• $32,3784
  • 35,0726
  • 2326.03
  • 9090.34
27 Ocak 2022 Perşembe 11:13 | Son Güncelleme:

Kahvaltıda peyniri ve kefiri eksik etmeyin! Enfeksiyona kalkan oluyor

Kahvaltıda peyniri ve kefiri eksik etmeyin! Enfeksiyona kalkan oluyor

Bağışıklık sistemini korumak için doğru besinleri tüketmek gerekiyor. Kahvaltıda peynir ve kefir tüketmeyi öneren uzmanlar, et yanında ise bol yeşillik tüketmeyi önerdi. İşte bağışıklık kalkanı besinler...

Güçlü bir bağışıklık için C vitamini şart. Bu vitamininin, enfeksiyonları iyileştirdiğini ve immün sistemi uyardığını söyleyen Uzm. Dyt. Yeşim Nemutlu, bağışıklığı yükseltmek için önerilerde bulundu. İşte kahvaltıdan yemeklere kadar yapılması gerekenler...

C VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Elma, mandalina, portakal, limon, kapya biber ve sivri biber gibi turunçgiller ve koyu yeşil sebzeler C vitamini açısından zengin olanlardır. Kivi ve brokoli C vitamini açısından oldukça yüksektir. Brokolilerin tüketimindeki önemli noktalardan biriside parçalayarak tüketilmesidir. Brokoliler ne kadar küçük parçalar haline gelirse içerisindeki enzimler o kadar aktif olacağı için daha yararlı besin haline dönüşür. Ancak bilinçsiz tüketilen yüksek miktarda c vitamini takviyeleri böbrek taşını tetikleyebilir bu nedenle kontrollü ilerlemekte fayda vardır.

KAHVALTI NASIL OLMALI?

Sabah kahvaltıda yumurta peynir ve kefiri ihmal etmeyin. Protein bağışıklığın korunmasında çok önemlidir. Nohut ve fasulye gibi kurubaklagiller de bağırsaklara fazla lif vereceği, aynı zamanda çok iyi protein kaynağı olduğu için bağışıklık açısından çok önemlidir.

Kullanılan ilaçların yan etkilerinden mide ağrısı ve ishal oluşursa, kefir ve yoğurtlar laktozsuz alınabilir. Gaz yapmasının önüne geçilebilir. Aynı zamanda ishal gelişirse vücutta gelişen su kaybını kompanse edebilmek adına su tüketimi arttırılmalı ve kaybedilen minerallerinde yerine konması adına maden suyu + elma tercih edilmelidir.

ET YEMEKLERİNİN YANINDA BOL SALATA TÜKETİN

Kırmızı et, tavuk eti veya balıkları imkân dâhilinizde sofranızda bulundurmaya özen gösteriniz. Mümkünse en az haftada 3-4 kere tüketmeye çalışın. Etlerin yanına bol limonlu yeşillikli salata eklemeyi unutmayın. Limondan gelen C vitamini, etin içerisinde bağışıklık için değerli olan demir mineralinin emilimini daha da artıracaktır.

Selenyum, önemli bir antioksidan enzim olan glutatyon peroksidaz enziminin komponentidir. Kuruyemişlerden, çiğ badem, çiğ fındık ve ceviz çok iyi selenyum kaynağıdır. Bu da vücudun bağışıklığını arttırır.

İŞTAHSIZLIK İÇİN BAL VE BADEM

Kahvaltıda 1 çay kaşığı hakiki bal tüketebilirsiniz. İştahsızlık durumu gelişirse kefir, 1 çay kaşığı bal, badem, yulaf ve meyve ile hepsini rondodan geçirerek tüketirseniz, küçük hacimde maksimum enerji, lif ve vitamin alınarak bağışıklığınızın korunması adına önemli bir adım olacaktır.

Sarımsak bağışıklığa çok iyi geldiği için direkt yutarak tüketmek doğru değildir. Sarımsakları ezerek tüketin. Direkt yutarsanız faydasını alamayacaksınız; ezerek cacıklarınıza, yoğurdunuza eklemeye çalışın.

Bazı öğünlere azar azarda olsa havuç ekleyin. A vitamini bağışıklık için çok önemlidir. Havucu püre yapıp, yumurta yulafla bir yumuşak omlet olabilir. Ancak örneğin diyabet veya böbrek gibi bir rahatsızlığınız varsa tüketim sınırlanması gereken besinler olabilmektedir, bu nedenle mutlaka beslenme uzmanınıza görünmelisiniz.

SOĞUK ALGINLIĞINA IHLAMUR

Soğuk algınlığı şikâyetlerinde hafifletici, balgam söktürücü, öksürük ve ağrı giderici olan ıhlamur çayı güzel bir içecek tercihi olacaktır. Bağırsaklardan vitaminlerin emilimini arttırmak adına bağırsağımızdaki yararlı bakterileri destekleyen probiyotikler, bağışıklığın güçlenmesi içinde önemlidir.

D vitamini bağışıklık için çok önemlidir. Ancak D vitaminini besinlerden yeterince almak mümkün değildir. Yine C vitamini gibi D vitaminini de hekiminize danışarak tüketmek istediğinizden bahsedebilirsiniz.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi