|
Türkiye'de en son 1935 yılında görülen 'Varanus Gricecus' kertenkelesi, 67 yıl sonra Şanlıurfa'da yine görüldü. Ancak, türünün bilinen son üyesi, saatte 90 km'lik hızına rağmen taşlanarak öldürüldü
Sadece Şanlıurfa'da yaşayan Çöl Varanı (Varanus Gricecus) türü kertenkele 67 yıl sonra yeniden ortaya çıktı. En son 1935'te görülen 1.5 metrelik Çöl Varanı, geçen yıl ortaya çıktığına pişman edildi. Soyunun tükendiği sanılan Anadolu Ejderi olarak da bilinen kertenkele saatte 90 kilometre hızla koşabilmesine rağmen, Harran İlçesi'nde bir köy çocuğu tarafından taşla vurularak öldürüldü. Harran Üniversitesi'nde 'ölüsü' koruma altına alınan kertenkeleyi bulan Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Ömer Faruk Kaya, soyu tükenmek üzere olan hayvanla ilgili oldukça ilginç bilgiler verdi. Boyu 1.5 metreye ulaşabilen kertenkelenin otla beslendiğini, ancak yiyecek bulamadığı zaman kendi türünü de yediğini söyleyen Kaya, 'Bu kertenkele, insanlara ve koyunlara da saldırıyor. Saatte 90 kilometre hıza ulaşabilen bu hayvan, bu olaydan önce 1935 yılında Şanlıurfa'da görülmüş' dedi. Kaya, kertenkelenin Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı bölgede yaşadığının sanıldığını anlatarak, bu alanın hayvana bir çeşit koruma sağladığını söyledi.
Dev kertenkelenin ölüsü üzerinde inceleme yapmak üzere İngiltere'den bilim adamlarının geldiğini anlatan Ömer Faruk Kaya, 'Bu türün, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirledik. Bu yüzden kertenkeleyi yoğun şekilde koruma altına aldık' dedi.
Anadolu Ejderi
Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nihat Tüysüz de Varanus Gricecus'un Anadolu efsanelerinde 'Ejder' olarak yer aldığını söyledi.
Müslüm ABACI - ŞANLIURFA
|