• $32,3237
  • 35,1191
  • 2305.95
  • 9079.97
13 Eylül 2021 Pazartesi 09:24 | Son Güncelleme:

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Silikon Vadisi'nden tüm dünyaya Türk teknolojisi

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Silikon Vadisi'nden tüm dünyaya Türk teknolojisi

Silikon Vadisi'nden tüm dünyaya Türk teknolojisi. Türk Telekom'un şirketi Argela, ABD'deki iştiraki Netsia ile birlikte üs yaptığı Silikon Vadisi'nde önemli bir başarıya imza attı. Türk mühendislerin geliştirdiği 5G teknolojileri artık dünyay ihraç edilmeye başlandı.

Türk mühendisleri, önümüzdeki yıllara damga vuracak 5G teknolojisi konusunda artık dünyaya teknoloji ihraç ediyor. Türk Telekom'un şirketi Argela, ABD'deki iştiraki Netsia ile birlikte San Francisco'daki Silikon Vadisi'nde yerini alarak global arenada Türkiye'yi temsil etmeye başladı. Netsia'nın ilk ihracat bağlantısı ise dünyanın sayılı ağ ekipmanları üretici Juniper oldu.

İŞİN MUTFAĞINDAYIZ

Silikon Vadisi'nde Argela ve iştiraki Netsia'nın çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi veren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, iki şirketin Silikon Vadisi'nde, 5G'nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstlendiğini belirterek "Amerika'da teknolojinin kalbinde 5G teknolojileri adına çok önemli çalışmalar yapıyor, Silikon Vadisi'nden dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz. Hem ülkemiz hem de Türk Telekom adına heyecanlı ve gururluyuz" dedi. 'İşin mutfağı' olarak tanımladığı Silikon Vadisi'ni önemsediklerini anlatan Önal "Burada pişirdiklerimizi tüm dünyaya servis etmek istiyoruz. Bu yüzden Silikon Vadisi'nde olmayı önemsiyoruz. Dünyada teknolojiyle ilgili fikirler ilk önce Silikon Vadisi'nde üretiliyor" dedi.

DEVLERLE ÇALIŞIYOR

Önal "Netsia sayesinde Türk Telekom, burada bulunan O-RAN Alliance, ONF ve LFN gibi oluşumların içinde yer alıyor, AT&T, Deutsche Telekom, NTT gibi şirketerle geleceğin telekom teknolojilerini birlikte şekillendiriyor. Küresel 5G standartlarını belirlemede etkin rol oynayacak yeni RIC teknolojileri üzerinde uzun zamandır çalışan Netsia, geliştirdiği çözümleri dünyanın sayılı teknoloji ve iletişim şirketleri ile deneme ve Juniper gibi ekipman üreticileri aracılığıyla dünyaya ihraç etme fırsatı yakaladı" dedi.

17.9 MİLYAR $ YATIRIM

Türk Telekom'un çalışmaları hakkında da bilgi veren Önal 2005'teki özelleştirmeden bu yana 17.9 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirterek "2021 yatırım hedefini ise 8.5 milyar TL'ye çıkardık" diye konuştu.

İKİ ÖNEMLİ PROJEYE İMZA ATTI

2008 yılında Sunnyvale'de kurulan ve bugün 40 çalışana ulaşan ileri teknoloji şirketi Netsia, Türkiye'de ve dünyada öncülük ettiği ve yarının 5G standartlarını belirleyecek iki yenilikçi çalışmaya imza atmış durumda. VRAN adını taşıyan birinci proje 4G ve 5G'de radyo erişim şebekesinin dilimlenmesini ve yazılım tanımlı ağlar ile yönetilmesini içeriyor. SEBA adını taşıyan ikinci proje ise fiber optik erişim ağını dönüştürerek tedarikçi bağımlılığını azaltıyor ve hizmet dağıtımını hızlandırıyor. SEBA, 5G erişim ana taşıyıcısı olarak kullanılma potansiyeline sahip bir ürün. Önal, şirketin bu iki ürünle büyük ilgi gördüğünü belirtti.

5G ALANINDA 56 PATENTE ULAŞTI

Argela ve Netsia'nın, 5G ve yeni nesil teknolojiler alanında dünya çapında tescilli 56 patenti bulunduğunu bildiren Önal bu konuda şunları söyledi: "Argela ve Netsia'nın; 5G, radyo erişim ağları, ağ dilimleme, yazılım tanımlı ağlar, fiber optik ağlar, işlev sanallaştırma, güvenlik, veri analizi ve blokzincir konularında toplamda 56 patenti Amerikan Patent Ofisi'nden tescillemiş durumda. Bu patentlerin 24'ü Argela'ya, 32'si ise Netsia'ya ait. Ayrıca başvuru aşamasında bekleyen 7 adet daha patenti bulunuyor. Bu patentler arasında yer alan radyo erişim ağları özelindeki 25 patentin kullanım hakları, hem Türk Telekom hem de ülkemiz için çok değerli bir kazanım olarak, lisans bedelleri karşılığında Juniper'e devredildi."

Ümit Önal, Netsia'nın merkezinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

DÜNYADA BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Ümit Önal, geliştirdikleri SEBA adlı teknolojik ürünün şimdiden dünya çapında büyük ilgi gördüğünü anlattı. Önal "İngiltere, Almanya, Brezilya, Tayvan'ın ileri gelen operatörlerince deneniyor. Operatörlerin işini kolaylaştıran, kullanıcı deneyimini de olumlu yönde etkileyen SEBA'nın kısa sürede küresel anlamda yaygınlaşması bekleniyor. Türk Telekom, SEBA yazılım geliştirmesinde, Deutsche Telekom ile de mühendislik servislerinde bir iş ortaklığı yaptı. Ayrıca Netsia ile Tayvan'ın en büyük operatörlerinden Chunghwa, SEBA üzerine bir işbirliği yaptı. Bu alanı küresel anlamda sahiplenmiş bulunuyoruz. Türk Telekom, SEBA ile dünya çapındaki öncü pozisyonunu sürdürecek" dedi.

AZATILMAZSA ALTYAPILAR DEVLETİN

Önal, ortak altyapı kullanımına ilişkin bir soru üzerine "Bizim imtiyaz süremiz 2026'da sona eriyor. Ancak diğer operatörlerin mobil imtiyaz süresi 2023 yılında dolacak. İmtiyaz süresinin sonunda uzatma yapılmazsa kuleler de dahil mobil altyapı devlete devredilecek" dedi. Ancak işletmecilerin iştirak kurarak kule iştettiğini hatarlatan Önal "İşletmeciler arasında uygulama farklılıkları olduğu aşikar. Bu konu yoruma mahal vermeyecek şekilde netleştirilmeli" diye konuştu.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'