• $32,4033
  • 35,0959
  • 2326.99
  • 9136.39
25 Mart 2021 Perşembe 12:11 | Son Güncelleme:

TCG Anadolu dünyada SİHA'larla donatılmış ilk gemi olacak

TCG Anadolu dünyada SİHA'larla donatılmış ilk gemi olacak

Gazeteci Hakan Çelik'in Youtube kanalında sorularını yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'ya Harrier savaş uçakları konuşlandırmayı düşünmediklerini, SİHA'larla donatılacak dünyadaki ilk gemi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

YouTube'da yayınlanan programda, TCG Anadolu (L-400) ve Harrier savaş uçakları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Demir, birçok kez TCG Anadolu için adı geçen AV-8B Harrier savaş uçaklarıyla ilgili son noktayı koydu.

"EN GEÇ 2022'DE ENVANTERDE"

Demir'in Hakan Çelik'e yaptığı açıklamalarından satır başları;

"Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'yu envanterimize kattığımızda, Türk Deniz Kuvvetleri daha da güçlenecek. Salgın ortamı projeyi biraz etkiledi, planlanan tarih 2022'lerin sonu idi. Lakin ilk kaynakta Sayın Cumhurbaşkanımız, tersane ile pazarlık yaparak bu tarihi öne çektiler. Salgına rağmen bu öne çekilen tarihi tutturmaya çalışıyoruz. 2021 yılı bitmeden TCG Anadolu'yu envantere almaya çalışacağız. Şu anda 2022 yılı garanti bir tarih ama bu tarihi öne çekmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

"REİS SINIFI DENİZALTILAR GELİYOR"

Deniz Kuvvetlerimiz bölgesel anlamda en kuvvetli donanmalardan bir tanesi. Örneğin Denizaltı filomuza Akdeniz'deki en iyi filolardan bir tanesi diyebiliriz. Şimdi daha da güçleniyor, Reis sınıfı denizaltılarımız geliyor. Bu kabiliyetlerimiz artarak devam ediyor ve yeni devreye girecek denizaltılarımız ile, Anadolu gemimiz ile bu kabiliyet daha da artacak.

DÜNYADA SİHALARLA DONATILACAK İLK GEMİ

TCG Anadolu ilk tasarım formatı ile bir Havuzlu Çıkarma Gemisi idi. Üzerinde helikopterler de taşıyabilen, içinde çıkarma gemileri olan ve Zırhlı Personel Taşıyıcılar da koyabileceğiniz bir platformdu. Şimdi biz buna oyun değiştirici bir unsur olarak S/İHA'ları katıyoruz. İnşallah gemi hizmete girdikten çok kısa bir süre sonra helikopterlerden başka bir hava gücünü de buraya konuşlandırmış olacağız. Bu kabiliyet geminizin herhangi bir harekat ortamında çıkarma yapabilmesini, helikopterlerle operasyon yapabilmesini, hava savunma sistemi kullanabilmesini ve havada vurucu güç oluşturmasını sağlar ki bu da bir platformdan arzulayacağınız bütün unsurları üzerinde taşımış demektir. Böyle bir platforma S/İHA konuşlandırma dünyada bir ilk olacak.

HARRİER İLE İLGİLENMİYORUZ AMA!

Malum Harrier'lar çok eski bir tasarım ve açıkçası Harrier ile ilgilenmiyoruz. Ama TCG Anadolu gibi bir gemi üzerine, TCG Anadolu'dan edindiğimiz tecrübelerle belki daha büyük bir gemi yapmak da çok mümkün. Uçak gemisine yakın bir gemiden bahsediyoruz. Onun üzerine konuşlandırılacak sistemler ile ilgili ayrı çalışmalar yapılabilir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın çeşitli beyanları var uçak gemisi konusunda biliyorsunuz. TCG Anadolu klasik anlamda bir uçak gemisi olmayacak ama tabii bu noktada harekat ihtiyaçları ile beraber çalışılır, ne tür bir gemi ile ne yapılabilir o da ihtiyaç makamları ile beraber konuşulacak bir konu."

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi