HAVA DURUMU

Yaşadığınız şehrin günlük hava durumunu görüntüleyin

  • 5,652
  • 6,515
  • 222.399
  • 96.643
SON DAKİKA HABERLERİ
Tümü
Reklamı Kapat

Güllaç malzemeleri tarifi neler? Güllaç nasıl yapılır, Güllaç neden Ramazan ayında yapılır?

Ramazan ayında sofranaların vazgeçilmez tatlılardan biri güllaç. Güllaç neden ramazan ayında yapılır özel bir nedeni var mı kolay güllaç yapımı tarifi aksam.com.tr'de. Sütü derin bir tencereye aktarın ve ısıtın. Daha sonra, 2 su bardağı toz şekeri ilave edip kaynatın. Kaynatmış olduğunuz sütü borcam tepsiye dökün ve güllaçları parçalara ayırıp, tepsinin içinde ıslatın. Güllaçların ortasına dövülmüş ceviz koyun. Kenarlarını ortada toplayıp, katlayın. Katladığınız güllaçları başka bir borcam fırın tepsisine dizin ve kalan sütü üzerine dökün. Gül suyu ilave edip, üzerini nar taneleriyle süsleyerek servis yapın. Pide ve hurma gibi Ramazan ayı ile özdeşleşen güllaç tatlısı; ilk olarak Osmanlı saraylarında iftar yapan şehzadelerin midesini yormamak için yapılır. Güllaç, 15. yüzyılın ortalarında yufka, süt ve şeker kullanılarak yapılırdı. Zamanla; güllaç tarifine gül suyu da eklendi. Gül suyunun eklenmesiyle tatlının adı "güllü aş" olarak anıldı. İlerleyen dönemlerde "güllü aş" yerine "güllaç" denmiştir.

x

Ramazan ayında sofranaların vazgeçilmez tatlılardan biri güllaç. Hem hafif olmasıyla hem de geleneksel olarak ramazan ayında yenilen güllaç neden diğer 11 ayda yapılmaz? İftar sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç Osmanlı'da şehzadelere yapılıyordu. Ramazan bereketiyle dolan sofraların vazgeçilmezi olan güllaç, diğer 11 ayda fazla tüketilmez. Pide ve hurma gibi Ramazan ayı ile özdeşleşen güllaç tatlısı; ilk olarak Osmanlı saraylarında iftar yapan şehzadelerin midesini yormamak için yapılır. Güllaç, 15. yüzyılın ortalarında yufka, süt ve şeker kullanılarak yapılırdı. Zamanla; güllaç tarifine gül suyu da eklendi. Gül suyunun eklenmesiyle tatlının adı "güllü aş" olarak anıldı. İlerleyen dönemlerde "güllü aş" yerine "güllaç" denmiştir. Güllaç malzemeleri ise 2-10 adet güllaç yaprağı, 2 kilo süt, 1 kilo güllaç, 5000 gram toz şeker, 2-3 yemek kaşığı gülsuyu, 250 gram ince çekilmiş fındık, 100 gram hindistancevizi, 100 gram pudra şekeri, 100 gram çekilmiş fıstık içi. 

Güllaç malzemeleri

1 paket güllaç 
4 su bardağı süt 
1/4 çay bardağı gül suyu 
2 su bardağı toz şeker 
250 gr. Ceviz (dövülmüş)
1 adet nar Cevizli güllaç tarifi

Güllaç yapılışı

Sütü derin bir tencereye aktarın ve ısıtın. Daha sonra, 2 su bardağı toz şekeri ilave edip kaynatın. Kaynatmış olduğunuz sütü borcam tepsiye dökün ve güllaçları parçalara ayırıp, tepsinin içinde ıslatın. Güllaçların ortasına dövülmüş ceviz koyun. Kenarlarını ortada toplayıp, katlayın. Katladığınız güllaçları başka bir borcam fırın tepsisine dizin ve kalan sütü üzerine dökün. Gül suyu ilave edip, üzerini nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.

MİDE YORMUYOR

Pide ve hurma gibi Ramazan ayı ile özdeşleşen güllaç tatlısı; ilk olarak Osmanlı saraylarında iftar yapan şehzadelerin midesini yormamak için yapılır. Güllaç, 15. yüzyılın ortalarında yufka, süt ve şeker kullanılarak yapılırdı. Zamanla; güllaç tarifine gül suyu da eklendi. Gül suyunun eklenmesiyle tatlının adı "güllü aş" olarak anıldı. İlerleyen dönemlerde "güllü aş" yerine "güllaç" denmiştir.

NEDEN RAMAZAN AYINDA YAPILIYOR?

Ramazan ayı dışında neden satılmadığını araştıran insanlar, pide gibi güllacı da alışkanlıklara bağlıyor. Bu konuda araştırma yapan bir firma, güllaç için hazırlanan ürünlerin Ramazan dışında marketlerde satılmadığı sonucuna ulaştı.

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR KOLAY TARİF

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç nasıl yapılır kolay güllaç yapımı tarifine gelin hep birlikte bakalım. Öncelikle güllaç için gereken malzemeleri sıralayalım

2-10 adet güllaç yaprağı, 2 kilo süt, 1 kilo güllaç, 5000 gram toz şeker, 2-3 yemek kaşığı gülsuyu, 250 gram ince çekilmiş fındık, 100 gram hindistancevizi, 100 gram pudra şekeri, 100 gram çekilmiş fıstık içi. 

İki kilo sütü derin bir tencerede kaynatın. Kaynayan sütü 10-15 dakika dinlenmeye bırakın, içine gülsuyunu ve şekeri ilave edin. Güllaç yapraklarını bir kabın içine koyun, sütle ıslatın ve birkaç dakika bekletin. Islanan güllaç yapraklarını bir başka tepsiye dizin ve üzerine biraz daha süt dökün. Dört beş yaprak yufka dizdikten sonra yaprakların üzerine karıştırdığınız fındık, hindistancevizi ve pudra şekerini serpin. Üstünü güllaç yapraklarıyla kapatın. Kalan sütü, yaprakların üstüne dökün ve iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince, hindistancevizi, antepfıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeri ile süsleyebilirsiniz. Meyve dilimleri ya da nar taneleri de kullanabilirsiniz. 

 

 

 

 

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri
,
Amasya´da nehre düşen otomobildeki anne, baba ve 2 aylık bebekleri, olayı görüp suyu atlayan kişi ta

Amasya´da nehre düşen araçtaki aileyi tek başına kurtardı

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

Lise öğrencilerinin evdeki deneyi faciayla sonuçlanıyordu

Dünyanın en pahalı binaları ve değerleri

En Çok Okunanlar