• $7,4157
  • €8,9888
  • 437.798
  • 1467
21 Şubat 2011 Pazartesi

Zeytinden kurtuldular bir de üretici kurtulsa!

Ege'nin başladığı yer, Çanakkale'ye bağlı Küçükkuyu. Belediye Başkanı Cengiz Balkan, 'Zeytin Kurtuluş Şenliği' yapmak istedi, biz de geldik.
Zeytin ve kurtuluş kelimeleri yan yana tuhaf duruyor, farkındayım. Zeytin hasadının bitişi kastediliyor. Yoksa düşman işgali yok.
Bölge insanı, zeytinden, zeytinyağından ekmek çıkaranlar bu ülkeye dünya nimetini sevdirmeye çalışıyor. Zeytinyağı tüketimi son yıllarda kişi başına yıllık 800 gramlardan, 1.5 kilograma çıktıysa bunda biraz da zeytinyağına gönül vermiş biz gazetecilerin payı var.
Ülkemizde zeytinyağı tüketimi, Batılı komşularla karşılaştırıldığında onda biri, on beşte biri kadar. Türkler, zeytinyağını kullanırsa sadece zeytinyağlı yemeklerinde kullanıyor. Türkler margarin tüketiyor, Türkler katı yağ seviyor.
Zeytinyağı kültürünü yaratmak kolay değil. O yüzden ısrarla ve inatla bölge insanı Ayvalık, Akhisar veya Küçükkuyu hasat şenlikleriyle zeytinyağını tanıtmaya çalışıyor.
Tabii ki işin ekonomik boyutu da var. Zeytinyağı diğer yağlarla karşılaştırıldığında pahalı. Tüketici zeytinyağının fiyatından memnun değil. Üretici memnun mu?
Üretici de memnun değil.
Bir müstahsilin dediği gibi, 'Eskiden 100 çuval zeytini hasat eden geliri ile iyi halliydi. 30-40 çuval yapan kendi yağında kavrulurdu. Ben 500 çuval topluyorum, eskinin 30-40 çuval toplayanıyla aynı durumdayım.'
Zeytin, zeytinyağı üreticisini kurtarmak gerekiyor. Nasıl kurtarılacak?
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin yanıtlıyor:
'Batı'da olduğu gibi destek olunmalı. Bunun adı destek mi olur, KDV mi olur. Bizde kilogramda 50 kuruş destek var. Avrupa'da ise 1.30 euro.'

Kepçeyle değil, tatlı kaşığıyla tüketin
TÜRKLER fiyatının yüksekliğinden dolayı da zeytinyağını tercih etmiyor. Oysa zeytinyağı tüketen, tükettiği kadar kara geçiyor.
Küçükkuyu'nun içinden Kaz Dağları'na doğru çıktığınızda Adatape diye dünya cenneti bir köy var. Mitolojide Zeus'un Troya Savaşı'nı izlediği sunağı olan. Adatepe'de de yoktan var edilmiş bir zeytinyağı markası. İstanbul'dan gelip Adatepe markasını yaratan ve bugün Japonya'da, ABD'de Adatepe markasını raflara koyan kurucularından Haluk Yurtkuran, 'Zeytinyağı sağlıktır. İnsanlar 1 paket sigara alacağına, o parayla ayçiçek yağı yerine zeytinyağı alsın' diyor.
Tariş Başkanı Cahit Çetin'in savı da güzel: 'Zeytinyağı tüketen doktora gitmez. Doktor, hastane parası vereceğine birkaç lira fazlaya zeytinyağı tüketmiş olur.'
Düşünüp tartışıyoruz ve şu fikirde ortak noktayı buluyoruz:
'Zeytinyağı, diğer yağlar gibi kepçeyle tüketilmez. Yemeğe bir tatlı kaşığı koysanız kafi. Fiyatı yüksek ama kullanım süresi daha uzun.'

'Recep Tayyip Erdoğan' telaffuz edildikten sonra
KÜÇÜKKUYU Belediye Başkanı Cengiz Balkan siyasete atılmadan önce zeytinyağından parasını kazanıyordu. Tam bir zeytinyağı gönüllüsü. Ev sahipliğinde 'zeytin ve zeytinyağında kalite ve markalaşma' panelindeyiz. Konu Türkiye'nin markalaşma süreci.
Tariş'in 'Taze'si sektörün medarı iftiharlarından. Bir dolu ülkede satılıyor.
Cahit Çetin, 'Markalaşma sürecinin başında bize İtalyan ismini çağrıştıran bir marka yaratmamızı önerenler oldu' diyerek anlatıyor. Satışı kolay olsun diye. Oysa zoru başarmak gerekiyor. Kalitesiyle, markasıyla yüzde 100 Türk ürünü olmalı.
Taze öyle, Adatepe de keza.
Telaffuzu zormuş, varsın olsun. Haluk Yurtkuran 'Obama, Recep Tayyip Erdoğan'ı telaffuz ediyorsa, Amerikalılar haydi haydi Adatepe'yi öğrenir' diyor.
Gurme yazarı Engin Akın söz alıyor ve çok doğru tespitte bulunuyor:
'Yves Saint Laurent, Lacoste, Swatch, Burberry markaları çok mu kolay? Başarı zaten hepimize bu markaları öğretmiş olmaları.'

<h3>Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, CHP'nin 'Militan' provokasyonunu AKŞAM TV

CHP neden 'Militan' provokasyonu yapıyor?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Tırnağınıza diş macunu sürüp bekleyin! Faydalarını öğrenince şaşıracaksınız

Yıldırım çarpmasının vücutta bıraktığı ilginç izler