• $32,3711
  • 35,0447
  • 2325.42
  • 9090.36
28 Ekim 2021 Perşembe 17:17 | Son Güncelleme:

NASA'dan dikkat çeken paylaşım: Uzaydaki canavarı bulabildiniz mi?

NASA'dan dikkat çeken paylaşım: Uzaydaki canavarı bulabildiniz mi"
NTV

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), resmi sosyal medya hesabından bir Nebula fotoğrafı paylaştı. Görüntüyü yakalayan NASA'dan gökbilimci Robert Hurt, "Bana 'Godzilla' diye kükreyen gözler ve bir ağız gördüm." ifadelerini kullandı.

1954 yılında yayımlanan Japon filmine adını veren Godzilla canavarı Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından paylaşılan bir Nebula fotoğrafında ortaya çıktı. Görüntüyü yakalayan gökbilimci Robert Hurt, "Bana 'Godzilla' diye kükreyen gözler ve bir ağız gördüm." dedi.

NTV'de yer verilen habere göre, renkli fotoğraf NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından yakalanan bir Nebula'yı (uzaydaki yıldız tozu bulutları) gösteriyor.

Godzilla benzeri Nebula, Spitzer'in GLIMPSE Araştırması'nın (Galaktik Miras Kızılötesi Orta Düzlem Araştırması) bir parçası olan Samanyolu düzlemi boyunca Sagittarius takımyıldızında yer alıyor.

Sağ üstteki yıldızlar (Godzilla'nın gözlerinin ve burnunun bulunduğu yer) Dünya'dan bilinmeyen bir uzaklıkta, ancak Samanyolu Galaksisi'nde yer alıyor. Dünya'dan yaklaşık 7 bin.800 ışık yılı uzaklıkta bulunan sol alttaki (Godzilla'nın sağ eli) parlak bölge ise W33 olarak biliniyor.

NASA tarafından paylaşılan fotoğraf, Caltech astronomu Robert Hurt tarafından işlendi. Fotoğraftaki Godzilla'yı da Hurt buldu.

"BANA KÜKREYEN BİR GODZİLLA GÖRDÜM"

Hurt, "Canavar aramıyordum. Daha önce birçok kez göz attığım ama hiç yakınlaştırmadığım bir gökyüzü bölgesine tesadüfen baktım. Bazen bir alanı farklı şekilde kırparsanız, daha önce görmediğiniz bir şey ortaya çıkar. Bana 'Godzilla' diye kükreyen gözler ve bir ağız gördüm" dedi.

Diğer taraftan Hurt, uzayın derinliklerinde Dünya'ya ilişkin nesneleri görme eğiliminde yalnız değil. Rastgele veya belirsiz bir görsel modelde belirli, genellikle anlamlı bir görüntüyü algılamaya yönelik insan eğilimi bilimsel olarak "pareidolia" diye adlandırılıyor.

Bununla birlikte, milyarlarca yıl boyunca uzayda sayısız yıldız oluştu. Bu yıldızlar, ömürleri boyunca yaydıkları radyasyon gazı ve tozu parçalayarak çeşitli gaz öbekleri oluşturuyor. Büyük yıldızlar ölüp patladığında ve süpernovaya dönüştüğünde evrende büyük değişiklikler meydana geliyor.

NEBULA NASIL GÖRÜNTÜLENİYOR?

Normalde insan gözü, bir Nebula'daki değişik renkleri görebilecek yapıda değil.. Ancak, teleskoplarda kullanılan kızılötesi ışık insan gözünün yapısından daha uzun dalga boylarına sahip.

Teleskoplarda kızılötesi ışığın farklı dalga boylarını temsil etmek için dört renk (mavi, cam göbeği, yeşil ve kırmızı) kullanılıyor; sarı ve beyaz ise bu dalga boylarının kombinasyonlardan oluşuyor. Mavi ve camgöbeği, esas olarak yıldızların yaydığı dalga boylarını simgelerken, hidrokarbon adı verilen toz ve organik moleküller yeşil görünüyor. Kırmızı renk, ise yıldızlar veya süpernovalar tarafından ısıtılan sıcak tozları temsil ediyor.

"HİKAYE ANLATAN FOTOĞRAFLAR"

Öte yandan, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı tarafından yönetilen Spitzer Teleskobu Ocak 2020'de emekliye ayrıldı. Ancak bilim adamları evren hakkında yeni bilgiler için devasa veri setini incelemeye devam ediyor.

Hurt, "İnsanların Spitzer'in yaptığı inanılmaz işlerle bağlantı kurmasını istiyoruz. Gerçekten bir hikaye anlatabilecek ilgi çekici fotoğraflar arıyorum. Bazen yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğuyla ilgili bir hikaye, bazen de Tokyo'daki dev bir canavarla ilgili" diye konuştu.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı