• $13,6041
  • €15,5379
  • 795.311
  • 2072.93
6 Aralık 2021 Pazartesi 11:30 | Son Güncelleme:

Avokado çekirdeğinden üretti... Ortaokul öğrencisinin projesi birinci oldu

Avokado çekirdeğinden üretti... Ortaokul öğrencisinin projesi birinci oldu
AA

Kırklareli'nde ortaokul öğrencisi Dilem Aloğlu avokado çekirdeğinden "doğal renk maddesi" üretti.

Kırklareli'nde kardeşinin ısırdığı avokado çekirdeğinin renk salgıladığını fark eden ortaokul öğrencisi Dilem Aloğlu, yaptığı laboratuvar çalışması sonrası ürettiği "doğal renk maddesi" ile TÜBİTAK proje yarışmasında birinci oldu.

AA'nın aktardığı habere göre, Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Aloğlu, yaklaşık 2 yıl önce kardeşinin ısırdığı avokado çekirdeğinin renk salgıladığını fark etti.

Kimya öğretmeni Derya Ertuğrul ile Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Laboratuvarlarında yaklaşık bir yıl süren çalışma yapan Aloğlu, yoğurt, ekmek ve gazoz gibi gıdaları renklendirmeyi başardı.

Aloğlu, hazırladığı "Avokado Çekirdeğinden Doğal Renk Maddesi Elde Edilmesi ve Farklı Gıdaların Renklendirilmesinde Kullanılması Projesi" ile TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Türkiye birincisi oldu.

"BENİM İÇİN DEĞİŞİK BİR TECRÜBE OLDU"

Aloğlu, AA muhabirine, laboratuvar ortamında ürettiği doğal renk maddesinin sadece gıda boyamada değil her alanda kullanılabileceğini söyledi.

TÜBİTAK proje yarışmasında birinci olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Aloğlu, yeni bir şey keşfetmenin farklı tecrübe olduğunu vurguladı.

Ürettiği doğal renk maddesinin tekstil başta olmak üzere her alanda kullanılabileceğini düşündüğünü anlatan Aloğlu, şöyle devam etti:

"Ben zaten avokado tüketmeyi seven bir insanım. Günlük hayatımda tüketiyorum. Yine bir gün kendim için avokado hazırlarken kardeşim yanıma geldi. Çekirdeğin tadını merak ederek, çekirdeği ısırdı. Daha sonra ben çekirdeğin yenmeyeceğini söyleyip kenara koydum. Daha sonra çekirdeğe baktığımda sanki oraya kırmızı boya damlatmış gibi kıpkırmızı bir renk ortaya çıktığını fark ettim. Bu konuyu Fen Bilimleri öğretmenimle paylaştım. Oradan proje fikirleri ortaya çıktı."
"Aslında avokado ülkemizde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Gastronomi alanında tatlı, tuzlu salatalarda olsun, kremlerinden yağlarına birçok ürünü var. Bu avokado kullanımı ile de çekirdek atığı ortaya çıkmaya başladı. Ben bu çekirdek atığını kullanarak bir renk elde ettim. Aslında avokado çekirdeğinin rengi böyle kremsi sarı diyebileceğimiz bir renge sahip ama oksijen ile temas ettiğinde kızarmaya başlıyor."

Aloğlu, Avokado çekirdeğini rendeleyerek toz haline getirdiğini ve ultrasonik su banyosunda suyla karıştırdıktan sonra renk maddesi elde ettiğini anlattı.

Renk maddesinin gıdalarda bir probleme de neden olmadığını belirten Aloğlu, "Kendi projemde yoğurt, ekmek ve gazozu renklendirdim. Bu renk maddesini gıdalara eklediğimde herhangi bir olumsuzluğa sebep olmadı. Tadı veya kokusu değişmedi." dedi.

Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...
Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...

Dışa bağımlılığı bitirecek projede kritik aşama! Borular Filyos Limanı'nda...

Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek
Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek

Tarihi gün: Ticari dengeleri Türkiye lehine değiştirecek

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu
Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatın lideri Trabzon oldu

<p> </p>

Hisar O+ neden önemli?

Yıllar sonra ağacın gövdesinden çıktı! Dehşete düşürdü

En sağlıklı 50 yiyecek belli oldu! İşte o liste

Efsane geri döndü! Hurda aracın hayran bırakan değişimi!