Nazlıaka örneğinden yola çıkarak, şunları söylemek mümkün: Mesela bu ülkede Atatürk’ün hiç tanımayanlar, O’nun adına ahkam kesip, “Atatürkçü” geçiniyor. Hayatında bir tek fidan dikmeyen insanlar “çevreciyim” diye ortaya çıkabiliyor. Bunların içinde domatesi ağaçta yetişir sananlar bile var. Ayrıca, ömrü boyunda onlara bir dilim ekmek vermeyen kitleler, iş istismara geldiğinde “hayvan hakları savunuculuğuna” soyunabiliyor.
Suriye'nin toprak bütünlüğü ya da parçalı Ortadoğu
Kurtuluş TAYİZ kurtulus.tayiz@aksam.com.tr
Türkiye'nin Ortadoğu'daki etki ve gücü şimdiden artmaya başlamıştır. Trump, Ortadoğu politikasını oluştururken Türkiye'nin bu etki ve gücünü dikkate almak zorunda kalacaktır. Ankara, parçalı Ortadoğu planlarına sahip hiçbir ülkenin veya liderin yanında olmaz. Türk-ABD ilişkilerini önümüzdeki süreçte bu kriter belirleyecektir.
Türkiye başkanlık sistemi tartışmaları yaşanırken, bilhassa son anayasa değişikliği Meclis’te görüşülürken bu değişim projesine sahip çıkanlar içinde ‘milliyetçilerin’ ön plana çıkması ne anlama gelmektedir? Bir başka ifadeyle milliyetçiler siyasal sistem değişimine nasıl bakmaktadırlar veya nasıl bakmak durumundadırlar? Burada sadece siyaset alanında milliyetçilik ideolojisini savunan MHP’nin değişimden yana tavır almasını değil, milliyetçi aydınların, sivil toplumun ve gençlerin bu yöndeki tavırları da önem kazanmaktadır.
Yeni ABD Başkanı Donald Trump protestolara karşı, hep olduğu gibi 'Twitter' protestoları ile cevap vermeye çalıştı. Washington’da yüz binlerce protestocuyu televizyondan izledikten sonra attığı ilk tweet "Daha yeni seçim oldu, bu insanlar seçimde oy vermemişler mi?" şeklinde bir yaklaşımda idi. Ancak birkaç saat sonra tezini değiştirdi. Yeni bir tweet ile "İnsanların görüşlerini söylemek ve protesto hakkı demokrasilerde tabii ki var!" diyerek pozisyonunu değiştirdi.