• $7,4126
  • €9,0363
  • 441.833
  • 1542.45
08 Ocak 2011 Cumartesi

Bu gıdaları çocuğunuza vermeden önce bir daha düşünün!

Hülya Yıldırım
Hülya Yıldırım
YAZARIN SAYFASI

Bazılarını evinize hiç sokmayın, bazılarını da tüketirken dikkatli olun. Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklar için tehlikeli olabilecek yiyecekleri açıkladı. Akademi, bu gıda maddeleri ve tüketim miktarları konusunda anne-babaları uyarıyor. İşte, çocuklar için sakıncalı olabilecek gıdalar.

HAMBURGER: En zararlı yağ türü olan trans yağlar kullanıldığı için hamburger, çocuklarda obeziteye zemin hazırlıyor ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık riskini ciddi oranda artırıyor.
PATATES KIZARTMASI: İçinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliğine, şişmanlığa ve kansere neden olabiliyor.
BOYALI ŞEKER: İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden olabiliyor.
PATLAMIŞ MISIR: Araştırmalar, patlamış mısırın yüksek oranda doymuş yağ içerdiğini gösteriyor. Hazır ve çok yağlı olanları tercih etmeyin. Evde yağsız olarak yapacağınız patlamış mısırı tercih edin.
FISTIK: Görülme oranı yüzde 1 olan ve ölümle sonuçlanan fıstık alerjisi nedeniyle çocuklara fıstık verilmesi sakınca yaratabiliyor. Bu nedenle çocuğunuza alerji testi yaptırmadıysanız, fıstık verip vermemeyi bir daha düşünün.
PASTA: Fazla tüketilmesi obeziteye giden yolda önemli etki yapan pastaların içinde çok miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler aynı zamanda mide hastalıklarına da neden oluyor.
TON BALIĞI: Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen, ton balığının çok fazla tüketilmesi sinir sisteminde harabiyete ve kalp hastalıkları riskinde artışa yol açıyor.
MANTAR: Bu bitkinin yabani olanları, zehirlenmelere, halüsinasyonlara hatta ölüme neden oluyor. Kültür mantarını tercih etmenizde fayda var.
SOSİS: Amerikan Pediatri Akademisi, 10 yaşından küçük çocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17'sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandviçin uyarıyla satılması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalarda bilim adamları sosislerin kanserojen olduğu konusunda hem fikir.
CİPS: Uzmanlar cipsin, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor.
ASİTLİ İÇECEK: Asitli içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
RUS SALATASI: İçinde bulunan mayonezin asit (sirke veya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden oluyor. Mayonez hem kalorisi hem de çabuk bakteri üretmesi bakımında oldukça az kullanılması gereken bir besin.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ: Doğru şekilde temizlenmeyen kabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına yol açıyor.
SALAM: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere neden oluyor.
ÇİĞ YUMURTA: İçinde bulunabilecek zararlı salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara ve zehirlenmeye yol açabiliyor.
DONDURULMUŞ GIDALAR: Dondurulma işlemleri sırasında zararlı organizmalar ürediği için dondurulmuş gıdalar mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor.

Dikkatli tüketin!
YEŞİLLİK:
Ispanak, roka, marul, lahana, kıvırcık salata gibi yeşillikler iyi yıkanmadığında bağırsak bakterilerine davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu besinlerin çocuklara verilmeden önce çok iyi yıkanması gerekiyor.
MAKARNA: Makarnanın fazla tüketilmesi hem şişmanlatıyor hem de mide hastalıklarına zemin hazırlıyor.
DONDURMA: İçindeki maddelerin kolay bozulabilmesi nedeniyle bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Ancak,  kalsiyum açısından zengin olduğu için kontrollü tüketilmesi öneriliyor.
KREM PEYNİR: Yüksek oranda yağ içeren bu ürünler kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Krem peynir yerine normal peynirleri tercih edebilirsiniz. Ancak çocuğunuz ille de yemek istiyorsa, çok sık olmamak kaydıyla tüketebilir.
ÇİKOLATA: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddeleri içeren çikolata, kandaki kolesterol miktarını yükseltiyor. Tüketilen miktara dikkat etmek gerekiyor.
HAMUR İŞİ: Bu tür yiyecekler hem kolesterol dengesini bozuyor hem de yüksek kalori içerdiğinden obeziteye ve ona bağlı hastalıklara zemin hazırlıyor.

Besin değerini artıran öneriler
- Hamuru mayalandırmak besin değerini artırır.
- Beyaz un yerine tam buğday unu besin değeri olarak daha yüksektir.
- Şeker yerine pekmez kullanımı hazırlanan gıdanın besin değerini artırır.
- Kurubaklagiller iyi pişirilirse besin değeri artar.
- Ekmek çok kızartılırsa besin değeri azalır.
- Sebzeler kavrulur veya haşlanıp suyu dökülürse besin değeri azalır.
- Yoğurdun yeşil suyu atılmamalıdır. Çünkü riboflavinden (B2 vitamini) zengindir. Yoğurt tüketilmeden hemen önce karıştırılabilir ya da kek, poğaça gibi gıdalar hazırlanırken kullanılabilir.
- Taze meyve suları ve doğranmış sebzeler açıkta bırakılırsa veya hemen tüketilmezse besin değeri azalır.
- Gıdaların temel olarak en iyi pişirme şekli kavrulmadan ve kısık ateşte pişirilmesidir. Besin değerini kaybetmemesi için kavrulmaması, kızartılmaması gerekir.

Yumurtayı haşlayın, sütü şekeriz kaynatın
Yiyecekleri doğru pişirmek, protein değerlerini koruyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Derneği Başkanlığı ile Kanser Hastaları Derneği tarafından hazırlanan 'kanser ve beslenme' konulu broşürde besinlerin sağlıklı tüketimi konusunda önemli bilgiler yer alıyor. Mama ya da tatlı yapılırken şeker ilave edilerek kaynatılan sütün içindeki protein büyük ölçüde azalıyor. Süte kaynadıktan sonra şeker ilave edilmesi ise, sütteki protein miktarının korunmasında önemli rol oynuyor.
Diğer bir önemli bilgi ise yumurta ile ilgili: Yumurta ne kadar çok pişirilirse sindirimi de o ölçüde zorlaşıyor. Ayrıca, yumurtayı yağda pişirmek protein değerini azaltıyor. Bunun yerine yumurtanın haşlanarak yenmesi tavsiye ediliyor. Yumurtanın bozulmadan saklanması için de buzdolabında yıkanmadan muhafaza edilmesi, pişirilmeden önce yıkanması ve 3 haftada tüketilmesi öneriliyor.

HÜLYA YILDIRIM
hulya@anneoluncaanladim.com

<p>Millet ittifakının ortağı İyi Parti'den, HDP'yi sevindirecek bir açıklama geldi. İyi Parti Genel

İyi Parti'den skandal çağrı: Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Karıncaların şaşırtan gücü

Eren-3 Ağrı Dağı Operasyonu başlatıldı