı'nda ya da diğer adıyla 'Olivtech 2011'de...
Türkiye'de kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin artırılması ve zeytinyağı tüketiminin özendirilmesi hedefinden yola çıkılarak organize edilen bu şölende yemekler; zeytinyağlılar, tatlılar, hamur işleri ve sebze-et yemekleri olmak üzere dört kategoride sergilendi.
Yemekleri hazırlayan aşçılar İzmir, Balıkesir, Muğla gibi Ege illerindendi; ama bu yılki fuarın diğer bir önemli özelliği, Edirne'den Van'a kadar bütün lokantacı esnafının liderlerinin de gelmiş olmasıydı. Türkiye Lokantacılar Odası'nın Başkanı Aykut Yenice de daha çok zeytinyağı tüketilmesi işine gönül vermiş biri olarak, birçok meslektaşını 'Neden Türkiye'nin tüm lokantalarında zeytinyağı tüketmiyoruz?' diye teşvik ederek fuara davet etmişti. Oluşan bu samimi ortamda, mutfağı ile pek ünlü bir ilimizin (n'olur n'olmaz adını vermeyelim) Lokantacılar Odası Başkanı da, 'Ben evimde zeytinyağı tüketiyorum, ama ne yazık ki lokantamda kullanmıyorum. Aslında margarin de daha ucuz değil, ama elimiz alışmış bir kere...' diyerek, bir özeleştiride bulundu.

AMERİKA'DA YENİ TREND ZEYTİNYAĞI
'Mutfak Dostları Derneği' Başkanı Ahmet Örs de, yapılan panelde lokantacı arkadaşlara sitem etti, zeytinyağını az kullandıkları için... Önce izleyenlere 'Yediğiniz zeytinyağlılar gerçekten zeytinyağlı mı?' diye sordu; ardından da iyi haberi verdi: 'Bugün dünyaya egemen olan kültürü belirleyen Amerika'dan zeytinyağı ile ilgili olumlu haberler var. Amerikalılar zeytinyağı mucizesini dünyaya yayacaklar. Onlar söyledi diye unuttuğumuz zeytinyağını yeniden keşfedeceğiz. Bence bunun hiç sakıncası yok. Hangi modaya uyarak tekrar seversek sevelim, zeytinyağı zaten en büyük övgüleri hak eden bir malzeme. Ancak son yıllarda zeytinyağı tüketimimizin bir arpa boyu bile olsa artışı sevindirici. Ne var ki bu tüketim artışından an az payı restoranlar alıyor. Zeytinyağı daha çok evlerde tüketiliyor.' 

YUNANİSTAN'DA KİŞİ BAŞI TÜKETİM 21 LİTRE BİZDE 2
Ben de konuşmamda, zeytinyağı tüketiminin sağlıklı yaşamdaki önemi üzerinde durdum; kalbimize, midemize, cildimize, nasıl da iyi geldiğini anlatmaya çalıştım dilim döndüğünce... 
Konunun (ve dahi bu fuarın) önemini vurgulamak için sizlerle de paylaşmakta yarar var: Yunanistan'da kişi başına zeytinyağı tüketimi 21 litre, bizde ise 2 litre bile değil... Durumun vahameti ortada, fazla söze gerek yok... Ancak yüreğimizi de ferah tutalım. Çünkü 'Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi' Başkanı Mustafa Tan, 'Mutfak Dostları Derneği' Başkanı Ahmet Örs, yemek dergilerinin yöneticileri ve Slow Food hareketine gönül verenler, 'iyi, temiz ve adil bir gıda' olan zeytinyağının iç piyasada daha çok tüketilmesi için el ele vermeye, birlikte çalışmaya söz verdiler bu fuar biterken... Bizler için küçük bir adım olsa da, insanlık için büyük bir adım bu, inanın...

Papaz Yahnisi
Bugün size bu fuara katılan Salihlili aşçılardan derlediğim bir tarif sunacağım.
Malzemeler: 1 kg kuzu eti, 200 gram mantar, 2 diş sarımsak, birer çay kaşığı tarçın, kırmızıbiber, kekik, 1 su bardağı zeytinyağı, 350 gram arpacık soğan, domates ve biber
Hazırlanışı: Zeytinyağını tencereye koyup kuzu eti ile birlikte harlı ateşte kavurun. Et suyunu salıp çekince, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip 45 dakika hafif ateşte pişirin. Sonra sarımsakları ve soğanları ekleyin. Tüm baharatları ve biraz su ilave ederek biraz daha pişirin. Daha sonra bütün malzemeyi bir tepsiye koyup üzerine domates ve biber de ekleyerek fırında 15 dakika daha pişirin. Sıcak olarak afiyetle tüketin. (Eskiden bu yemeğe konulacak etler bir süre şarapta bekletilirmiş.)

<p><strong>LİDER BEŞİKTAŞ YOLUNA KAYIPSIZ DEVAM EDERKEN, RAKİPLERİ FENERBAHÇE VE GALATASARAY'LA DA F

BB Erzurumspor - Beşiktaş Maç Yorumu

Kastamonu'da jandarma ekipleri çaya düşen karacayı kurtardı

BAFTA Ödülleri'nde kırmızı halı şıklığı

Hürjet uçağı montaja hazırlanıyor