• $32,3309
  • 35,0805
  • 2292.27
  • 8986.4
21 Mart 2014 Cuma 02:00 | Son Güncelleme:

Yalan Riya Takiyye
Ülkeyi kaosa sürükler

Yalan Riya Takiyye <br> Ülkeyi kaosa sürükler

17 Aralık sonrası yaşananlar ilahiyatçıları da harekete geçirdi...

Türkiye’nin önde gelen fakültelerinden 110 ilahiyatçı-akademisyen manifesto gibi bir bildiri yayımladı. Son günlerde yaşananları eleştiren profesörler, “Kaos onarılması imkansız sonuçlar doğurur” dedi.

Ülkemizi sarsan 17 Aralık derin operasyonu sonrasında yaşananlar konunun uzmanları akademisyenlerin yanı sıra ilahiyatçıları da harekete geçirdi. Bir takım iç ve dış mihraklarla işbirliği yapanların halk tarafından seçilmiş yönetimi zaafa uğratmayı hedeflediğini belirten 110 ilahiyatçı akademisyen bir bildiri yayımladı. Bildiride, “Kimsenin ülkemizin akıbetini meçhule sürüklemeye hakkı yok. Doğurulmak istenen kaos ortamıyla ülkenin gelişmesinin önü kesilmek istenmektedir” denildi.  

DİNİMİZE DE ÜLKEMİZE DE ZARAR

Hiç kimsenin yargılanmadan suçlu ilan edilemeyeceğinin altının çizildiği ortak imzalı manifestoda şu ifadelere yer verildi: İslam'da dürüstlük en temel ahlaki ilkedir. İkiyüzlülük, çifte standart, yalan, riya, tecessüs ve takiye gibi gayr-i ahlaki tavırlarla bu yüce dine ve memlekete hizmet edilemeyeceği açıktır. Özel hayatın mahremiyetini lekeleyecek tarzda insanları karalama ve teşhir etme gibi hareketler, İslam'ın yasakladığı davranışların başında gelir. Son olaylarda bu gibi ulvi kuralların göz ardı edildiği, pervasız denecek derecede bunlara aykırı hareket edildiği büyük bir üzüntüyle görülmektedir. Ülkemiz, istikrara, milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu kritik bir dönemden geçmektedir. Ekonomi, iç-dış politika, eğitim ve sağlık gibi başlıca alanlarda vatandaşlarımızla dostlarımızı sevindiren, düşmanlarımızı ise kaygılandıran büyük atılımların gerçekleştirildiği ve önemli projelerin uygulamaya konulduğu bir devrede bulunduğumuz ortadadır. 

MEÇHULE SÜRÜKLENİYORUZ 

Görüldüğü kadarıyla birtakım iç ve dış mihraklar, işbirliği yaparak, demokratik yollarla halk tarafından seçilmiş olan meşru yönetimi zaafa uğratmayı hedeflemektedirler. Her yönetim erki 'adalet, hakkaniyet, emanet, ehliyet ve mesuliyet' prensiplerine bağlı kalmak durumundadır. Bu çerçevede demokratik yollarla halk tarafından seçilmiş olan meşru otoriteye itaat ana ilke olup, fitneye yol açan her türlü tutum ve davranış asla tasvip edilemez. 

MİLLETİMİZ KAYGIYLA İZLİYOR

Bizler, sağduyu sahibi herkese bu gerçekleri bir kere daha hatırlatmak, hadiseler üzerinde, bilhassa bu açıdan, yeniden ve dikkatle düşünülmesini sağlamak gereğine inanmaktayız. Yaşananlar millet tarafından kaygı ve endişeyle izlenmektedir. Bu olaylara ilişkin değerlendirme ve tartışmalarda çoğu zaman dini terminoloji ve referansların kullanılması, bazı din adamı ve ilahiyatçıların da gerektiği kadar titiz ve ölçülü biçimde yaklaşmaması, bizleri de derinden üzmektedir. 

TOPLUMUN MENFAATİ TERCİH EDİLMELİ

'Bütün müminler kardeştir'

İslamiyete göre, "Bütün müminler kardeştir”, ilkesinden hareket edilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride, bu nedenle aynı inanç değerleri ve kardeşlik hukuku çerçevesinde, barış içinde bir arada yaşanması gerektiği vurgulandı. 
Bütün yaşananlara rağmen kardeş olan müminlerin barışması gerektiğinin de altının çizildiği manifestoda “Bu mümkün olamadığında 'Umumun menfaati tercih edilir' ölçüsüyle hareket edilmesi zaruret haline gelir” denildi. 

İŞTE O PROFESÖRLER

İmza atan akademisyenlerden bazıları:

Prof. Dr. Abdülkerim Bahadır, Prof. Dr. Adem Apak, Prof. Dr. Adil Yavuz, Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Prof. Dr. Ahmet Yücel, Prof. Dr. Ali Akpınar, Prof. Dr. Ali Toksarı, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Celal Erbay, Prof. Dr. Celal Kırca, Prof. Dr. Celal Türe, Prof. Dr. Fuat Aydın, Prof. Dr. H. Mehmet Günay, Prof. Dr. Hulusi Kılıç, Prof. Dr. İlyas Çelebi, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç, Prof. Dr. Metin Yurdagür, Prof. Dr. Muhsin Demirci, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Necdet Tosun, Prof. Dr. 
Necip Taylan, Prof. Dr. Ömer Aydın, Prof. Dr. Ömer Kara, Prof. Dr. Saffet Köse, Prof. Dr. Suat Cebeci, Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Prof. Dr. Yakup Çiçek, Prof. Dr. Ziya Yılmazer.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak