• $32,3724
  • 35,0983
  • 2325.39
  • 9130.05
19 Ocak 2015 Pazartesi 23:46 | Son Güncelleme:

Yenidoğan sünneti yaygınlaşıyor

Yenidoğan sünneti yaygınlaşıyor

Türkiye’de erkek çocuklara en çok uygulanan cerrahi girişim olan sünnet, son zamanlarda yeni doğan bebeklerde giderek yaygınlaşıyor.

Yenidoğan bebeklere yapılan erken sünnet müdahalesi gelecekte oluşabilecek travmalara engel oluyor. Türkiye’de erkek çocuklarına uygulanan cerrahi müdahale olan sünnet, artık yenidoğan bebeklere uygulanıyor. Bebeğin doğumunu takip eden 24-48 saat içinde yapılan yenidoğan sünneti, duruma göre ilk bir aya kadar uygulanabilir. Sadece 15-20 dakika süren bu uygulama çocuğu ileride yaşayabileceği olası sünnet travmasından koruduğu gibi yenidoğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının görülme sıklığını 10 kat azaltıyor.

Türkiye’de uzun yıllardır yenidoğan sünneti yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Cem Kara yenidoğan sünneti konusunda merak edilen sorulara cevap verdi. Kara, annenin hastanede olduğu ilk 48 saat içinde bebeğin sünnet olmasının hem bakım hem de takip açısından tavsiye edildiğine dikkat çekerek, "Doğumdan sonra ilk 24 saat takip ettiğimiz bebek, sonraki 24 saat içinde rahatlıkla sünnete alınabilir. Sadece 15-20 dakika süren sünnet işlemi sonrası anne ile birlikte zaten 4 saat daha hastanede kalacağı için, ilk bakımı buradaki hemşireler tarafından yapılacaktır. İlk iki gün sünnet yapılmaması durumunda ilk bir ay, bazen 40 güne kadar yine yenidoğan sünneti yapabilir" dedi. Kara, "Bundan 10 yıl önce biz ailelere ‘yenidoğan sünneti düşünür müsünüz?’ diye sorarken, şimdi aileler doğum yaklaştıkça bu konuyu araştırmaya ve bizimle bağlantıya geçmeye başladı” şeklinde konuştu.

YENİDOĞAN SÜNNETİ OLDUKÇA KOLAY BİR İŞLEMDİR

Yenidoğan bebeklere uygulanan işlemin oldukça basit ve kolay bir işlem olduğuna vurgu yapan Dr. Kara, " “Yenidoğan sünneti oldukça kolay bir işlemdir. Özel bir teknik ile yapılan uygulama hem hızlı tamamlanır, hem de yenidoğan bebeğin yara iyileşmesi hızlı olduğun kolay ve estetik iyileşir. Lokal anestezi ile, bebek narkoz almadan yani uyutulmadan yapıldığı için bir risk daha ortadan kalkmış olur” diyerek, ailelerin narkoz ile ilgili gereksiz endişe duymasına gerek olmadığını vurguladı. Dr. Cem Kara “Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski çok olur. Hem bebek, hem de anne doğum sonrası iyileşme sürecinde ne olduğunu bile anlamadan sünnet derisi iyileşmiş gerçekleşir” diye konuştu.

OPERASYON SIRASINDA BEBEĞİN CANI ACIR MI ?

Cerrahi Müdahale sonrası iyileşme süresinin oldukça hızlı olduğunu belirten Kara, " Yenidoğan sünneti sırasında bebekler de ağrı duyar ancak bunu önlemek için işlemden yarım saat önce penisin çevresine uyuşturucu etkili bir krem sürülür, ayrıca sünnet işlemi sırasında da çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde yine penis çevresine enjekte edilir. Ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir. Göbek iyileşmesi ile birlikte, bazen ondan bile daha hızlı bir iyileşme yaşanır" dedi.

SÜNNET SONRASI BEBEK SIK SIK EMZİRİLMELİ

Sünnet sonrası çoğunlukla ağrı kesici bile vermeye gerek duymadıklarını belirten Dr. Cem Kara “Sünnet sonrası anneden istediğimiz özel tek şey, bebeği sık sık emzirmesidir. Bu konuda aldığımız geri dönüşler, bebeğin çok ağlamadığı, mızmızlanmaya başladığı zaman da emzirilerek bu durumun kolayca üstesinden gelindiği şeklinde. Emen bebeğin gevşemesi, rahatlaması, duygusal olarak da doyması, ağrı hissini gidermede etkili oluyor" ifadelerini kullandı.

YENİDOĞAN SÜNNETİ SONRASI EVDE BAKIM KOLAYDIR

Çocuklarda sünnet sonrası yaşanan sıkıntıların bebeklerde yaşanmadığına dikkat çeken Dr. Cem Kara “Yenidoğan sünneti sonrası pipinin çevresini saydam bir pansuman materyali ile sararız. Bu pansuman materyali bebek çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir. Bundan sonra sadece bebeğin her alt değiştirmesinde antiseptik olarak vereceğimiz merhemi sürme işi kalacaktır. Bunun dışında rutin olarak antibiyotik kullanılmaz. Bebeğin bezlenecek olması genelde anneleri korkutur ancak yenidoğan sünnetinde bu bir avantajdır ve normal şekilde bezlenmeye devam edilmesini isteriz. İki gün sonra artık bebek, normal şartlardaki banyosunu yapabilecek hale gelir" şeklinde konuştu. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi