• $32,386
  • 35,068
  • 2326.4
  • 9102.56
12 Kasım 2021 Cuma 08:05 | Son Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar: Artık cin şişeden çıktı

SAHA EXPO'da milli savunma ürünleri göz dolduruyor. Açılışı yapan Bakan Akar, “Daha dün parasını ödediğimiz İHA'ları bile uçuramıyorduk. Artık cin şişeden çıktı, ülkemiz teknoloji üreten ve geliştiren bir konuma geldi” dedi.

Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen ve önceki gün açılan SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı devam ediyor. Fuarın resmi açılışı Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın katılımıyla dün gerçekleştirildi. İstanbul Fuar Merkezi'nde 13 Kasım'a kadar hibrit olarak gerçekleştirilecek fuar 15 Kasım tarihinde ise sanal fuara dönüşecek.

YÜZDE 80 YERLİLİK

Fuarın açılışında konuşan Bakan Akar, savunma sanayiinde geçmişte 'ibretlik hadiselerin' yaşandığını hatırlatarak, "Daha dün parasını dahi ödediğimiz İHA'ları uçuramadığımızı sizler de yakından biliyorsunuz. Bugün savunma sanayiinde yerhli ve millilik oranı yüzde 80'ler seviyesine ulaşmıştır. Artık cin şişeden çıkmış, ülkemiz teknoloji üreten ve geliştiren bir konuma gelmiştir. Bundan dönüş yok. Bu tren yola çıktı inşallah hedefe varacağız" dedi. Akar "Türk Silahlı Kuvvetleri, artık dünyada çok az sayıda ordunun elde edebileceği yüksek teknolojinin sağladığı avantajlara ve operasyonel üstünlüğe kavuşmuştur. Türkiye, savunma sanayinde dışa bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldırarak gücüne güç katmıştır" diye konuştu.

GÜCÜNÜ DÜNYAYA TAŞIYACAK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, "SAHA EXPO, her geçen yıl artan katılım ile sektöre faydalı geri dönüşler sağlamış olup, önceki yıllarda birçok uluslararası anlaşmaların imzalanmasına ve birbirini tanımayan firmaların tanışmasına imkan sağlamıştır. SAHA EXPO 2021, Türk savunma sanayiinin gücünü dünyaya taşıma yolunda önemli bir adım teşkil edecektir" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de "Fuarın bu yıl 480 firmanın katılımı ile yapılması, 30 değişik ülkeden delegenin bu fuarı izlemesi, 76 yabancı firmanın stantlarının bulunması artık SAHA İstanbul fuarlarının uluslararası boyuta eriştiğini de ortaya koymaktadır" dedi.

Fuarın resmi açılışı dün yapılan törenle gerçekleştirildi.

SAVUNMADA FİRMA SAYISI 1700'E ULAŞTI

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da, Milli Teknoloji Hamlesi'nin en önemli destekçilerinden biri olan SAHA İstanbul'un, 6 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa'nın ikinci büyük sanayi kümesi olduğunu dile getirdi. Bayraktar "20 yıl önce bu alanda ülkemizde sadece 17 firma çalışırken, bu sayı 1700'lere ulaştı. Geçmişte sadece 60 olan projelerin sayısı ise katlanarak bugün 750 projeye ulaştı. Savunma sanayi ihracatımız ise yıldan yıla reel bazda yüzde 13-15 bandında büyüyerek gelişiyor" ifadelerini kullandı.

DRONE AVCISI İLK UÇUŞU YAPTI

Türk şirketlerin işbirliğiyle geliştirilen Fedai'nin ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirildi ve araç SAHA EXPO'da sergilendi. Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, "İlk 10 araç seri imalattan çıktı" dedi.

SAHA EXPO'YU KAÇIRANA İKİZ FUAR

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'na 25 bin civarında katılımcı beklediklerini, fuarı fiziki olarak ziyaret edemeyenler için de 15 Kasım'da 'sanal ikizinin' başlayacağını belirtti. Görgün, "SAHA EXPO 13 Kasım'da tamamlandıktan sonra fuarın metaverse versiyonu olan 'sanal ikizi' 15 Kasım'da devreye alınacak ve fuarı fiziksel olarak ziyaret edemeyenler sanal dünyada metaverse alemine uygun hale getirilen fuarı ve ürünleri gezilebilecek. Bu fuarın mutlaka sonuçları birtakım imzalara, sözleşmelere dönüşecek" dedi.

PATLAYICIYA KARŞI 'İMTA'

TÜBİTAK, son dönemde geliştirdiği yerli ürünleri SAHA EXPO'da tanıtıyor. İnsansız mayın/el yapımı patlayıcı tespit aracı İMTA, sensör paneli sayesinde güzergah üzerindeki mayın veya patlayıcının uzaktan tespitini gerçekleştiriyor.

  • saha expo
  • milli savunma
  • milli savunma bakanı hulusi akar
  • saha istanbul
  • baykar
  • haluk bayraktar
  • ismail demirci
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi