• $32,3885
  • 35,097
  • 2326.54
  • 9101.2
30 Ocak 2019 Çarşamba 01:50 | Son Güncelleme:

Nişasta bazlı şekerin zararları nelerdir? Nişasta bazlı şeker nedir?

Nişasta bazlı şekerin zararları nelerdir" Nişasta bazlı şeker nedir"

“Nişasta bazlı şeker nedir” sorusu Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından araştırılıyor. Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türüdür. Üç farklı şeker molekülü vardır: Glikoz, galaktoz ve fruktoz. Fruktoz, meyve şekeri olarak da adlandırılır ve doğada bolca bulunur.

Nişasta bazlı şeker kotası ile ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 5'ten yüzde 2.5'a indiriyoruz" dedi. Bu açıklamanın ardından “Nişasta bazlı şeker nedir” sorusu araştırılmaya başlandı. Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türüdür. Üç farklı şeker molekülü vardır: Glikoz, galaktoz ve fruktoz. Fruktoz, meyve şekeri olarak da adlandırılır ve doğada bolca bulunur.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER KOTASI NEDİR?

AK Parti Seçim Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 5'ten yüzde 2.5'a indiriyoruz" dedi.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR?

Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türüdür. Üç farklı şeker molekülü vardır: Glikoz, galaktoz ve fruktoz. Fruktoz, meyve şekeri olarak da adlandırılır ve doğada bolca bulunur.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NERELERDE BULUNUR?

NBŞ, diğer tatlandırıcı türlerine göre uygun maliyetlidir ve açlık hissi uyandırır. Ürünlerin raf ömrünü de uzatmaktadır. Bu nedenle maliyet odaklı üreticiler tarafından kullanılmak istenmektedir. NBŞ, doğrudan tüketilmemekte daha çok şekerli ürünlerde kullanılmaktadır.

Şekerli hemen hemen her şeyde NBŞ bulunabilir. Türkiye’de market raflarında gördüğümüz ürünlerin hemen hemen hepsinde bulunuyor. Ürün içeriğinde mısır şurubu, meyve fruktozu, kristalin fruktoz, glikoşurup gibi isimlerle yer alır. Türkiye’nin aksine AB üyesi ülkelerde ciddi kısıtlamalar olduğu için Avrupa’da NBŞ ile tatlandırılan ürün sayısı azdır.

NİŞASTA BAZLI ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?

Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı. En yaygın görülen zararı obezite ve diyabete yol açmasıdır.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi