• $32,3692
  • 34,9614
  • 2325.39
  • 9079.97
28 Haziran 2018 Perşembe 10:42 | Son Güncelleme:

YSK son dakika Sandık görevli ücreti ne zaman ödenecek Sandık görevli ücretleri nereden alınacak

YSK son dakika Sandık görevli ücreti ne zaman ödenecek Sandık görevli ücretleri nereden alınacak

Sandık görevli ücretleri ne zaman ödenecek, 2018 sandık görevli ücret ödemeleri kaç gün sürecek ve kaç gün sonra ödenmeye başlayacak soruları merak konusu oldu. Erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak.ödenecek. Buna göre; erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak. Müşahitler, o seçim bölgesinde oy vermeye yetkili olmak koşulu ile, hangi seçim çevresinin sandık seçmen listesinde kayıtlı olursa olsunlar, seçmen kartını göstererek görevli oldukları sandıkta oy verebilirler.

Sandık görevli ücretleri ne kadar, 2018 sandık görevli ücretleri ne zaman ödenecek soruları seçimin ardından merak konusu oldu. Erken seçimde görev alacak sandık kurulu başkanı eğitim alırsa 306 lira (3 günlük), sandık görevlileri eğitim alırsa 186 lira (2 günlük) ücret ve bina sorumluları eğitim alırsa 306 lira (3 günlük) alacak. Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak. Ödemeler 14 Aralık 2018 Cuma gününe kadar devam edecek. Sandık kurulu, devlet memuru olan kurul başkanı ile 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan toplamda 6 asıl üye ile 6 yedek üyeden oluşur.  Bir başkan, bir sandık kurulu memur üye ve diğer kişiler de siyasi parti temsilcileridir. Bu siyasi parti temsilcilerine müşahit üye demektedir. Ancak sandıkta görev alacak olan müşahitler illa ki bir siyasi partiye de üye olmak durumunda değildirler. İdari amirleri, zabıta amirleri ve memurları, askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamazlar. Belirtilmiş olan kişiler dışında 18 yaşını geçmiş olan herkes sandık görevlisi olarak görev alabilir.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR GÜNLÜK ÜCRETLER

-Başkan ve Üyeler 217,00

-Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 108,00

- İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü) 104,00

- Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı) 102,00

- Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur) 99,00

-Şoför ve Hizmetliler 93,00

-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00

-Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00

İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI

-Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 108,00

- İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 93,00

- Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 104,00

- Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 99,00

- Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 93,00

- Askı Yeri Görevlileri 88,00

- Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00

- Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00

- Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 88,00

SANDIK KURULLARI

- Başkan 102,00

- Üye 93,00

BİNA SORUMLULARI 102,00

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NEREDEN ALINACAK

Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan protokol doğrultusunda, ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla yapılacak, elden ödeme yapılmayacak. Ödemeler 14 Aralık 2018 Cuma gününe kadar devam edecek.

MÜŞAHİT NE DEMEK?

 

Sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “müşahit” veya “gözlemci” denir.

MÜŞAHİTLER NE İŞ YAPAR?

Müşahitler seçim sürecinin başından itibaren tüm işlemleri takip eder, denetler, tutanağa geçirir ve gerektiği yerlerde itiraz eder. Oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Seçim günü oy verme işlemi başlamadan önce sandık başında olmanız ve oy verme işlemi bittikten sonra da sayım için beklemeniz gerekmektedir.

KİMLER MÜŞAHİT OLAMAZ?

İdari amirleri, zabıta amirleri ve memurları, askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, milletvekilleri ve milletvekili adayları sandık görevlisi olamazlar. Belirtilmiş olan kişiler dışında 18 yaşını geçmiş olan herkes sandık görevlisi olarak görev alabilir.

Sandık gözetmeni ( müşahit ) nasıl olunur?

Sandık kurulu, devlet memuru olan kurul başkanı ile 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan toplamda 6 asıl üye ile 6 yedek üyeden oluşur.  Bir başkan, bir sandık kurulu memur üye ve diğer kişiler de siyasi parti temsilcileridir. Bu siyasi parti temsilcilerine müşahit üye demektedir. Ancak sandıkta görev alacak olan müşahitler illa ki bir siyasi partiye de üye olmak durumunda değildirler. Peki müşahit olmak üzere nasıl bir yol izlenmeli?

Müşahit olabilmek için üç farklı yöntem bulunmaktadır.

Öncelikle birincisi hepimizin de bildiği üzere herhangi bir siyasi parti gözlemcisi olmaktır. AKP, HDP, CHP, MHP, İyi Parti gibi partilere başvuruda bulunarak sandıkta görev almak istediğinizi belirtebilir ve sandık gözetmeni olarak görev alabilirsiniz.

Diğer bir yol ise Oy ve Ötesi gibi bağımsız bir dernek üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için secim.oyveotesi.org adresine girerek müşahitlik başvurunuzu yapabilir ve hangi sandıkta ilde veya ilçede sorumluluk almak istediğinizi dile getirebilirsiniz.

Ayrıca vatandaşlarında Anayasa gereği kendi sandıklarına giderek gözetmenlik yapma şansları bulunmaktadır. Bunun için seçim çevresindeki ilçe seçim kurulu başkanlıklarına müracaat etmeniz gerekmektedir.

Müşahitler, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenir. Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülmekle birlikte, gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı “Müşahit Görev Belgesi”ne sahip olmaları gerekir.

Müşahitler nerede oy kullanırlar, oy verirler?

Müşahitler, o seçim bölgesinde oy vermeye yetkili olmak koşulu ile, hangi seçim çevresinin sandık seçmen listesinde kayıtlı olursa olsunlar, seçmen kartını göstererek görevli oldukları sandıkta oy verebilirler.

Araplar mest oldu! Kıtaları aşan zafer

Katar merkezli "Al Jazeera" televizyonu seçim sonuçları için "Kıtaları bile aşan zafer" değerlendirmesinde bulunurken, Arap basını seçimlerdeki yüksek katılımı ön plana çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısını "tarihi" olarak nitelendiren Katar merkezli "Al Jazeera" televizyonu, konu ile ilgili haberinde "Kıtaları bile aşan zafer" değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın sadece Türkiye'de rakiplerini yenmekle kalmadığı, aynı zamanda zaferin uluslararası boyutta olduğu vurgulandı.  

Katar'da yayın yapan "Şark" gazetesi de tam sayfa kutlama mesajı yayınlandı. Mesajda "Erdoğan'ı zafere Türk halkına olan güveninin taşıdığı" ifade edildi. 

MISIR

Mısır'ın en önemli gazetelerinden "Şuruk", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazandığını "Oyların yüzde 97,7’sinin sayılmasının ardından Erdoğan seçimleri kazandı" başlığıyla duyurdu. Gazete, Anadolu Ajansı'nın (AA) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine dayandırdığı haberine göre Erdoğan'ın kazandığını yazdı.

Haberde ayrıca "YSK Başkanı Sadi Güven'in, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyların salt çoğunluğunu aldığını açıkladığı" belirtildi.

Mısır'ın en önemli devlet gazetesi "El-Ahram" da dünkü seçimleri "Türkiye'de seçimlere katılım yüzde 87"  başlığı ile gördü. Seçim sonuçlarına değinmeyen gazete, TRT'ye dayandırdığı haberinde, seçimlere katılımı öne çıkararak seçmenlerin yüzde 87'sinin sandık başına gittiğini ifade etti. 

Muhalefetin tutumuna dikkati çeken "Masravi" gazetesi ise haberinde "Erdoğan'ın kazandığının açıklanmasının ardından muhalefet halkı sakin olmaya çağırdı" başlığını kullandı.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan'ın bir açıklama yaparak sonuçları değerlendirdiğine işaret edilen haberde, "Tezcan'ın, sonuç ne olursa olsun halkın taşkınlık yapmaması gerektiğini söylediği" aktarıldı. 

FAS

Fas'ın en çok takip edilen haber sitesi "Hespress", Erdoğan'ın seçim başarısını "Recep Tayyip Erdoğan başkanlık seçimini rahat bir zaferle kazandı" başlığıyla gördü. Haberde, seçimlere katılım oranının çok yüksek düzeyde olduğu belirtilirken, Erdoğan'ın en yakın rakibiyle arasında büyük bir fark olduğu vurgulandı. 

"Ahbar Al-Yawm" gazetesi de seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Erdoğan'ın yaptığı açıklamada kullandığı, "Türkiye seçimlere yaklaşık yüzde doksanlık katılım oranıyla dünyaya bir demokrasi dersi verdi" cümlesini başlığa çekti.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimden zaferle çıktığı vurgulandı.

TUNUS

Tunus'taki "Es-Sabah" gazetesi, "Erdoğan seçimleri kazandığını ilan etti" başlığını kullandı. Gazete, gayri resmi sonuçlara göre Türk halkının Erdoğan’a cumhurbaşkanlığı makamını tevdi ettiğini okuyucularına duyurdu. 

Ülkede en çok okunan bir diğer gazete "Eş-Şuruk" da Türkiye'deki seçimi "Erken seçimlerde Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve parlamentoyu kazandı" ifadeleriyle sayfalarına taşıdı. 

Tunus'ta Fransızca yayın yapan "Huffington Post Mağrib" haber sitesi de "Sürpriz yok: Erdoğan ve partisi seçimlerde lider" başlığı ile seçimleri okuyucularına aktardı.

IRAK

Irak’ta yayın yapan ülkenin en büyük gazetelerinden "Es-Sabah" Türkiye'deki seçimleri, "Başkanlık seçimi: Adaylar arasında sıcak savaş" başlığı ile gördü. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyların çoğunluğunu alarak seçimlerden zaferle çıktığı belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan'ın en çok okunan gazetelerinden "Ukaz" seçimi, Muharrem İnce'nin açıklaması ile gündeme taşıdı.

Gazete haberinde İnce'nin Erdoğan'ı "herkesin cumhurbaşkanı olmaya" çağırdığını yazdı. 

(AA)

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür