• $32,3334
  • 35,0747
  • 2298.9
  • 9053.45
15 Ekim 2015 Perşembe 17:06 | Son Güncelleme:

Kadın istihdamında birinci!

Kadın istihdamında birinci!

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı ve AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Mehdi Eker 'Bakanlık olarak tarım politikalarımız içinde kadınlara ayrı bir yer veriyor, pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Gerçekleştirilen projelerle, kadın istihdamında tarım, yüzde 47 ile birinci sırada"dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Şekerbank, KOSGEB ve İŞKUR'un iş birliğiyle yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında kadın girişimcilerin projeleri ödüllendirildi. Törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Kudbettin Arzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker ve Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ve davetliler katıldı. Bakan Kudbettin Arzu, eski Bakan Mehdi Eker döneminda tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe hayata geçirilen projeler ve reformlardan övgüyle söz etti.

Eker: "Akılcı ve verimli üretip israf etmemeliyiz"

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker, Bakanlık yaptığı dönemlerdeki projelerini anlatarak, dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan gıda sıkıntısına değindiği konuşmasının başında, Ankara'da yaşanan menfur saldırıyı kınadı. ' Bütün insanların gıdaya ulaşma hakkı bulunduğunu dile getiren Eker, "Ama çeşitli sebeplerle, bazen merhamet eksikliği, bazen bazılarının daha fazla kar etme arzusu, bazen zulüm, bazen kargaşa, bazen sosyal ve sosyo ekonomik sorunlar, bazen savaşlar nedeniyle halen dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var" dedi. Eker, dünyada herkese yetecek kadar gıda üretildiğini ancak herkesin yeteri kadar gıdaya ulaşamadığını kaydederek, bunun dünya sorunu olduğunu söyledi. Daha çok adalete, merhamete, sevgiye, daha rasyonel davranışlarla çaba göstermeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Eker, "Bir yandan verimli üretimi artıracağız bir yandan akılcı yöntemlerle bunları muhafaza edeceğiz. Eldeki gıdanın israf edilmesini önleyeceğiz. Bunlar olmadan olmaz" diye konuştu.

"Kadın çiftçilerimizin tarıma katkısı büyük"

Bakan Eker, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yettiğini, üretilen gıdanın 78 milyonun karnını rahat bir şekilde doyurabildiğini söyledi. Kadın çiftçilerin emekleriyle Türkiye'nin tarımına ve istihdamına büyük katkı sağladığını vurgulayan Eker, Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 31'ini, tarımda ise yüzde 47'sini kadınların oluşturduğu bilgisini verdi. Eker, "Burada kadınların emeği çok anlamlı ve önemlidir. Toplam çalışan kadınların yüzde 34'ü tarım sektöründe. 3'te birinden fazlası. O nedenle tarım sektörünü stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele alıyoruz" dedi. Bakan Eker, Bakanlığı süresince tarımda kadının güçlendirilmesine yönelik yapılan çalışmaları ve hayata geçirilen projeleri anlattı.

"Atılacak daha çok adım var"

Aile ve kadına yönelik Ak Parti vaadlerine de değinen eski Bakan Mehdi Eker,hayata geçirilmiş bir çok projeyle tarımda, 9 senedir Türkiye'nin Avrupa 1.incisi olduğu bilgisine vererek 1 Kasım seçimlerinden sonra da atılacak adımların reformların bitmediğini kaydetti. 1 Kasım'da yeni reformlar ve istikrar için destek isteyen Eker, 'Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturacağız.Kadın Girişimciliği Programı hazırlayarak uygulamaya koyacak ve kadınlarımızın iş hayatına atılmalarını kolaylaştıracağız.

Kadın çalışan ve girişimci sayısını artıracağız.Kadın girişimcilere 100 Bin TL'ye kadar 5 yıl vadeli kredilerinde Kredi Garanti Fonu aracılığıyla %85 oranında kefalet imkanı sağlamaya devam edeceğiz.Kadın istihdamına yönelik getirdiğimiz teşvikleri devam ettireceğiz.Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev hanımlarının sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacağız.2023 yılına kadar kadınların işgücüne katılım oranını %38 düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. (2002'de %27,9 iken 2014 yılında %33,6 yükseldi.)Aile bazında eğitim, sağlık, istihdam, gelir gibi alanları içeren sosyal risk haritası çıkaracağız. Aile Bilgi Sistemini kuracağız. Bütün annelerimize "Doğum Hediyesi" programı kapsamında, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerinde çocuklar için 600 TL 
vereceğiz."dedi.Konuşmalarının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker, Kazı Kazan adını veridği kaz yetiştiricilği projesiyle 1.inciliği kazanan Kırklarelili Esra Özdil'e 30 bin liralık ödülünü taktim etti.

Muğla'dan ödül töreni için İstanbul'a gelen anne Pınar İnce'nin 3 yaşındaki oğlu Yavuz Selim sevimlilği ile ödül törenin ilgi odağı oldu. Eski Bakan Mehdi Eker zıbınında ' Girişimci annenin girişimci bebeği' yazan Yavuz Selim'i havaya kaldırıp sevip kucakladı.

Törene çeşitli illerden katılan kadın çiftçiler eski Bakan Mehdi Eker'e yöresel el ürünleri hediye etti.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'