• $7,4079
  • €9,0212
  • 442.997
  • 1551.57
07 Ocak 2021 Perşembe

En lezzetli kitap

Bir ülkeyi gerçekten tanımak istiyorsanız üç şeye bakın; mimarisine, müziğine ve mutfağına…

Günümüz Türkiye’sinde mimariden ve müzikten geçtim, mutfağa bir bakalım.

Hızlı yemek tüketiminin bir kanser gibi tüm dünyayı sardığı bir çağda Türk mutfağı ne durumda?

Çorbasından tatlısına, tencere yemeğinden kebabına dünyanın en büyük üç mutfağından biri olan (Diğerleri Çin ve Fransız mutfağıdır) Osmanlı mutfağı hala ayakta mı?

Bu soruya dolu dolu ‘evet’ diyebilmek şu an için hayal…

Günümüzde, mutfak sanatına gönül veren Türk şeflerden çoğunun, yabancı mutfaklara ağzının suyu akarak, hayranlıkla baktıklarını görüyorum.

Televizyonda yayınlanan şef yarışmalarına gözüm takılıyor bazen.

Fransız mutfağı, Uzakdoğu mutfağı denildiğinde yarışmacıların yüzlerine bir mutluluk yayılıyor.

Türk mutfağı denildiğinde ise suratlarına oturan anlamsız, donuk ifadeyi görmek iç karartıcı.

Nice balıklar vardır derya içinde, deryadan habersiz yaşar misali...

İtalyanların risottosunu büyük bir aşkla yapan bizim ‘Anadolulu çırak’, bulgur pilavına burun kıvırıyor.

İtalyan usta da diyor ki ‘Kardeş git, önce kendi mutfağından bulgur pilavı pişirmesini öğren.’

Bizim çırak ne İsa’ya, ne Musa’ya…

Bu satırları yazmama sebeb, Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın “Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi” isimli kitabının yayınlanması...

VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan kitap, 600 yılı aşkın süre boyunca Osmanlı’nın değişen, gelişen ve zamana meydan okuyan yemek kültürünü anlatıyor.

Yanlış anlaşılmasın; bu bir yemek tarifi kitabı değil.

Kitapta, Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlar’dan Ortadoğu’ya Osmanlı mutfağını besleyen kökler, gıda yasaları, lokantalar, görgü kuralları gibi konuların yanı sıra, yemek kültürü aracılığıyla Osmanlı İmparatorluğu’nda mutfak etrafında şekillenen günlük hayata dair bilgiler yer alıyor.

Zengin sofraları, orta halli aile sofraları, çıraklıktan ustalığa geçiş törenleri, saray mutfakları ve daha niceleri...

Arşiv belgelerinden tıp kitaplarına, folklor ve minyatürden şiirlere kadar 600’den fazla kaynaktan yararlanılarak hazırlanan kitap, 120 görselle okura renkli bir dünya sunuyor.

Peki kitap bizi bugün neden ilgilendiriyor.

Başta dedik ya bir ülkeyi, bir medeniyeti tanımak için mutfağına bakacaksınız.

Osmanlı mutfağı bir imparatorluk mutfağı ve bize miras...

Bugün bile, sınır tanımadan, dünya ile yarışabileceğimiz zenginlikte...

Yeterki mutfaktakiler bu bilinçte olsun.

Evet, günümüzde yemeğe yaratıcılık katmak, aşçılığın temel dinamiklerinden biri olarak görülüyor.

Olabilir…

Ama bir şartla; önce kendi mutfağınızı, köklerinizi tanıyacaksınız…

Osmanlı mutfak kültürünün engin deryasında kulaç atmak için, yolu mutfaktan geçen herkesin okuması gereken lezzetli bir kitap var elimizde.

<p>Trump'ın ayrılışının ardından ABD'nin 46'ncı başkanı Joe  Biden ailesiyle birlikte yemin ederek r

Joe Biden, AB ile buzları eritir mi?

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Simpsonlar yine şoke etti! Bunu da bildiler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Josep Borell ile görüştü