• $7,4208
  • €9,0172
  • 446.969
  • 1569.35
19 Şubat 2011 Cumartesi

DATÇA Çiçek açan badem ağaçlarıyla bir başka güzel

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Datça'da bademler, ocak ayında çiçek açmaya başladı... Japonlar kiraz çiçekleri için özel turlar düzenliyor da, biz neden gelin gibi süslü Datça bademleri için kılımızı kıpırdatmıyoruz?


Haberi geldi; badem ağaçları ocak ayından beri çiçeklenip duruyormuş, ama geçen hafta 'yaz kış açık' meyhaneci Fevzi Çıkıkçı'nın gönderdiği fotoğraflar gerçekten baştan çıkarıcıydı. O çiçeklere bakınca, bir yandan Antik Çağ yazarlarının o dönem insanlarını Afrodit'in en güzel heykelini görmek için Knidos'a davet etmeleri gibi, 'Sizi Datça'ya çağırıyorum' demek geldi içimden... Ama malum; iş güç var, hesap kitap var, yol yokuş var. En iyisi oturup 'badem'e ve Datça'ya bir güzelleme yazmak...
Ne güzel söylemiş Bedri Rahmi: 'Diş bademi/ Taş bademi/ Kuş bademi/ Kış bademi/ Kız bademi/ Güz bademi/ Ulan badem, deli edersin adamı...' Ustanın saydığından çok badem çeşidi vardır Anadolu'da; ama yolunuz Datça'ya düştüğünde arayacağınız badem 'Nurlu' olmalı. 'Nurlu', Anadolu'nun en kaliteli, en iri ve en lezzetli bademidir. Yediğinizde farkı anlarsınız zaten. Ne yazık ki bu özel türün ağaç sayısı çok fazla değil. Sadece Sındı Köyü'ndeki ağaçlarda yetişiyor ve üretim az olduğu için de hemen Datça'da tüketiliyor. Bizim büyük şehirlerde 'Datça Bademi' diye bulup aldığımız, Bedri Rahmi'nin 'Kız Bademi' dediği (ki Ege'de de genellikle böyle anılır), ama Datça'da 'Akbadem' olarak bilinen en yaygın türdür. Datça'da büyük ölçüde üretimi yapılır ve büyük kentlere gönderilir. 'Taş Bademi' ya da 'Sırabadem' denilen tür ise, biraz daha küçüktür, lezzeti ortalamadır ve daha çok pastane sektörü tarafından tercih edilirdi. Ama oldukça ucuz olan Afrika bademi, şimdilerde pastacıların daha çok gözdesi. 'Diş Bademi' ise elle kırılabildiği için bu adı almış.

DATÇALILAR MARZIPAN YAPMAYA BAŞLADILAR
Son Datça gezimde edindiğim izlenimleri de sizlerle paylaşayım. Datçalılar, İtalyanların dünyaca meşhur badem kurabiyesi olan 'Marzipan'ı yapmaya başlamışlar. Bu güzelim kurabiyeyi İtalyanlara oranla daha yumuşak yapıyorlar, ama bence hayli başarılılar. Eski Datça köyünde bir mimar dostumuzun sayıları giderek azalan 'Acıbadem'lerden yaptığı likörün (bir çeşit Amaretto) tadı da hala damağımda. Sindi köylüleri, kooperatifleşip     eskiden 'yerel' olarak bilinen bazı ürünleri de geliştirmişler. Örneğin, sadece köylerde yapılıp tüketilen 'Bademli İncir', artık ticari bir ürün olarak raflarda yerini almış. Ayıklanmış bademler incirin içine yerleştiriliyor ve ikisi bir arada özel taş fırınlarda fırınlanıyor. 'Beni kesmez' diyenlere, keçiboynuzu balı içinde birkaç ay bekletilip yumuşatılmış badem tatlısını öneririm. Datça'nın kekik aromalı balı da yörenin özgün tatlarından biri. Üstelik Datçalılar, asidi biraz yüksek ama aroması hayli enteresan zeytinyağlarının yanı sıra 'Harnup Pekmezi' dedikleri keçiboynuzu pekmezinde de hayli iddialılar. Kalsiyum bakımından sütün üç katı oranında zengin olan bu pekmezi, kemik erimesi yaşayan kadınlarla, sperm sayısı düşük erkeklere öneriyorlar; kansızlığa iyi geldiğini de söylüyorlar.

Datça'da kış hüznü
Yaz ayında bile turizm cangılını yaşamayan Datça, kış aylarında iyice sakin. Balık bol ve ucuz. Merkezde 'Fevzi' çok meşhur. Yaptığı özgün yemeklerin fotoğraflarını facebook'ta paylaşıp kıskandırıyor insanları. Marina'da 'Beyaz Amca' da her daim hizmete açık.
'Eski Datça' taş evleri ve Can Yücel Sokağı ise keyifli vakit geçirmek için ideal. Reşadiye Köyü'nde Mehmet Ali Ağa Konağı'na da uğramadan geçmeyin derim. Pahalı, ama bahçesinde bir limonata ya da kahve içilmeli. Üstelik de tam bir restorasyon şaheseri...
Önümüzdeki aylardan itibaren Mesudiye ve Hayıtbükü'nün cazibelerine can dayanmaz. Küçücük Gabaklar lokantası, üstündeki birkaç pansiyon odası ile pek şirin... Ovabükü'nde Melinda, Gülbahar ve Ada ise yörenin zeytinyağlı yemeklerini sunuyorlar.
Palamutbükü bütün Akdeniz'in en güzel koylarından biridir ve inanın burada ne yenir ne içilirse bir şekilde insana iyi gelir...

Bademli kek
Malzemeler:
Hamuru için: 2 adet yumurta, 125 gram şeker, 100 gram tereyağı, 150 gram un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, bir tutam tuz
Kekin üzeri için: 75 gram soyulmuş ve kıyılmış badem, 50 gram tereyağı, 75 gram şeker, 1 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı krema
Hazırlanışı: Kekin hamuru için yumurtaları, şekeri, vanilyayı ve bir tutam tuzu bir kabın içinde iyice çırpın. Tereyağını bir kapta eritin; unu da kabartma tozuyla karıştırın. Daha sonra da unu, önce tereyağı, sonra yumurtalı karışım ile karıştırın. Kek kalıbını yağlayın ve hamuru içine dökün. Önceden ısıtılmış fırına koyarak, 180 derecede 20 dakika pişirin. Üzeri için bademleri, tereyağını, şekeri ve unu bir tencerede karıştırın. Kremayı da ekleyin ve devamlı karıştırarak pişirin. Keki fırından çıkartın. Üst malzemesini üzerine sürün ve tekrar fırına koyup 20 dakika daha pişirin. Ilık olarak servis edin.

<p>ATV'nin reyting rekorları kıran başrolünde Burak Özçivit'in rol aldığı Kuruluş Osman dizisi Türk

Ahmet Yenilmez 'Kuruluş Osman'ı' anlattı: Demirci Davut'un sahnelerine dikkat edin!

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Yılan belgeselciyi canlı canlı yedi! İşte o anlar

2021'in en çok talep görecek meslekler açıklandı! İş arayanlar dikkat