• $7,3971
  • €9,0115
  • 441.947
  • 1538.05
12 Ağustos 2011 Cuma

En hızlı büyüyen mutfaktan yepyenİ lezzetler...

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Bu ay dört kitap tanıtacağız. İlk kitabımız İtalyan mutfağını anlatan kapsamlı bir rehber. İkinci kitap, 10 seansta 10 kilo vermeyi anlatıyor. Üçüncü kitap yaparken ve yerken mutlu olmanın reçetesini verirken son kitabımızsa doğadan gelen sağlıklı bitki çaylarını anlatıyor.

Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza mutlaka İtalyan yemekleri pişiren bir restoran çıkacaktır. Özellikle Avrupa kıtasıyla Amerika'da neredeyse 200 yıl süren Fransız mutfağı üstünlüğüne son veren İtalyan mutfağının sırları yeni bir kitapta karşımıza çıkıyor...
İtalyan mutfağının en güzel yönlerinden biri çeşitlilik... Her bölgenin kendine özgü malzemeleri, pişirme teknikleri ve özgün bir karakteri var. Ama tek bir şey bütün İtalya için geçerli: Kullanılan malzemelerin yerelliği ve kalitesi...
Okuduğumuz kitap İtalya'ya özgü malzemeleri ve bu malzemelerin mutfakta nasıl kullanılacağını anlatan kapsamlı bir rehber. Kullanılan bütün malzemelerin resimleri var, bunlar arasında makarna, pirinç, tahıllar, bakliyat, peynirler, salamura etler ve soslar, kırmızı et ve kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, sebzeler, mantarlar, meyveler, aperatifler ve alkollü içkiler yer alıyor. Malzemelerin tariflerinin ve tipik mutfak kullanımlarının yanı sıra, nasıl ve nerede yapıldığı ve yetiştiği bölge hakkında bilgileri de bulmak olası.  Ayrıca detaylı pişirme ve hazırlık talimatları ile gerektiğinde basit tariflerin yanı sıra, satın alma ve depolama hakkında önemli bilgiler bulunuyor.  Kitabın ikinci bölümünde 300'den fazla yerel tarif resimlerle adım adım anlatılıyor. Bu mükemmel koleksiyonda antipasti-Fransız ordövrün İtalyan karşılığı - yöresel çorbalar, tüm önemli makarna yemekleri, risottolar, polenta ve gnocchi, balık ve deniz ürünleri yemekleri, lezzetli kümes hayvanları ve et, çeşitli sebzeler ve salatalar, ayrıca tatlılar ve hamur işleri için tarifler bulunuyor. 300'ün üzerindeki klasik tarif, hem yöresel klasikler hem de çağdaş yaratımlarla, her biri tamamen renkli fotoğraflandırılmış, adım adım talimatlarla örneklendirilmiş... Bruschetta, pizza alla margherita, fırınlanmış lazanya, fritto misto, İtalyan sebze çorbası, tiramisu ve zabaglione gibi ünlü yemek ve tatlıların tariflerini sunuyor. Kendi makarnalarınızı yapmak için adım adım tarifler içeriyor. Ama bence bunlardan ötesi, İtalyan mutfağı hakkında ansiklopedik bir başvuru kitabı niteliği taşıyor. (İtalyan Mutfağı -Angela Boggiano, Carla Capalbo, Jeni Wright, Kate Whiteman- İş Bankası Kültür Yayınları / Yaşam Kültürü )

YAP+YE= MUTLU OL
Mutfağın ötesinde bir dünyanın kapılarını açıyor. Aydınlık bir günde, baharat kokularının ortasında sımsıcak bir evin ve gülümsemenin misafiri oluyorsunuz. Taptaze kahvaltılar, mis gibi başlangıçlar, pratik, farklı ve şık ana yemekler, sürprizli muffinler, kekler, kurabiyeler... Hayatı lezzetle taçlandıran yazarın tarifleri capcanlı fotoğrafları, mutlu olmayı bilen merhametli bir elden çıkıp bu kitapta hayat buluyor. Aydan Üskanat şöyle anlatıyor hikayesini: 'Lezzet tutkumun hayatımı ne zaman yönlendirmeye başladığını hatırlamıyorum. Yürümeyi ve konuşmayı ne zaman öğrendiğimi hatırlamadığım gibi. Kesin olarak bildiğim, uzun zamandır hayatımın odak noktasında durduğu. Mutfaktaki yolculuğum hala devam ediyor ve nefes aldığım sürece de devam edecek. İlginç olan, bu merakımın öğrendikçe yatışmıyor, sakinleşmiyor olması. Tam tersine öğrenci çağırtan bir tutku bu. Değişik ve lezzetli yeni reçeteler oluşturmak, sevdiklerimle ve okuyucularımla yakaladığım bu yeni lezzetleri paylaşmak hayattan aldığım en büyük zevk. YAPıyorum ve sevdiklerimle bu yemekleri YErken MUTLU OLuyorum ben!
Bu kitapta dünya mutfaklarından en sevdiğim temel tariflerle ve tamamen bana ait olan yepyeni reçetelerle karşılaşacaksınız. Bu reçetelerin ortak iki özelliği var; birincisi çok lezzetli olmaları, ikincisi ise son derece pratik ölçülerle ve doğru tariflerle hayat bulmaları. Yani yapınca göreceksiniz ki kolay, yiyince hissedeceksiniz ki çok lezzetli... Sonuçta yaptıklarımız hayatımıza değer katmalı, mutlu etmeli bir parça.  Lezzetli sofralarda hep mutlu olmanız dileğiyle. Afiyetle...' (Aydan Üstkanat- Yayınevi: Okuyan Us)

10 SEANSTA 10 KİLO VERİLİR Mİ? Takıntılı bir kadın ve diyet...
Ece yeni evlenmişti, mutluydu ama eşiyle birlikte güle oynaya, hızla kilo alıyordu. Bir süre sonra tehlike çanları çalmaya başladı: Gömleklerinin düğmelerini kapatamıyor, pantolonlarının fermuarlarını çekemiyor, her yemekten sonra kendini yorgun ve suçlu hissediyordu. Hayatında hiç diyetisyene gitmemişti ama bir gün kendine, 'Sızlanmayı bırak da yürü artık bir diyetisyene' dedi ve bana geldi. Bu kitap onun 10 seansta nasıl kilo verdiğinin ama daha da önemlisi hayatını nasıl değiştirdiğinin ve mutluluğu nasıl bulduğunun hikayesi. İstedim ki siz de bu yolculuğu bizimle paylaşın ve kilo vermenin ne kadar keyifli olduğunu görün. Bu kitap ruhunuzun mutluluğu için ilham, bedeninizin mutluluğu için rehber olacak.
 Bunları yazan Diyetisyen Simge Çıtak... Gazetemizin yazarlarından... Verilir mi gerçekten? Kitabı karıştırınca verilirmiş gibi geliyor ama yine de dikkatli olmak gerek...

Doğadan Gelen Sağlık Bitki Çayları
Bitkiler sadece hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hastalıklardan korunmak için de kullanılıyor. Bitkilerin değişik amaçlarla kullanılışında en çok kullanılan form bitkisel çaylar.. Son yıllarda bitkisel çaylar siyah çayın yanında farklı lezzet için de geniş miktarda kullanılmaya başlanılmıştır. Diğer taraftan, hastalıklardan korunmak veya vücudun direncini artırmak için de pek çok bitki ve bitki karışımı çay olarak halkımız tarafından tercih edilerek kullanılıyor.
Prof. Ekrem Yeşilada'nın 'Doğadan Gelen Sağlık Bitki Çayları' adlı kitabında halen ülkemizde bitkilerin sağlık ve diğer amaçlarla son derece yanlış bir şekilde kullanıldığına da dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Ekrem Sezik, kitabı değerlendirirken Türkiye'de yaşanan kargaşaya dikkat çekiyor ve 'Prof. Dr. Erdem Yeşilada'nın kitabını, halkımıza bilimsel doğruları gösteren bir yıldız gibi parlayan bir kaynak olarak gördüm. Kitaptaki sağlam bilimsel temellere dayanan monograflar halkımızın bitkileri, bilhassa sağlıklarını koruma ve günlük rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcı olmaları için daha doğru bir şekilde kullanmalarını sağlayacaktır. Bitki çaylarını yukarıda belirttiğim amaçlar ve hatta farklı bir lezzet için kullananların temel eser olarak değerlendirmelerini tavsiye ederim' diyor.  (Bitki Çayları-Amerikan Hastanesi Yayınları)

<p>Türkiye'de yeni bir siyasi partiye ihtiyaç var mı?</p><p>HDP tabanı hangi olaylar sonrasında part

HDP kapatılacak mı?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Josep Borell ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel'de NATO Genel Sekreteri ile görüştü