• $32,3554
  • 35,1455
  • 2305.29
  • 9079.97
16 Ocak 2020 Perşembe 07:09 | Son Güncelleme:

İnfluenza virüsü nedir? İnfluenza gribi (A virüsü) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

İnfluenza virüsü nedir" İnfluenza gribi (A virüsü) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur"

İnfluenza virüsü nedir? sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Özellikle çocukları etkileyen İnfluenza virüsü halk arasında domuz gribi olarak da biliniyor. İnfluenza A (H1N1) tipi virüsün bulaştığı yüzeyde 2 ila 8 saat boyunca canlılığını koruyor. Domuzlarda, kuşlarda da bu enfeksiyonlar görülebiliyor. İnfluenza gribi belirtileri neler, tedavisi nasıl olur? diye merak edenler için yanıtı haberimizde..

İnfluenza virüsü nedir? sorusu arama motorunda yoğun olarak araştırılıyor.Sonbahar ve kış aylarında gripler oldukça fazla görülüyor. Grip virüsü olarak tanımlanan influenza H1N1 virüsü nedeniyle ortaya çıkıyor. Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunuyor. İnfluenza gribi belirtileri neler, tedavisi nasıl olur? diye merak edenler için yanıtı haberimizde..

İNFLUENZA NEDİR?

İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü vardır.

İNFLUENZA NASIL BULAŞIR?

Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya attığı enfekte partiküllerin sağlam insanlar tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Kirli ellerle de yayılım mümkündür. Kalabalık ortamlarda kolayca insandan insana geçiş gösterir. Ilıman bölgelerde kışın yıllık salgınlar meydana getirir.

İNFLUENZA BELİRTİLERİ NELER?

Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.

Bütün grip hastalarında ateş olmayabileceği akılda tutulmalıdır.

İNFLUENZA TANISI VE TEDAVİSİ 

Her ne kadar klinik düşündürse de, bir çok virüs grip benzeri semptomlara neden olduğu için kesin tanı ancak laboratuvar testleriyle konulabilir. Otuz dakika veya daha az sürede sonuç veren hızlı influenza tanı testleri en sık kullanılmaktadır. Bu test yanlış negatif sonuçlar verebildiğinden, özel laboratuvarlarda yapılan daha kesin ve hassas grip testleriyle tanı desteklenmelidir. Tedavide bazı ülkelerde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ciddi komlikasyonları ve ölümleri azaltabilir. Ancak ideal olarak semptomların başlangıcından itibaren 48 saat içinde tatbik edilmeleri gereklidir. Bazı influenza virüsleri antiviral ilaçlara karşı tedavinin etkinliğini sınırlayan direnç geliştirmektedirler. Antiviral ilaçlar dışında semptomlara yönelik destek tedavisi uygulanır.

YOLCULAR İÇİN RİSK

Grip bütün dünyada yaygın bir hastalıktır. Ilıman iklimlerde mevsimsel salgınlar en fazla kışın meydana gelirken, tropikal bölgelerde düzensiz salgınlar şeklinde bütün yıl boyunca görülür. Aşısız yolcular için risk her zaman mevcuttur.

İNFLUENZA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Hastalıktan ve/veya ciddi sonuçlardan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Güvenli ve etkili aşılar mevcuttur ve 60 yıldan fazla zamandır kullanılmaktadır. İnfluenza virüsleri sürekli değişim gösterirler. Aşıda bulunan virüsler, dolaşımdaki virüslerle iyi eşleştiği zaman aşı çok etkili olur. Yaşlılarda aşı hastalıktan korumada daha az etkili olabilir ancak hastalığın şiddetini, komplikasyonlarını ve ölümü azaltabilir. Aşı ciddi komplikasyonlar açısından yüksek risk grubunda yer alan insanlar, bu insanların bakımıyla ilgilenen ve birlikte yaşayan insanlar için özellikle önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütünün yıllık aşılanmayı önerdiği gruplar:

Gebeliğin herhangi bir aşamasındaki hamileler
6 ay – 5 yaş arası çocuklar
65 yaş ve üzeri yetişkinler
Kronik sağlık sorunları olanlar
Sağlık çalışanları
Seyahat Dönüşü Öneriler
Kendinizi hasta hissediyorsanız, özellikle ateş öncelikli olmak üzere grip belirtileriniz varsa hemen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Seyahatinizden mutlaka bahsedin.
Hastalığınız boyunca diğer insanlardan uzak durun.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'