• $7,3892
  • €8,9651
  • 440.034
  • 1536.75
30 Aralık 2020 Çarşamba 09:34 | Son Güncelleme:

Kavrulmuş kuru yemiş tüketmeyin

Kavrulmuş kuru yemiş tüketmeyin
AA

Yılbaşının yaklaşması nedeniyle kuru yemiş tüketimine karşı uyaran uzmanlar, kavurma işleminin kuru yemişlerin içerdiği değerli yağların trans yağlara dönüşmesine neden olduğunu belirterek kuru yemişlerin çiğ tüketilmesi önerisinde bulundu. İşte kavrulmuş kuru yemiş hakkında bilinmeyenler...

Kavrulmuş kuru yemiş genelde herkes tarafından çok sevilir. Peki, kavrulmuş kuru yemişin zararlarını biliyor muyuz? Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, kavurma işleminin kuru yemişlerin içerdiği değerli yağların trans yağlara dönüşmesine neden olduğunu belirterek, kuru yemişlerin çiğ tüketilmesi önerisinde bulundu.

AA'da yer alan habere göre Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, kuru yemişlerle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

KURU YEMİŞLERİN FAYDALARI

Kuru yemişlerin normalde "sağlıklı atıştırmalıklar" grubunda olup son derece yararlı etkilere sahip olduğunu anlatan Bölek, şunları söyledi:

"Lif ve protein açısından zengin olan kuru yemişler ayrıca yüksek antioksidan aktiviteye de sahiptirler. Diğer taraftan içerdikleri yağlar en başta kalp ve beyin olmak üzere pek çok vücut fonksiyonu için fayda sağlayan omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Yapılan araştırmalar kuru yemiş tüketiminin, kolesterolü, kan basıncını ve kan şekeri seviyesini düşürmek gibi çeşitli yararları olduğunu göstermiştir. Ayrıca kuruyemişler, içerdikleri lipaz sayesinde yağ yakımına da yardımcı olmaktadır." 

Türkiye'de ve dünyada kuru yemişlerin tüketime sunulmadan önce belirli sıcaklıklarda ısıl işleme tabi tutulduğuna işaret eden Bölek, bazı tüketicilerin daha yüksek sıcaklıklarda kavrulmuş ürünlere talep gösterebildiğini ve çifte kavrulmuş ürünleri tercih ettiğini aktardı.

KAVRULMUŞ KURU YEMİŞİN ZARARLARI

Bölek, kişisel beğeninin devreye girdiği bu aşamada, işletmelerin tüketici taleplerini önemseyerek çifte kavrulmuş ürünleri piyasaya sürdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ancak kavurma işlemi kuru yemişlerin içerdiği değerli yağların, vücutta hem bel ve göbek çevresindeki yağlanmadan sorumlu olan hem de koroner kalp rahatsızlıklarından obeziteye kadar varan sonuçları bulunan trans yağlara dönüşmesine yol açıyor. Bu nedenle kavrulmuş kuru yemişleri uzun süre tüketmenin en erken etkisi vücutta bölgesel yağlanma ile karakterizedir. Diğer taraftan yapılan bilimsel araştırmalarda kavrulmuş kuru yemişlerde kanserojen bir bileşen olan akrilamid oluştuğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte kavrulma işlemi yağ yakımında etkili olan lipaz enziminin de inaktivasyonuna neden olarak kuru yemişlerin yağ yakıcı etkisinden faydalanmayı da engellemektedir. Kavurma işleminin kuru yemişlerde yol açtığı tüm bu olumsuz etkiler göz önüne alındığında doğal bir besin olarak kuru yemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak tüketilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır."
<h3>Başkan Erdoğan'dan esnafa kredi müjdesi</h3><h3>6 AY ERTELENECEK</h3><p>Başkan Erdoğan, Halkbank

25 Ocak 2021 Güncel Haberler

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

''Eren-4 Karlıova-Varto'' ve ''Eren-5 Bagok'' operasyonları başlatıldı! İşte ilk kareler

Mehmetçik yeni kamuflajlarıyla görev başında