• $15,8769
  • €16,8435
  • 942.556
  • 2372.35
22 Ocak 2022 Cumartesi 17:45 | Son Güncelleme:

Yerin 50 metre altında saklanıyor! Yiyen hayran kalıyor

Yerin 50 metre altında saklanıyor! Yiyen hayran kalıyor
AA

Ordu'da yerin 50 metre derinliğinde 3 ile 6 ay arasında bekletilerek üretilen gilik peynirine son yıllarda talep arttı.

Ordu'nun Mesudiye ilçesinde yerin 50 metre derinliğinde 3 ile 6 ay arasında bekletilerek elde edilen gilik peynirine son yıllarda talep arttı.

AA'da yer alan habere göre, İlçeye bağlı 1700 rakımlı yaylalarda beslenen büyükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynir, Mesudiye Belediyesince faaliyete geçirilen imalathanede işlendikten sonra çeşitli ebatlardaki toprak küplere basılıyor.

Ekipler tarafından daha sonra ilçeye yaklaşık 10 kilometre mesafedeki mağaraya getirilen küpler, mağaranın yaklaşık 50 metre iç kısmındaki bölümlere bırakılıyor.

Mağarada 3 ile 6 ay arasında bekletilen peynir, yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra satışa çıkarılıyor. Mesudiye Belediyesi, yöreye has peynirin tescillenerek coğrafi işaret alması için çalışma başlattı.

- "MAĞARADA SAKLANAN PEYNİRİN LEZZETİNE LEZZET KATARAK VATANDAŞA SUNUYORUZ"

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, AA muhabirine, son yıllarda yaptıkları çalışmalar ve yatırımlarla, ilçeye has gilik peynirinin üretimini artırdıklarını söyledi.

Peynirin mağarada bırakılmasının çok eskilere dayandığını anlatan Gül, "Atalarımız ve dedelerimiz o yıllarda yeterli soğutmanın olmaması nedeniyle özellikle toprağı ve mağaraları kullanmışlar. Böylece hem bu peynire lezzet katmışlar hem de uzun ömürlü kalmasını sağlamışlar." dedi.

Gül, belediye olarak bu dönemde de aynı yöntemi devam ettirdiklerini vurgulayarak, "Biz de yaylalarda yetişen kekik otlarından beslenen hayvanlarımızın sütünden elde ettiğimiz yöresel gilik peynirimizi yapmayı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık 3 yıl önce kurdukları tesiste yöre insanına istihdam sağladıklarına işaret eden Gül, "Bu tesiste üretilen peynir, topraktan imal edilen küplere basılıyor. Daha sonra bu peyniri en az 3, en fazla 6 ay mağaraya koyup saklıyoruz. Mağarada saklanan peynirin lezzetine lezzet katarak vatandaşa sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

- TESİSTE YILDA ORTALAMA 50 TON PEYNİR ÜRETİLİYOR

Gül, mağara şartlarında istenilen kıvama gelen peyniri çeşitli noktalarda küpüyle birlikte 50 ve 60 liradan satışa sunduklarını dile getirdi.

Tesiste yılda yaklaşık 50 tona yakın gilik peynir imal edildiğini belirten Gül, peynire ilginin her geçen yıl arttığını, bu nedenle de üretim miktarını daha da yükseltmek istediklerinin altını çizdi.

Gül, peynirin tescillenerek coğrafi işaret alması için çalıştıklarını aktararak, "Bu konuda müracaatlarımız devam ediyor. İnanıyoruz ki yakın zamanda bununla ilgili de sonuç alacağız." dedi.

  • Mağara
  • Ordu
  • Mesudiye
  • Gilik peyniri
Otomotiv yetkili satıcıları 2. ele odaklanıyor: Pazara olumlu yansıyacak
Otomotiv yetkili satıcıları 2. ele odaklanıyor: Pazara olumlu yansıyacak

Otomotiv yetkili satıcıları 2. ele odaklanıyor: Pazara olumlu yansıyacak

Ev kiralarına yeni düzenleme! Tavan fiyat uygulaması masada
Ev kiralarına yeni düzenleme! Tavan fiyat uygulaması masada

Ev kiralarına yeni düzenleme! Tavan fiyat uygulaması masada

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi filonun en güçlüsü
Türkiye'nin yeni sondaj gemisi filonun en güçlüsü

Türkiye'nin yeni sondaj gemisi filonun en güçlüsü

<p>CATS, İnsansız  Hava Araçları, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı  h

İnsansız hava araçlarının gözü 'CATS'

Akıncı Toyu 2022 Uluslararası Atlı Okçuluk Yarışması başladı

Türkiye'nin en pahalı Tofaş'ı! 250 bin liraya satıldı

Türkiye'nin kültürel mirası 35 bin eser dijitalle dünyaya açılacak