• $32,3423
  • 35,1068
  • 2242.06
  • 8870.79
30 Eylül 2021 Perşembe 12:48 | Son Güncelleme:

Tiroit kanseri neden en çok Karadeniz Bölgesi'nde görülüyor?

Tiroit kanseri neden en çok Karadeniz Bölgesi'nde görülüyor"
DHA

Tiroit hastalıklarının ortaya çıkmasında gıda faktörünün etkili olduğunu söyleyen Endokrin Cerrahi Uzamanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Karadeniz, ülkemizde kara lahananın en fazla üretildiği ve tüketildiği bölgedir. Ne yazık ki, kara lahana vücutta iyodu tutuyor." dedi. Peki, tiroit kanseri nasıl anlaşılır? İşte tiroit kanseriyle ilgili bilinmesi gerekenler...

Tiroit kanseri genelde Karadeniz Bölgesi'nde sık görüldüğü biliniyor. Tiroit kanserinin birçok nedeni bulunuyor. Türkiye'de özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde tiroid kanserinin ve guatrın yaygın olarak görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroit kanseriyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

DHA'da yer alan habere göre uluslararası tıp dergilerinden JAMA'da yayınlanan yeni bir çalışma, tiroid kanserinin görülme sıklığının dünyada yüzde 185 arttığını gösterdi. 195 ülkenin bulunduğu çalışmada Türkiye de yer alıyor. Çalışmanın bir diğer önemli sonucu, dünyada tiroid kanserine bağlı ölüm oranları artarken Türkiye'de bu oranın azalıyor olması.

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, bu kadar geniş kapsamlı çalışmaları literatürde ender gördüklerini vurguladı.

TİROİD KANSERİNİN NEDENLERİ

Türkiye'de özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde tiroit kanserinin ve guatrın yaygın olarak görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroit kanseri nedenleriyle ilgili şunları söyledi:

"Bununla ilgili bir farkındalık var ve bu sayede insanlarımız tiroit ve guatr ile ilgili şüpheleri olduğunda hemen doktora gidebiliyorlar. Bu, ülkemiz için önemli bir avantaj. Yapılan araştırmada da dikkat çekildiği üzere, genetik faktörlerin tiroit hastalıkları ve tiroit kanseri için çok önemli bir etken olduğunu görüyoruz. Ailede bir kişide bile tiroit kanseri ya da guatr tespit edildiğinde diğer aile bireylerinin artmış bir risk altında olduğunu biliyoruz. Tiroit kanseri açısından ikinci önemli faktör ise radyasyon maruziyeti. Çevresel faktörler ve sigara kullanımı da tiroit kanserinde riski artırıcı unsurlar arasında yer alıyor."

KANSERİ ERKEN EVRELERDE YAKALAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT

Tiroid kanserinin önemli bir özelliğinin bulgu vermemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Ayşan konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu:

"Bu durum hastalığın geç teşhis edilmesinde önemli faktörlerden biri. İnsanlarımız şu noktalara azami dikkat göstermeli. Öncelikle, ailede tiroit kanseri vakası var mı? Bunu büyüklerimize soracağız. Ailede böyle "bir kişi bile varsa" mutlaka bir endokrin uzmanına başvurmaları ve mutlaka tiroit ultrasonu yaptırmaları gerekiyor. İşte bu aşamada yapılan hatalardan biri de hasta doktora başvurduğunda sadece kan tahlilleri yapılması, ultrason yapılmaması oluyor. Kan tahlili normal çıktığında 'bende bir şey yok' deniyor. Bu çok yanlış! Tiroit kanseri kan bulgusu vermez. Dolayısıyla her hastada mutlaka ultrason yapılması gerekiyor. Ultrason son derece basit, ucuz, radyasyon içermeyen bir görüntüleme tekniğidir. Yaş ilerledikçe tiroit kanseri riski artıyor. Dolayısıyla bizim önerimiz 40 yaşından sonra yılda bir kez tiroit ultrasonu yapılması yönünde. Tiroit kanseri tanısı alan her hasta ameliyat olmalı. Bu teşhisi alan kişi hemen bir endokrin cerraha gitmeli. Doğru yapılmış bir ameliyatla yüzde yüz başarı sağlanabilmektedir."

NEDEN EN ÇOK KARADENİZ BÖLGESİ'NDE GÖRÜLÜYOR?

Son olarak, çeşitli tiroit hastalıklarının ortaya çıkmasında gıda faktörüne de dikkat çeken Endokrin Cerrahi Uzamanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroit kanserinin en çok Karadeniz Bölgesi'nde görülmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Karadeniz, ülkemizde kara lahananın en fazla üretildiği ve tüketildiği bölgedir. Ne yazık ki, kara lahana vücutta iyodu tutuyor. Tutulan iyodu tiroit bezi kullanamadığı için bez büyüyor yani guatr ortaya çıkıyor. İşte Karadeniz'de guatrın fazla görülmesinin sebeplerinden biri de bu. Biz bu yiyeceği kesin olarak yasaklamıyoruz ancak tüketiminin azaltılmasını öneriyoruz."
  • tiroit kanseri
  • tiroit kanseri nedenleri
  • tiroit kanseri en çok Karadenizde
  • tiroit
  • tiroit kanseri belirtileri
Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!
Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!

Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!
ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!