HAVA DURUMU

Yaşadığınız şehrin günlük hava durumunu görüntüleyin

  • 5,6026
  • 6,4481
  • 220.126
  • 98.991
SON DAKİKA HABERLERİ
Tümü
Reklamı Kapat

İstanbul’un Gizli Köşelerinden Biri: Hristo Restaurant

Saim Gökçe ve Yasin Yıldız'ın işlettiği Hristo Restaurantını tanımaya ne dersiniz? Kendinizi Yunan Adaları’ndan birindeymiş gibi hissedeceğiniz, özenli servisi ve aklıda kalan lezzetleriyle butik bir balıkçı düşünün, işte oranın adı Hristo.

x

SAYIM ÇINAR

"Tarabyalı olarak geleneklerimizden güç alıyoruz"

Hristo büyüleyici bir dekora sahip, Yunan adalarından kopup gelmiş bir restaurant. Mezeleriyle öne çıkıyor ama balıklarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Hristo’yu Yasin anlatıyor bana. 1940 senesinden beri Tarabya’da Yunan asıllı bir Türk’ün, mekana adını veren Hristo’nun yeri burası, köklü bir maziye sahip yani. Biz de aynı yolda ilerlemek ismin verdiği ağırlığı taşımak için yola çıktık, Tarabyalı olarak geleneklerimizden güç alıyoruz, hızla değişen dünyada yenilikleri takip ediyor, farklılıkları ortaya koyuyor ve sürekli iyileştirme yöntemlerini uygulamaya çaba sarfediyoruz. diyor Yasin. Mavi beyaz renklerin baskın olması, Yunan mezelerinin çokluğu,farklı lezzetler ve oluşan mekan ikliminin nedeni bundan…

Kültürleri Birleştiren Bir Öğe Olarak Yemek 

Yemekler kültürleri birbirine yaklaştıran önemli bir unsur kabul etmeli ki. Bu yönüyle Hristo Restoran kültür elçiliği rolünü de üstleniyor. Yaptıkları işte farklılaşmayı çok önemsiyorlar, keyifli bir yemeğin beş duyuya da hitap etmesiniz istiyorlar, buna göre görsele de lezzetlere de müziğe de büyük önem veriyorlar, özen gösteriyorlar.


Tarabya ne ifade ediyor diye soruyorum, neler ifade etmiyor ki her şeyden önce ben burada doğdum büyüdüm adımı atmadığım denizi görmediğim bir gün bile olmadı sonradan öğrendik Tarabya’nın Therapia olduğunu eski çağlardan Osmanlıdan şairlerden yazarlardan Yeşilçam’dan Sadri Alışık’dan,Türkan Şoray’dan ve nicesinden … 

Tarabyalı Hristo’nun mekanının anlamı ise , Tarabya geçmişten bu yana çok güçlü bir marka olması yanında 2000’li yıllardan sonra o parlak günlerini geride bırakmıştı, meşhur Tavernaların, Büyük Tarabya Otelinin kapanışı marinanın bakımsız hali gibi nedenler...Bu ve benzer sebeplerden ötürü çoğu işletmeci için Tarabya’da olmak bir avantaj gibi gözükmüyordu. Tüm bu inişler çıkışlarda Hristo hep vardı ve sevenlerini misafir etmeye devam etti.


Şimdilerde ise misafirlerimiz daha da mutlu bu yıl itibari ile Tarabya’nın yenilenen marinası yeniden açılan Tarabya Oteli ve bizler gibi yenilenen işletmelerin varlığı Tarabya’yı daha da keyifli bir hale getirdi. Şehir merkezlerindeki trafik, gürültü hiç durmayan kargaşa devam ederken Tarabya’nın havası, suyu, doğası, tatil beldesi kıvamındaki tavrı ile İstanbul’un bir çok semtini kıskandırmaya devam edecek gibi görünüyor…

Farklı Lezzetler, Farklı Mutfaklar

Yalnızca Yunan mezeleri değil, birkaç farklı lezzet de var Hristo’da. Paella ispanyoldur, ama Hristo’da var. “Buraya gelen misafirlerimize farklı şeyler sunmak istedik,” diyor Yasin, “İkramla başladık, devamında menüye ekledik, Paella de bunlardan biri. İspanya’dan farklı yapıyoruz gerçi orada bile bölgeden bölgeye evden eve farklı uygulamalar var…

Hoş bir isim geliştirmişler Hristo İkilemi diye. Mezeler ve ara sıcaklar öylesine lezzetli ki, çoğu zaman balığa ulaşamıyor gelenler. Ya balıkla başlamalı ya da mezelere ağırlık vermeli, bu zor tercihin adı da Hristo İkilemi. Bu ikilemi ben de yaşamadım değil restaurantta.

Ot çeşitlerine de önem veriyorlar. Kaya koruğu, cibes, börülce, turp otu…..Deniz mahsulleri patlıcan güveç, Levrek lokum, soya soslu uskumru ise balık kısmında öne çıkanlardan. Çeşidin sonu yok. 

Nostalji yapmak isteyen isimler de geliyor buraya, fotoğraflar eski Tarabya fotoğrafları, ortam geleneksel Yunan ortamı… İnsanlar biraz da geçmişlerini yaşamak için geliyorlar Hristo’ya. 

Yunanistan’dan gelenler oluyor mu diye soruyorum, az da olsa gelenler var. Hristo’nun akrabalarını tanıyanlar, anılarını anlatanlar oluyor. 

Ara sıcakları çok seviyor Yasin ve işletmeci Saim, basit dokunuşlarla özel bir şeyler yaratmak fikrini seviyorlar. İyi yemek yemek isteyen insanlar, asıl hedef kitleleri de bu insanlar temel olarak. Onlara özel zevkler tattırmak istiyorlar, bütün çabaları da bununla ilgili Mekanı mekan yapan temel şeylerden biri ambiyans. Müzik, dekorasyon bunun için bu kadar önemli.

Dersine İyi Çalışan İşletmeciler 

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri
,
İstanbul´da ani gelişen olaylara müdahale edebilmesi için yaklaşık 16 bin polis ve bekçiye komando e

Görüntüler İstanbul´dan: 16 bin kişiye komando eğitimi verildi

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

Yerli helikopter motoru TS1400'ün detayları belli oldu

Nvidia "Ay'a çıkılmadı" teorisine son noktayı koydu

En Çok Okunanlar