• $32,3871
  • 35,11
  • 2326.51
  • 9121.71
27 Mart 2011 Pazar 12:57 | Son Güncelleme:

'Asi çocuklar' albümde buluştu

'Asi çocuklar' albümde buluştu

'Gitarın Asi Çocukları'nın albüm kapağında Aptülika'nın çizimleri kullanılmış. Ayhan Orhuntaş, Aptülika'yı da gitarın asi çocuklarından biri olarak görüyor. 'Albümde olmayan isimler kapakta var. Onlar da Aptülika'nın asi gitaristleri. Hiçbir biçimde çizgisine dokunmak istemedik. Kapakta resmi olmayıp albümde olan isimler de var. Kapak bir yanıltmaca olmamalı. Özetle, üstadın çizimini değiştirmek istemedik'.

ÖZGE Ç. DENİZCİ - ozge.denizci@aksam.com.tr

'Gitarın Asi Çocukları' isimli ilk albüm, 90'lı yıllarda çıkmış, albümde dönemin asi duruşlu müzisyenlerinin şarkıları derlenmişti. İçinde, Cem Karaca, Kazım Koyuncu, Yaşar Kurt, Vedat Sakman, Yırtık Uçurtma, Nejat Yavaşoğulları, Jehat, Cahit Berkay, Taner Öngür, Serdar Öztop, Tarkan Mumkale, Armağan Sönmez ve H. Cihat Örter isimleri yer alıyordu. Bugün çıkan albümde de bir önceki albümden tanıdık isimler var. Ama bu seferki kadro daha da geniş. Türkiye'de müzisyenler tek başlarına hareket etmek konusunda oldukça başarılar. Tam da bu yüzden böyle bir albümün çıkmış olması sevindirici. Üstelik kayıtlar kulağımıza oldukları gibi, yani hiçbir işlemden geçmeksizin ilk kayıt edildikleri haliyle ulaşıyor. Ütopya Müzik tarafından basılan 'Gitarın Asi Çocukları' albümünün 'elebaşı' Akın Ok. Onun düzenlediği 'Gitarın Asi Çocukları' konserlerine katılan müzisyenler onun çağrısıyla bir albümde buluştular. Albümün prodüktörü Ayhan Orhuntaş ve projeye dahil olmuş müzisyenlerin hepsi, bunun geç kalınmış bir iş ve önemli bir arşiv çalışması olduğu konusunda hemfikir. Projeyi, Orhuntaş ile konuştuk.

- Proje nasıl ortaya çıktı?
Uzun zamandır Beyoğlu'nda 'Gitarın Asi Çocukları'nın etkinlik afişlerini görüyor ve 'Kim bu gitarcılar?' diye merak ediyordum. Sonra gittim ve konserleri izledim.  Akın Ok'un projesi olan bu albüm üzerine çalışma gerekliliği duydum. Gitarda imza olmuş ya da imza olmaya aday isimlerin bir arada olduğu bir albümü ortaya çıkarmak istedik. Herkes çok severek katıldı projeye. Hareket noktamız, Türkiye'de çok sayıda iyi gitaristin olmasıydı. Biz bu gitaristleri, 'gitar çalan müzisyenler' olarak lanse etmek ve yurtdışında da tanıtmak istedik. Albüm kapağında birkaç dil kullandık. 'Türkiye'de kimse görmese de biz varız' demek ve dünyaya da bunu duyurmak istedik. 

YENİDEN KAYIT YAPILMADI
- Ekip nasıl bir araya geldi, hepsinden teker teker parçalar mı istendi?
Bu albüme girememiş, Aptülika'nın da çiziminde olmayan isimler var. Gitar deyince Türkiye'de belli başlı isimler akla geliyor. Hatta buradaki herkesten izin aldık ama bazı isimler plak şirketiyle yaşadığı zorluklar gibi teknik sorunlardan dolayı albüme girmedi. Hepsinden teker teker parçalarını istedik.

- Yeniden kayıt yapıldı mı?
Hayır, yeniden kayıt yapılmadı. Çünkü çoğu kayıt evde, müzisyenlerin kendileri tarafından yapılmıştı ve onları bozmak istemedik. Hatta o kayıtlara mastering bile yapmadık ki kendi yaklaşımlarını duyabilelim. Hatta albümde ses seviyeleri arasında bu sebeple oluşmuş farklılıklar var. Müzisyenlerin, öyle duyduklarını ve bu yüzden de öyle mikslendiklerini düşündüm, buna da saygı duydum. 

- Albümde çok köklü gitaristler var.
Evet. Mesela Taner Öngür. Kendisini Türkiye gitar tarihiyle birlikte anmak lazım. O anlamda köklü hakikatten. Taner Abi Türkiye'ye elektrik gitarı anlattığında kimse onun ne olduğunu anlamıyormuş. Büyük bir ihtimalle Nejat Abi de öyle... Burada birinci amacımız gitar ikincisi müzisyenlerin o gitarı hayata bakışında ve sahneye uzatışında dünya görüşü olarak vermeleri. Biz 'Asi' dedik. Karşı duran, muhalif, yeni bir şey yaratmaya hazır, gitarı metafor olarak kullanan insanların bu albümde olması bizim için önemliydi.

KEMANCI'YA GİDİP GİTARİST DİNLERDİK 
- Albüm'de Kemancı Bar'dan bahsediliyor...
Kemancı bir dönem bu projeye destek olmuş ve ev sahipli yapmış bir mekan. Bu yüzden ilk gitarcıların bir araya geldiği gece Kemancı'da düzenlenmiş. Daha sonra davulcular gecesi de yapıldı. Belki önümüzdeki sürçte bas gitaristlere de bir gece yapılacak. Hatta bunun albümünü de düşünüyoruz. Ben de İstanbul'a ilk geldiğimde bir gitarist olarak kimlerin çaldığını görmek için kemancıya gidiyordum. Bir anlamda Türkiye'de o dönemde nabız Kemancı'da atıyordu. Sonradan diğer barlara sıçradı bu ateş. 

- Albümün kapağında, Shaft ve Mojo'nun da İsimleri geçiyor...
Mojo ve Shaft böyle müzisyenleri destekliyor. Biz de bu desteklerinden dolayı logolarını koyduk. 

- İkinci bir 'Gitarın Asi Çocukları' albümü çıkacak mı?
 Bunu aslında 6-7 CD'lik bir koleksiyon halinde yapmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Emekçileri topladı
Ergin Altınel
Projeye Akın Ok ve Ayhan Orhuntaş'ın çağrısıyla katıldım. Daha önce konserlere katılıyordum. 'Gitarın Asi Çocukları' bu işe baş koymuş sanatçıları unutmamak  için önemli bir iş. Geri dönüşü zor olan sektörün için de bunu yapmak da... Projenin desteklenmesi gerekiyordu, ben de destek verdim. Emekçileri bir araya toplayan bir proje olduğu için destekledim.

Zengin bir albüm
Cem Köksal
Sevgili Akın Ok bu projeyi gündeme getirdiğinde severek şarkımı dahil ettim. Ülkemizde bu tarz projelerin çoğalmasını dilerim ve kendisini çabalarından dolayı tebrik ederim. Albüm birçok değerli müzisyenden şarkılarla büyük bir zenginliğe sahip. Böyle bir projede yer almak sevindirici.

Orhan Atasoy ve Kerim Çaplı da var
Taner Öngür
Akın Ok çok insan tanıyor ve bunları bir şekilde bir araya getirmek konusunda da çok başarılı. Albüm de ilginç olmuş. İçinde çok çok iyi müzisyenler var. Orhan Atasoy ve Kerim Çaplı da var; Taner de Nejat da... Rock piyasasında bayağı çıta yükselmiş ve bunu görebiliyoruz. Albüm kapağındaki yazılar dışında albüm oldukça da başarılı.

Çeşidi bol bir albüm
Nejat Yavaşoğulları
Albüme Akın Ok'un aramasıyla dahil oldum. 'Harran Ovası'nı istiyorum verir misin?' dedi ben de verdim. Bu akşamüstü arabada Burhan ve Gökhan Şeşen'le birlikte dinledik. Kayıt kalitesi de insanlar da çeşitli. Bunların bir arada olması çok güzel. Bu periyoda uygun önemli bir çalışma. Güzel ama bazı isimlerle anılan parçaları kimin çaldığını bilmiyoruz. Enstrüman çalanların listesi eksik kalmış. Güzel bir çalışma.

Akın OK dostumdur
Murat Net
Akın Ok'u çok severim. Dostum ve benimle çok ilgilenmiştir. Hatırımı sormuştur ve destek vermiştir. Sağ olsun albüme layık gördüğü bir şarkımı seve seve verdim. 'Selamiçeşme Blues' adlı parçamın adı yanlış yazılmış olsa da kapakta resmim olmasa da albüm çok güzel.

Albümde adım geçtiği için çok memnunum
Yaşar Kurt
Gayet iyi bir proje. Albümde bir şarkımın bulunmasından ve 'Gitar'ın Asi Çocukları' başlığı altında adımın geçmesinden çok memnunum.
 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi