• $8,058
  • €9,6752
  • 460.376
  • 1408.14
10 Haziran 2011 Cuma

Alışkanlığı değiştiren tarifler

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Dünyada son yıllarda en çok tartışılan mutfak deyimlerinden biri 'füzyon'... İtalya ve Amerika'dan sonra ülkemizde de 'Füzyon' adlı kitap yayımlandı. Çevirisini pek başarılı bulmasak da tarifleri ve fotoğrafları ile alkışı hak eden bir kitap çıkmış ortaya...

Kitabın girişinde, 'Avrupa ve Akdeniz Mutfakları'nın anahtar malzemeleri, Amerika ve Hindistan'dan gelmiştir. Domates, patlıcan, patates, biber ve kırmızı biber, tarihin akışı içerisinde bir kıtadan diğerine sıçramış, muhteşem ve yeni yemek tariflerinin baş oyuncuları olmuşlardır' diyor...
Füzyonun da göçlerin sonucu olduğuna kanaat getiren yazar, 'İlk maddelerin dolaşımı öteden beri, her büyük yemek geleneğinin temelini oluşturur. Bize daha yakın zamanlarda, göç eden nesiller, onlar için yeni ve bilinmez olan dünyalara, zenginlik ve şartlarda iyileşme hayallerinin yanı sıra aşçılık bilgilerini ve malzemelerini de götürmüşlerdir' diyor ve ABD'ye İtalyanları örnek gösteriyor. Uzun süre etnik -kültürel anlamda özerk topluluklar halinde yaşayan İtalyanların yarattığı Küçük İtalya, başka birçok etkinin yanı sıra anavatanın beslenme alışkanlıklarını muhafaza etmekte de etkili olmuştur.
Farklı topluluklar için, yemek kültürlerine sahip çıkmak, benliklerini ve aidiyet hislerini muhafaza etmenin etkili bir yoludur. Bu ihtiyacı karşılamak üzere, etnik grup içerisinde derhal anavatanın yiyeceklerini ve malzemelerini ithal eden ve bunların ticaretini yapan kurumlar oluşturulur. Bu kurumlar, bazı durumlarda büyük ölçekli çalışmalar yaparak, yeni yiyeceklerin girişi ve gelinen ülkenin adetlerini değişime uğraması konularında stratejiler ortaya koyarlar. İtalyan topluluğu için de bu böyle olmuştur, ancak belki de daha sıra dışı bir biçimde, ülkenin karakteristik özelliği olan girişimcilik ruhu sayesinde yemek kültürünü tüm dünyaya yayan Çin'in durumunda da bu böyle olmuştur. Bugün bir moda gibi takip ettiğimiz bu şeyin kökleri aslında çok uzaktadır.
Kitaptan size 'Mafaldine'li Hindistan cevizi sütlü, deniz ürünleri çorbası' fotoğrafı sunuyorum, ben denedim pek güzel oldu... Ama özellikle Ege kıyısı füzyonunu, bilhassa da füzyon-muskkayı öneririm...

Mutfak Kuşları
Artık hepimiz biliyoruz ki, çocuklarımızda olumlu, kalıcı davranış kalıpları oluşturmak için, sözlerimiz değil, gündelik yaşantımızdaki davranışlarımız daha etkili olmakta. Eğitimciler, yaşayarak ve uygulayarak öğrenmenin önemini her fırsatta ilgili platformlarda dile getiriyorlar. Öğrenmenin ilk basamağını da çocukluğumuzun geçtiği yer ve mekanlar; yani aile ortamı oluşturuyor. Yine biliyoruz ki, çocuklarımıza kendi başlarına çalışma olanağı vermek, sürekli koruma altında tutmak, onların güçlenmesine yardımcı oluyor. Aksine bir tutumsa, onları ileri yaşlarında güçsüz, aciz ve başkalarına bağımlı hale getiriyor. Günümüzde ailelerin yaşadığı diğer bir sorun da; çağımızın yüksek tempolu hayatı içinde çocuklarına yeterince zaman ayıramamak. Etrafımızdaki birçok anne ve baba çocuklarıyla ortak bir şeyler yapamamaktan şikayetçi.
Çocuklarımızla birlikte dünyanın en keyifli en yaratıcı işlerinden birini yemek pişirmeyi denemeniz için 'Çocuklarınıza özel, yemek tarifleri kitabı'. Bu sevimli ve tehlikesiz tarifler siz pişirin diye değil, çocuklarınızın pişirmesi için tariflerde sizden yardım alınması gereken noktalarsa özellikle belirtildi.
Yazar, Birsen Ekim Özen, 'Amacımız çocuğunuzun, onunla bir şeyler yapmak için zaman ayırdığınızı, emek verdiğinizi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlamak. Ayrıca elle tutulur değerler -yemekler-üretmenin; başarabilirim, yapabilirim duygusunun keyfini tatması. Çocuğunuzun planlı çalışma, yaptığı işi tamamlama konusunda eğlenceli ve lezzetli bir eğitimden geçmesi için, sizin az yardımınız ve bol güler yüzünüz yeterli. Fırını siz yakın, hamuru o yoğursun. Kurabiyeleri o yapsın, sıcak tepsiyi fırından siz çıkarın. Az zaman, çok sevgi verebileceğiniz bir çalışmaya hazır mısınız?' diye soruyor.
(Domino Yayın Grubu)

Herkesin bir sırrı var...
Dünya mutfaklarından tecrübelerin aktarıldığı, doğru araç gereç seçmenin  önemini içeren Türkçe bir kitaba ne kadar da gereksinimimiz varmış... Mutfak kitabı için biraz pahalı ama değer bir yapıt...
Amerikan mutfak eşyaları firması Williams-Sonoma adlı şirketin kurucusu, aynı zamanda sayısız yemek kitabının da yazarı ve editörü olan Chuck Williams, yaklaşık bir asırlık mutfak sırlarını okuyucularla bu kitapta paylaşıyor. Chuck Williams, Juila Child ve Robert Mondavi, Amerika'daki aşçıların yeteneklerini geliştirip zevklerini incelterek ülkenin gastronomik görüntüsünü geliştirmiş kimlikler. Tabii ki Doğu'da ve daha çok New York'ta... Kitabın girişinde bu insanlar , 'Amerika'nın kutsal üçlüsü' olarak adlandırılıyor Julia Child televizyon programıyla milyonlara nasıl yemek pişirileceğini öğretti. Robert Mondavi Amerikalıların damak tadına uygun dünya klasmanında şaraplar imal etti. Chuck Williams ise bütün bu bileşenleri bir araya getirecek araç-gereci sağladı. Bir araya gelen bu grup sofraları mükemmelleştirmiş
Chuck neredeyse yarım asır önce California, Sonoma'da küçük çaplı bir iş kurdu. Gelecekle ilgili son derece isabetli bir karar veren bu genç adam evlerdeki aşçıların mutfakları için ne aradığını, nelere gereksinim duyduğunu hissederek onları satmaya başladı. Chuck halka sadece en yüksek kalitedeki ürünleri sunuyor, onlara çoğu restoranlarda kullanılabilecek nitelikte olan araç-gereçleri tanıtıyordu: Müşterilerin bu ürünlerin değerini anında anlayıp kendi mutfaklarına taşıyacaklarından ise adı gibi emindi. Kitap böyle başlıyor ve iyi gidiyor...
(NTV Yayınları)

<p>Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmesinde ger

Dendias provokasyon için mi geldi?

Belgrad Ormanı'ndaki metrelerce derinlikteki çukur şaşkına çevirdi

Bakan Soylu, Salgınla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'na katıldı

8. Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümünün üzerinden 28 yıl geçti