• $32,3655
  • 34,9715
  • 2325.14
  • 9079.97
7 Aralýk 2012 Cuma 09:19 | Son Güncelleme:

Ýstanbul dansa dönüþüyor

Ýstanbul dansa dönüþüyor

Shaman Dans Tiyatrosu'nun yeni projesi 'Ýstanbul'un galasý, 18 Aralýk 21.00'de Lütfi Kýrdar Kongre ve Sergi Sarayý'nda yapýlacak. Gala öncesinde proje hakkýnda bilgi almak için ekipten Patrick De Bana, Sibel Sürel, Sanem Çelik ve Murat Uygun ile konuþtuk.

 PINAR HÝÇDURMAZ
 pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr

Uzun bir aranýn ardýndan sahnelere dönen, Türk balesinin önde gelen isimlerinden Sibel Sürel'in Ýstanbul'u simgelediði 'Ýstanbul' adlý gösteride, ünlü oyuncu Sanem Çelik de 17 yýl aradan sonra tekrar dansa dönüyor. Klasik bale eðitimi almýþ olan Çelik, gösterinin çeþitli bölümlerinde çeþitli roller üstleniyor.
Sürprizlerle dolu gösterinin diðer önemli isimlerinden biri de Patrick De Bana. De Bana, 'Ýstanbul' gösterisindeki koreografilerini hazýrlamak için 2009'dan bu yana Shaman Dans Tiyatrosu ekibiyle Ýstanbul ve Türk danslarý üzerine araþtýrmalar yapmýþ. Çalýþmalarý 2010 yýlýnda baþlayan, 40 profesyonel dansçýnýn 3 yýl boyunca prova yaptýðý 90 dakikalýk gösterinin üretiminde, toplamda 236 kiþilik bir ekip çalýþmýþ. Senfonik türde bestelenen ve düzenlenen müziklerin stüdyo kayýtlarýnda 160 müzisyen bulunmuþ. Video filmleri ve sualtý çekimleri        6 kiþilik bir ekip tarafýndan         2 ayda tamamlanmýþ. 
Projenin galasýysa, Türkiye Eðitim Gönüllüleri Vakfý ve Most Prodüksiyon iþbirliðiyle ilköðretim çaðýndaki 10 bin çocuðun eðitimine harca-nacak.

Patrick de Bana
HER ÞEY KALBÝMDEKÝ ÝSTANBUL'DAN ÇIKTI
× Bu projede bizi nasýl bir Ýstanbul bekliyor?

Doðu ve Batý evliliðinin sonucunu göreceðiz. Artýk insanlar Doðu-Batý, Kuzey-Güney ayrýmýný konuþmayý býrakmalý. Gazeteler Doðu- Batý, Kuzey-Güney kutuplaþmalarý nedeniyle çýkan savaþ haberleriyle dolu. 'O, bu' demeden 'insanoðlu' diye bakmak gerek meselelere.

"shaman1.jpg"× Türk halk danslarýyla da çok yakýndan ilgilendiðinizi biliyoruz. Bu oyunda yöresel esintiler ne kadar aðýrlýkta olacak?
Türk danslarýný anlamaya çalýþýyorum, anladýkça da aþýk oluyorum. Bu danslarý öðrendikçe zaman içinde yolculuk yapan bir trenin içinde gibi hissediyorum.

× En çok hangi yörenin danslarý sizi etkiledi?
Özellikle Karadeniz yöresi! Karadeniz yöresinin ritmi çok güçlü. Kemençeyi de çok sevdim.

× 'Ýstanbul' adlý oyununuzun bazý bölümlerinden ipucu verir misiniz?
Gecenin geç bir saati... Ýstanbul'da bir bar; içinde dans eden bir çift, bir martý ve bir þair var. Bir adam içeri girer ve barda tek baþýna oturan kadýnýn yanýna gidip adýný sorar. Kadýn da 'Adým Ýstanbul' der. Yanda oturan adama da adýný sorar. O da 'Benim bir adým yok, ben bir þairim' diye cevaplar... O sýrada dönüp dans etmekte olan çifte soruyorlar 'Sizin adýnýz ne?' Onlar da 'Adýmýz martý' diyorlar. Þair, Ýstanbul ve martý bu þehir için çok bilindik temalar. Bu yüzden üçlüyü herkesin düþündüðünden farklý vurgulamak istedim.

× Sizin için Ýstanbul ne ifade ediyor?
Sonsuzluðu ifade ediyor. Bizden önce de bir Ýstanbul vardý, bizden sonra da var olmaya devam edecek, bizler sadece birer ziyaretçiyiz.  Geçmiþte Constantinopolis'ti adý, Ýstanbul oldu belki gelecekte baþka bir þey olacak ama sadece adý deðiþiyor. Kendisi hep var olmaya devam ediyor. Þehir çok büyük bir enerjiye sahip.

× Müzikler hakkýnda da bilgi verebilir misiniz?
Türkler, Ermeniler, Yahudiler, Çingeneler, Araplar... Hepsi bu müziðin içinde olacak, týpký Ýstanbul gibi.

× Hayatýn kötü yanlarý olduðu gibi oyunun içinde kötü zamanlar da olacak mý?
Evet. Haydarpaþa sahnesi bozlaklarýn olduðu bölüm. Çok üzücü bir bölüm. Her provada kendimi daha üzgün, daha kötü hissettim. Çünkü o bölümde hüzünlü kadýnlarýn, erkeklerin yüzlerini görmeye baþlýyorum. Bu bölümü memleketinde kalan çocuklarýný yolcu etmiþ ve her gün o fotoðraflara bakýp aðlayan annelere, babalara ithaf ediyorum.

× Son olarak söylemek istediðiniz bir þey var mý?
Ýstanbul'u, Türkiye'yi çok seviyorum. 18 Aralýk akþamý göreceðiniz her þey benim kalbimin ta derinliklerinde yaþattýðým Ýstanbul sevgisinden çýktý. Kalbimde yaþattýðým Ýstanbul'u dinledim ve onu dansa dönüþtürdüm.

Sanem Çelik
BÝZE DÜÞEN SABRETMEK VE ÝNANMAK
× 17 yýl aradan sonra tekrar bale yapmak fikri nasýl ortaya çýktý?
Shaman Dans Tiyatrosu'nun kurucusu ve yönetmeni Murat Uygun'u yýllardýr tanýrým. Ýki yýl önce benimle ilgili bir projesi olduðundan bahsetmiþti. ABD'ye dönerken bu teklif aklýmda kalmýþtý. Shaman'ýn 'Buluþma' gösterisini seyrettikten sonra kuliste her biri kalbi dans için atan üretken, çalýþkan, enerjik, yetenekli dansçýlara hayranlýðýmý ve tebriklerimi iletirken bir yandan da dans dünyasýndan uzak kaldýðým yýllarýn özetini yapýyorken, Murat 'Seni hala aramýzda görmek isteriz' deyiverince 'Olur bu iþ' dedim. 17 yýl sonra ben ve dans...
Opera ve balenin baþ dansçýlarýndan Sibel Sürel, dostum, projenin klasik bale hocasý ve artistik direktörü; projenin koreograflarýndan Çiðdem Tezcür ise konservatuar bale yýllarýmýn ablalarýndandý. Shaman Dans Tiyatrosu'nun 'Yedi' adlý gösterisindeki koreografisinin kaydýný izlemiþ ve çok beðenmiþtim. Bir de Maurice BŽjart balesinin eski baþ dansçýsý ve koreograf Patrick De Bana'nýn müthiþ koreografilerinin içinde yer alacaðým için bu bileþimlerle 'Bu teklif kaçmaz' dedirtti bana. Kalbimden gelen hissi dinlerim ben.

× Prova süreci nasýl geçti?
Kararý verdikten sonra tereddüt etmek yaraþmaz, artýk vakit nakittir. Murat'ýn önderliðinde bir hedefe baþ koymuþ kýymetli dansçýlarýn bana yaklaþýmý o özel dünyalarýnda bana yer vermeleri çok önemli benim için. Rahat olmamý saðladýlar dostluklarýyla. Bu da bana sorumluluk ve yanlarýna yakýþmak için çalýþma arzusu verdi.
× Biraz da rollerinizden bahseder misiniz?
Florence Nightingale, modern hemþireliðin kurucusu, öncü ve güçlü bir kadýn. Kýrým Savaþý döneminde Ýstanbul'da yaþamýþ ve askerleri tedavi etmiþ. Bu sahneyi Çiðdem Tezcür'ün koreografisiyle izleyeceksiniz. Martý ve Þair sahnesindeyse, Patrick De Bana'nýn heyecan verici koreografisinin içinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Topkapý Sarayý'nda bir aþk sahnesi de var koreografisini Yýldýz Çankaya yaptý.
× Oyunun adý 'Ýstanbul', bize kendi Ýstanbul'unuzu kýsaca anlatabilir misiniz?
Benim þehrim diye demiyorum ama dünyada gezdiðim þehirler arasýnda en beðendiðim, estetik bulduðum þehir Ýstanbul. Her ne kadar kýymetini bilmesek de, bize inat, güzelliðini, karakterini yitirmeyen güzel.

× 18 Aralýk'ta sizi sahnede göreceðiz. Acaba tekrar ekranda da görebilecek miyiz?
Elbette. Sadece bekliyorum. Beni ve seyirciyi ekrana zevkle baðlayacak proje geldiðinde 'Ýþte buydu bize yakýþan' diyeceðiz. Sabretmek ve inanmak, bize düþen bu.

Murat Uygun
FÝNALDE ÞEHRÝN  AÞKI VAR
× Projenin oluþumundan bahseder misiniz?
Biz burada öncelikle Ýstanbul'u tek bir bakýþla, tek bir teknikle, tek bir ekolle anlatamayacaðýmýzý bildiðimiz için farklý farklý koreograflarýn kendi Ýstanbul'unu anlatmalarý için birbirinden baðýmsýz bölümler oluþturmaya çalýþtýk. 2009'dan bu zamana kadar bunun için uðraþ verdik. Patrick'in Boðaz sahnesiyle baþlýyor, ardýnda Ersin Aycan'ýn hazýrladýðý Kapalýçarþý var. Daha sonra Galata'ya geçiliyor. Orada Türkler'in,  Rumlar'ýn, Ermeniler'in bir arada yaþadýðý bir öykü anlatýlýyor. Selçuk Borak'ýn koreografisiyle. Ýkinci perde Haydarpaþa ile baþlýyor. Ardýndan Selimiye Kýþlasý'ný Çiðdem Tezcür koreografisinden izliyoruz. Daha sonra yine Çiðdem'in martýlarý anlatan bir kareografisi var. Onun ardýndan þair, martý, Ýstanbul üçlemesinin anlatýldýðý Patrick'in Taksim koreografisi Ýstanbul'un Aþký adlý bir finalle de son buluyor.

× Kostüm ve dekorasyondan da bahseder misiniz?
Kostümlerin genelini Serdar Baþbuð hazýrladý. Þair martý ve Ýstanbul sahnesinin kostümlerini Bahar Korçan hazýrladý. Ayný danslarda olduðu gibi hem geçmiþi, hem günümüz, hem geleceði hissettirecek çalýþma kostümde de yapýldý. Dekor olarak video çalýþmasý hazýrladýk. Þafak Türker özellikle sahne geçiþlerini tanýmlamak için sualtýndan tutun da mekan çekimine kadar geniþ bir yelpazede çekim yaptý.

× Peki ya müzikler...
Oðuzhan Balcý bu eser için özel olarak senfonik türde besteler yaptý. Bir bölümünü de Burçin Ural yaptý. Haydarpaþa sahnesinde bozlaðýn düzenlemesi ona ait. Anonim bir esere çok güzel bir düzenleme yaptý.
 

Bakan Uraloðlu tarih verdi: Ýki ili birbirine baðlamýþ olacaðýz
Bakan Uraloðlu tarih verdi: Ýki ili birbirine baðlamýþ olacaðýz

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ý ziyaret etti: Türkiye'nin geleceðine olan inancým arttý
Murat Kurum, BAYKAR'ý ziyaret etti: Türkiye'nin geleceðine olan inancým arttý

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakýrlý Saliha Gündüz'ün Baþkan Erdoðan sevgisi: O anlarý 24 TV'ye anlattý
Diyarbakýrlý Saliha Gündüz'ün Baþkan Erdoðan sevgisi: O anlarý 24 TV'ye anlattý

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı