• $32,316
  • 35,0708
  • 2279.02
  • 9016.92
3 Haziran 2018 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Hayatın her anında dilinizden şükrü eksik etmeyin

Hayatın her anında dilinizden şükrü eksik etmeyin

Elimizde olan hayat, sağlık, görme, duyma, yürüme, konuşma, anlama, yeme, içme ve hazmetme, yediklerimizin posasını dışarı atabilme, sağlıklı nefes alıp verme gibi en az 99 nimetin şükrünü edip tadını çıkarmaya bakmalıyız.

Son zamanlarda desek hatalı olur ama insanlık hep bir koşturmaca, hırs ve hasetle elindeki nimetlerin kadrini bilmeden şükürsüzlük içinde bocalayıp gidiyor. Az para kazanan da hiç olmayan da çok olan da ve çok kazanan da mutsuz, çünkü şükürsüz! Oysa herkes ancak üç öğün yemek yer ve bir şekilde doyar. Oysa herkes uykusu geldiğinde bir yerde uyur ve dinlenir.

O halde neden böyleyiz? 

Yatağın altın olmasının da pamuk veya yün olmasının da hatta uykuya çok ihtiyacı olanın yatağının yer olmasının da bir farkı yoktur. Herkes bir şekilde giyinir veya örtünür. Aslında örtünenle giyinen arasında çok fark yoktur. Önemli olan giysiler kalıplar şekiller değil, kalpler, düşünceler ve anlayışlarla şekillenen iman ve insanlıktır. Kanaatimce, hırs yüzünden ve hırsımıza mağlup olup şükretmeyişimizden. Çünkü hırs üstat Bediüzzaman’ın dediği gibi “sebebi hasaret ve zarardır” yani mutsuzluk sebebidir. Şairin biri de şöyle der: 

“Bütün dünya benim olsa gamım gitmez nedendir?” 

Nedeni de işte bu şükürsüzlük ve Allah’ın verdiğine razı olmayı, azla yetinmeyi ve azla mutlu olmayı bilemeyişimizdir. Böyle bir kalp, Allah’tan uzaktır. Allah’tan uzak kalp de elbette huzursuz ve gamlı kasvetli olup mutsuz olacaktır. “99 Kuralı” diye meşhur bir hikâye vardır, nakledersek konuyu daha iyi anlayacağız. Şöyle ki: 

Kral vezire sormuş: Hizmetçimin hayatta benden daha mutlu olduğunu görüyorum, neden? 

Oysa onun hiçbir şeyi yok. Ben ise kralım, her şeye sahibim ancak huzursuz ve keyifsizim, mutlu değilim. 

Vezir der ki: Ona 99 kuralını dene. 

Kral, “99 kuralı nedir?” deyince, 

Vezir, gece bir keseye 99 dinar koyup kapısına bırak ve üzerine de bu 100 dinar sana hediyedir yazarak kapısını çal, sonra olanları izle diye cevap verir. Kral vezirin dediğini yapar. 

Hizmetçi keseyi alıp dinarları sayar ancak bir tanesinin eksik olduğunu görünce ‘herhalde dışarıda düştü’ diyerek ev halkıyla birlikte aramaya koyulur. Gece biter sabah olur ama onlar hala kayıp dinarı aramaktadırlar. Eksik dinarı bulmadıkları için baba çocuklarına kızar ve sakin biri olduğu halde değişir ve onlara saldırır hale gelir. 

Ertesi gün sabah hizmetçi gamlı düşünceli olur. Çünkü bütün gece uyumamıştır. Asık suratlı, keyifsiz, tebessümden yoksun, güler yüzsüz ve halinden şikâyetçi bir surette kralın yanına gider. Böylece kral da 99 kuralının manasını anlamış olur. 

Şöyle ki; biz, Allah (c.c)’nün bize hibe etiği 99 nimeti unutur, bütün hayatımızı kayıp bir nimeti aramakla geçiririz! Burada yapılacak şey şudur ki, aslında pek de farkında olmadığımız nimetlerin farkına varmak ve değerini bilip şükretmektir. Çünkü nimet, şükrettikçe artar. 

MESCİD-İ AKSA'DA İFTAR YAPTILAR

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusunda Sadakataşı Derneği tarafından Kudüs Zekat Komitesi aracılığıyla binlerce kişilik iftar sofrası kuruldu. Sadakataşı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enes Erbaş, "7 yıl önce Mescid-i Aksa avlusuna kurduğumuz bu projeyi aralıksız sürdürüyoruz" dedi.

İSLAMİ RÜYA TABİRLERİ  

KUREYŞ SÛRESİ

- İbni Sîrin: Düşmandan, düşman korkusundan, saldırı ve istilasından korunur, emin olur. 

- Kirmânî: Hayırlı işlere rağbet eder, din yolunda sefere çıkar (hac umre vs. ziyaretler gibi) ve bundan kazanç ve çok hayırlar temin eder. 

- Câfer-i Sadık: Herkese iyilik istediği için insanlar arasında sevilir, sayılır. 

- Abdülgani en-Nablûsî: Hacca gider. Muhtaç olanlara yardım eder, yorulmadan kazanç elde eder. 

DUALAR VE NİYAZLAR

Kayıplarımızı telafi et Allah'ım Kayıpları telafi edecek fırsatlar lütfeyle Allah’ım. Allah’ım! Ömrümüzden kaybolup giden yıllardan dolayı bizi affeyle! Boşa harcadığım, israf ettiğim, zayi ettiğim zamanlardan dolayı beni affet Allah’ım! Kayıplarımı telafi edecek yeni fırsatlar lütfeyle Allah’ım! Ey bilinen, ey övülen, ey sevilen ve ey kullarını sevip hatalarını bağışlayan, günahlarını affeden ve eksiklerini tamamlayan Rabbim! Şahsen fakir, aciz bir kulun olarak, seni geç tanıdım, geç anladım, yollarda oyalandım ama şükür ki, lütfedip hidayet ettin, edebildiğim kadarıyla, ilmim, irfanım, izanım nispetinde az da olsa geç de olsa idrak ettim. Gaflet ettim, hata ettim, günah ettim, hadsiz kusur ve hatalarım var. Bütün bunları biliyorum ve itiraf ediyorum. Biliyorsun ki ey Rabbim, gözyaşlarımın, gönül sancılarımın, çektiğim acı ve ıstırapların sebebi de hatalarımın, günahlarımın vicdanıma yaptığı baskı ve günahlarımdan dolayı sana karşı duyduğum ezikliktir. Beni ve benim gibi olan bütün iman ehli kardeşlerimi, yakınlarımı, eş dost ahbap ve arkadaşlarımı bağışla. Bu ağırlıklardan bizi kurtar!

GÜNÜN AYETİ

 “Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışırsanız, onu sayıp bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu ki, insan pek zalimdir, pek nankördür.” (İbrahim, 14.34)

GÜNÜN HADİS-İ ŞERİF'İ

 “ORUÇ TUTUN Kİ, SIHHAT BULASINIZ.” 

Orucun artık maddi manevi insanı ve hücrelerini yenilediği ve vücudun arızalarını düzelttiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Nitekim bu hadisi şerif’te de buyrulduğu gibi, sağlığın her türlüsünü ifade ettiği açık ve oruç tutmayı sağlığa kavuşmak olarak yorumlamak mümkündür.

İLMİHAL KÖŞESİ

FİTRE VE FİDYE BEDELİNDE ÖLÇÜ NEDİR? 

Fitre bedelini verirken esas olan kendi imkanlarımız ölçü alınmalıdır. Biz ne yiyorsak ve bir öğünde kaç para ile doyuyorsak o şekilde verilmedir. Bu miktar günlük olarak verilir ve bir fakiri iki öğün doyuracak miktar olarak hesap edilir. Herkes kendi kazancı neyse geliri ne kadarsa o şekilde hesap yapmalıdır. Ülkemizde ve diğer birçok ülkede bunu ilgili kurumlar, bizde de Diyanet İşleri Başkanlığı belirler. İki öğün normalde fidye ölçüsüdür. Bu da ortalama 15-20 TL’dir. Ancak bu alt sınırdır, sonu için bir sınır yoktur.

RABBİM SENDEN İSTİYORUM 

BÂSIT İSMİYLE ÖZEL İSTEK DUASI 

Esmâ-i İlahi kendi miktarınca (72) defa “Yâ Bâsıt” diye çekilip bitirilince sonra özel istek belirtip bu isim şefaatçi yapılarak şöyle dua edilebilir:   

“Allah’ım! Rahmet Peygamberi veSenin Peygamberin Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) ile sana yöneliyor ve senden istiyorum ki, “el-Bâsıt” ism-i şerifin hürmetine göğsüme genişlik ver, içime ferahlık ver, ilmimi artır, rızkımı genişlet, kazancımı bol ve bereketli kıl! Allah’ım! Sen istediğine rızkı yayan, istediğine daraltansın; istediğine veren, dilediğinden çekip alansın! Bana maddi manevi lütuf ve ihsanlarını yay sağlık ve afiyetle onlardan istifade etmeyi temin ve tesis eyle! 

ŞİİR KÖŞESİ

HAZİNEDAR SENSİN… 

Kalplerin sahibi sensin Allah’ım, 

Bizim kalbimizi dinde sabit kıl! 

Başka ilahlara aldanmayalım, 

Bizi iman ile sende sabit kıl! 

***

Her şeyin kilidi, kapısı sende, 

Yerin göğün mülkü tapusu sende. 

Her şeyi yapan da bozan da sensin, 

Her işin planı, yapısı sende… 

***

Aziz sensin Alîm sensin Hakîm sen, 

İlim sende hikmet sende Hekim sen! 

Kâinatın mülkü senin hükmünde,  

Hükümdar sen hükümet sen Hâkim sen! 

***

İstersen verirsin mutlu edersin, 

İstersen bekletir, dua istersin… 

İstersen kimseye muhtaç etmezsin, 

Hazineler senin, hazinedar sen… 

 

 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak