• $32,3963
  • 35,0378
  • 2326.81
  • 9071.17
25 Ağustos 2021 Çarşamba 17:23 | Son Güncelleme:

Mandal: “Yapay zeka devriminin en önemli tetikleyicisi, girişim ekosistemi olacak”

Aksam.com.tr

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından hazırlanan Türkiye'nin ilk ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi', Bilişim Vadisi'nde tanıtıldı. Etkinliğe katılan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tanıtım sonrası Aksam.com.tr'ye açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek ilk "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi", kısa bir süre önce Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'nde kamuoyuna tanıtıldı.

Etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da katılım sağladı. Yapılan tanıtım sonrası; Mandal, Aksam.com.tr'ye açıklamalar yaptı. Bugüne kadar bin 715 yapay zeka projesine 1.7 milyar lira destek verdiklerini hatırlatan TÜBİTAK Başkanı, söz konusu rakamın proje başına 1 milyon liralık bir desteğe karşılık geldiğinin de altını çizdi.

Mandal ayrıca, yeni Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında yapay zeka girişimlerine verdikleri desteği sürdüreceklerinin de altını çizdi.

Türkiye'nin yapay zeka stratejisi tanıtıldı. Öncelikle duygularınızı alalım...

Hasan Mandal: Bugün sizin de ifade ettiğiniz şekilde 2021 ve 2025 yılları arasındaki Ulusal Yapay Zeka Stratejimiz, bugün sayın bakanımız ve Dijital Dönüşüm Ofisi başkanımız tarafından açıklandı. Bu, şu anlamda önemli: Türkiye, teknolojiyi kullanan bir ülkeden daha çok teknolojiyi üreten, geliştiren ve tasarlayan bir ülke olma noktasında. Şu an baktığımızda birçok teknoloji de dijitalleşmeyle ve dijital teknolojilerle birlikte gerçekleştiği için, bunun arkasında da yapay zeka olduğu için biz bugün Türkiye için önemli bir gündemi konuşuyoruz. Türkiye, bu teknolojilerin pazarı değil; üreteni, geliştireni olacak.

Tabi bu kapsamda, 4 ana makro hedef söylendi. Bunlardan birincisi, 2025 yılına gelindiğinde GSYH'ya katkının yüzde 5'inin yapay zeka teknolojilerinden kaynaklanması. 50 bin yeni istihdam oluşması ve en önemli boyut insan kaynağı olduğu için 10 bin lisansüstü öğrencinin yetiştirilmesi ve dünyanın yapay zeka endeksindeki ilk 20 ülke arasında yer alınması... Bu boyutta bakıldığı zaman; içerde de hem Dijital Dönüşüm Ofisi başkanımızdan hem sayın bakanımızdan duyduk, TÜBİTAK'a burada önemli görevler düşüyor.

Bunlardan birisi, bu insan kaynağının yetiştirilmesi için desteklerimizin daha odaklı bir şekilde gerçekleşmesi... Yapay zeka alanında, son 10 yılda 1.7 milyar TL kaynak ayırılmıştı. Bunların çok daha etki odaklı olarak devam ettirilmesi... Yine benzer şekilde, girişimcilik boyutuna da bu alanda odaklanılması... Ama bir yeni yaklaşım noktası da yakın zamanda kurulmuş olan yapay zeka enstitümüzün yeni bir iş modeli ve yeni bir destek modeliyle sürece dahil edilmesi...

Bu ne demek? TÜBİTAK, kendisi araştırma yapan bir kurum. Ama bu enstitümüz, araştırma yapmaktan daha çok araştırmayı koordine edecek. Kiminle? Yapay zeka teknolojisini kullanan firmayla, yapay zeka teknolojisini geliştirecek olan firmamızla ve üniversitemizle... Yani hem bilgiyi üreten, hem bilgiyi teknolojiye dönüştüren, hem de teknolojiyi kullanan üç yapı; yapay zeka enstitüsü koordinasyonundaki bir destek programıyla birlikte bir araya gelecek ve öncelikli olarak 4 alanda çalışacaklar.

Bunlardan birincisi, ülkemiz için özellikle hem istihdam hem de ekonomik boyuttaki getiri noktasında oldukça önemi olan akıllı üretim sistemleri. İkincisi, akıllı tarım. Yaşıyoruz, hepimiz görüyoruz; özellikle yeşil dönüşüm, iklim değişikliği gibi kavramlarda... Bizim kullanılabilir suyumuzun yüzde 70'i tarım odaklı. O yüzden akıllı tarım. Üçüncüsü finans. Özellikle İstanbul olarak Türkiye'nin artık finans merkezi olduğumuzu, çok iyi biliyoruz. Dördüncüsü de iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm. Bu dört alanda, yapay zeka enstitümüz bu üç yapıyı; yani teknolojiyi kullanan, teknolojiyi geliştiren ve bilgiyi üreten üç yapıyı, üniversite ve firmaları bir araya getirip yeni bir iş yapma modeli, birlikte iş yapma modelini gerçekleştiriyor olacaklar. O yüzden yapay zeka strateji belgemizin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum ama aynı zamanda bu sürecin, en önemli aktörlerinden birisi olan TÜBİTAK olarak da hem heyecanımızı paylaşıyoruz hem de sorumluluğumuzun farkında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

TÜBİTAK olarak 1715 projeye destekte bulunduğunuzu ifade ettiniz. 1.7 milyar liralık bir bütçe ayrılmış bunla ilgili. ABD ve Çin'de 2 bin tane yapay zeka girişimi olduğu görülüyor. Türkiye'de bu sayı, 200 civarındaymış. TÜBİTAK'ın ek destekleri olacak mı yapay zeka girişimleriyle ilgili? Çünkü girişim ekosistemi çok büyüyor. Bununla birlikte, özellikle sayıyı artırmaya yönelik mi yoksa niteliği artırmaya yönelik mi destekler olacak?

Hasan Mandal: Biraz önce de ifade ettiğimiz gibi bir taraftan insan kaynağı, bir taraftan AR-GE ve girişimcilik ekosistemi... Girişimcilik ekosisteminin içerisinde, özellikle bizim bireysel genç girişimci programımızın ana ekseninde dijital teknolojiler var. Ve dijital teknolojileri artık jenerik bir kavramdan daha çok, yapay zeka odaklı süreçlere doğru dönüştürüyor olacağız. Evet, bu sürecin gelişimi kurumsal yapılarla büyüyecek. Ama bu işin en önemli tetikleyicisi, start-up'lar ve genç girişimcilerimiz olacak. O yüzden yapay zeka enstitümüzde de teknolojiyi geliştiren, bizim girişimci firmalarımız olacak. Yani dolayısıyla bu sürecin gelecekteki başarısı, yapay zeka alanında çalışacak olan Türkiye'deki girişimci, yenilikçi start-up'lara bağlı...

  • hasan mandal
  • tübitak başkanı
  • yapay zek
  • yapay zeka stratejisi
  • yapay zeka girişimleri
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı