• $32,3465
  • 35,1157
  • 2308.83
  • 9079.97
23 Mayıs 2018 Çarşamba 00:01 | Son Güncelleme:

Ahirette ve dünyada kişi sevdiğiyle beraberdir

Ahirette ve dünyada kişi sevdiğiyle beraberdir

Hesapta kadın erkek ayrımı yapılmaz. Yaptığın iş ve davranışlara iman, ibadet, itaat ve ahlaka bakılır. Nitekim ahirette ve dünyada “Kişi sevdiğiyle beraberdir” hadisi bize en iyi öğüdü verir: “Sizden biri kiminle arkadaşlık ettiğine iyi baksın.” 

Güzel ahlak sahibi olmak çok da zor bir şey değil. Öncelikle nefisine karşı biraz katı olmak veya ona adaleti öğretmek, dengeyi sağlamasını temin etmek yeterli olacaktır. Bunu sağladığın zaman her şey kendiliğinden düzelecektir. Eğer bunu sağlayamazsan üzerine koyduğun her şeyi altüst eder veya sıkışınca yan yatıp üzerinden atar. Tıpkı dengesiz teraziler gibi… Dengeyi sağlayınca da her şey kendi ağırlığınca bir yer edinecek ve sen de huzura kavuşacaksın. İlk kazanacaklarından biri dilini düzeltmek, başkalarını incitecek laf ve sözlerden sakınmak olacaktır. İkincisi dürüstlük olacaktır. Sonra düşünceli ve başkalarını anlayabilen, bunun için de kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmayan yani günümüz diliyle sürekli empati yapan biri olacaksın. Sonra zaten kimsenin hakkını yememiş olursun. Zulmetmemiş, haksızlık yapmamış olursun. Böyle birisi da zaten güzel ahlak sahibi olur. İmana ek olarak ibadetlerin de yerine oturacak, ebedi huzur ve saatini de düşünüp göz önüne aldığın için iki cihanda sevilir hale geleceksin. İsterseniz şu hadis-i şerife bir göz atalım: Abdullah bin Amr (r.a)’den. Resülullah (s.a.v), şöyle buyurdu: “İnsanların hayırlısı “kalbi mahmum” olan ve dürüst lisan sahibi olan kimsedir” denildi ki: “Dürüst lisanı anladık. Kalbi mahmum nedir?” Buyurdu ki: “Haramlardan çekinen, içinde günah, zulüm ve haset olmayan temiz kalptir” denildi ki: “Bu hal üzere olan kimdir?” Buyurdu ki:  “Dünyayı sevmeyip, ahireti sevendir” denildi ki:  “Bu hal üzere olan kimdir? Buyurdu ki: Güzel ahlâklı mümindir.” (Râmûzü’l-Ehâdis, s.280/7.) 

AKLINI VE VİCDANINI AYDINLAT

Bu özellikleri kazanınca hayatını boş geçirmemek için bir şeyler yapman gerektiğine inanacaksın. Bunun için ilim öğrenip öğretecek, her şey hakkında az-çok bilgi sahibi olmaya çalışacaksın. Bu aklını ve vicdanını aydınlatacaktır. Güzel ahlakın ipuçlarını anlatan bir hadis-i şerif de şöyledir: “İnsanların hayırlısı, onların en güzel okuyanı, Allah’ın indinde en fakih olanı, Allah’tan en çok korkanı, marufu (iyiliği) emir, münkeri (kötülüğü) men etmede ve akraba yoklamakta en ileri olanıdır.” (Râmûzü’l-Ehâdis, s.280/8) 

İMAN, İBADET, AHLAK

Sonra dostlarını arkadaşlarını seçeceksin. Çünkü insan arkadaşlarıyla ya doğru yola gelir güzel ahlak sahibi olur ya da doğru yoldan çıkar ahlaksız olur. Arkadaşların yanlış yaptığında seni uyarmazsa yanlışını göremezsin. Hep iyi yaptığını sanarak battıkça batarsın. Çevreye ve kendine zarar veren bir olarak namın çıkınca da çevrende kimse kalmaz. Kalsa başı belaya gireceği için kimse bunu istemez. Bu yüzden de dağılır giderler. İsterseniz bu konuda Resülullah’ın ölçüsüne bakalım:  “Arkadaşların hayırlısı, Allah’ın indinde arkadaşına hayırlı olanıdır. Komşusunun hayırlısı ise Allah indinde, komşuya hayırlı olanıdır.”(Râmûzü’l-Ehâdis,s.280/9) 

Bu konuda kadın erkek ayrımı olmaz. Konu basite alınmayacak kadar ciddidir. Hesapta kadın erkek ayrımı yapılmaz. Yaptığın iş ve davranışlara iman, ibadet, itaat ve ahlaka bakılır. Bu konuda arkadaşın çok faydası vardır ve olması da beklenir, ümit edilir. Nitekim ahirette ve dünyada “Kişi sevdiğiyle beraberdir” hadisi bize en iyi öğüdü verir ve şu ikazla da konu tam anlamıyla muhkem bir kanun haline gelir: “Kişi dostunun, arkadaşının dini üzeredir. Sizden bir kiminle arkadaşlık ettiğine iyi baksın” buyurmuştur.

Ameller ölülere arz edilir 

Enes (r.a)’den rivayetle Resülullah (s.a.v), şöyle buyurmuştur: “Sizin amelleriniz akrabanızdan olan ölülere duyurulur. İyi ise sevinirler, kötü ise şöyle dua ederler:  “Yarabbi bize nasıl hidayet ettinse onlara da hidayet etmeden canlarını alma.” (Râmûzü’l-Ehâdis, s.115/7.)

Üzüntü, cimrilik ve borçtan kurtulmak için bu duayı okuyun

 “Allâhümme innî eûzü bike mine’l-hemmi vel-hazen ve eûzü bike mine’l-aczi ve’l-kesel ve eûzü bike mine’l-cübni vel buhli ve eûzü bike min ğalebeti’d-deyni ve kahri’r-ricâl!” Yâ erhame’r-râhimîn, irhamnî! 

Allah’ım manasız üzüntü, gam ve kederden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten sana sığınırım. Borçlarımın çoğalıp insanların üstüme gelerek beni ezmesinden de sana sığınırım!” Ey merhametlilerin en merhametlisi, bana merhamet et! 

KENDİNİZİ DÜZELTİN 

“Ey iman edenler! Siz kendinize dikkat edin. Siz doğru yolda olduğunuz takdirde doğru yoldan sapanlar size zarar veremezler. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Yaptıklarınızı size O haber verecektir.” (Maide, 5.105) 

İSLAMİ RÜYA TABİRLERİ

RA’D SÛRESi

Rüyada Ra’d suresinin okumak veya dinlemek çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Bir kısmı şöyledir:  Hz. Ebu Bekir (r.a): Ra’d suresini veya bir kısmını okuduğunu veya dinlediğini gören kimsenin eceli yaklaşmıştır. 

İbniSîrin: Rüyasında Ra’d suresini veya bir kısmını okuduğunu veya dinlediğini gören kimse ilim ehli bir kimse ise ilim ve Kur’an okumada birinci olur. Ehil değil ise tespih ve tehlile devam eder. 

Kirmânî: Rüyayı gören intaât ve ibâdette, hayır ve hasenatta âmeli çok olur. Korku ve endişeden kurtulur. 

İbni Kesir: Çabuk ihtiyarlar, Cenab-ı Hakka dua ve senâya devam eder. 

Nablusi: Korkudan emin olur. Allah tarafından mükafata ve insanlara verdiği sözde durur. 

Câfer-i Sadık: Rüyayı görenin eceli yaklaşmıştır. İman ile irtihal eder. 

En doğrusunu Allah bilir.

Günün Ayeti

“Ey inananlar, Allah’tan korkun, O’na yaklaşmaya yol arayın ve O’nun yolunda cihât edin ki, kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5.35)

Günün Hadis-i Şerif'i

Resülullah (s.a.v), şöyle buyurmuştur: “Şunlar îmanın zayıflığındandır: Allah’ı kızdırmak pahasına insanları razı etmen, Allah’ın verdiği rızıktan dolayı insanları övmen, Allah’ın sana vermediği rızıktan dolayı insanları kötülemen. Bir kimse ne kadar şiddetle isterse istesin, Allah’ın nasip etmediği şeyi sana getiremez. Hiç kimsenin hoşnutsuzluğu da Allah’ın sana verdiğini geri alamaz. Allah, hikmet ve büyüklüğü ile huzur ve ferahı kadere rıza ve kuvvetli imana; kaygı ve üzüntüyü de şüpheye ve kaderine itiraz etmeye yerleştirmiştir.” 

Orucu ve abdesti neler bozar? 

- Vücuda gıda ve lezzet amacıyla hariçten giren her şey orucu bozar.

- Vücuttan çıkan idrar, gaita, gaz, kan ve benzeri her şey de abdesti bozar. 

RABBiM SENDEN iSTiYORUM 

Esmâ-i İlahi kendi miktarınca (145) defa “Ya Müheymin” diye çekilip bitirilince şöyle dua edilebilir: 

“Ey Allah’ım! Rahmet Peygamberi veSenin Peygamberin Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) ile sana yöneliyor ve senden istiyorum ki, “Müheymin” ism-i şerifin hürmetine, beni bütün insanlara karşı koru. Maddi manevi olarak görüp gözet, üzerimden rahmetini eksik etme. Her türlü korku ve endişeden uzak, tedirginlikten muhafaza buyur. Huzur ve güven içinde yaşat. Beni himayene al, istek ve ihtiyaçlarımı ihsan eyle! 

Allah’ım! Kendisiyle sana yöneldiğim ismin ve Peygamberin Hz. Muhammed (s.a.v)’i ve Müheymin ismi şerifini bana şefaatçi kıl ve benim duamı kabul eyle, isteğimi ihsan eyle! Âmin!” 

OKU!

Cehalet karanlığını yenmek için oku! 

Aydınlık günlere varmak için oku! 

Aldanmamak ve aldatmamak için oku! 

Aklına kurulan tuzakları bozmak için oku! 

Karanlığa bir mum yakmak için oku! 

Yalnızlıktan kurtulmak için oku! 

Hakikati bulmak için oku! 

Sırat-ı müstakime ermek için oku! 

İman ve İslam dairesinde kalmak için oku! 

Şeytana kanmamak için oku! 

Hiçbir aldatıcıya aldanmamak için oku! 

Çevreni ve insanlığı aydınlatmak için oku! 

“Tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır” demişler. 

Demişlerse de sen, adam olmak için oku! 

Oku, Rabbin oku dediği için oku! 

Ne okursan oku ama 

Rabbinin adıyla oku! 

Söz ok gibidir

Her söz ve her kelime bir ok gibidir. Yaydan çıkan oku geri almak mümkün olmadığı gibi, söylenen sözü de geri almak mümkün değildir. Bu yüzden söylenecek sözü de hedefini de çok iyi seçmek gerekir.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'