• $32,3324
  • 35,0419
  • 2285.16
  • 8983.66
1 Nisan 2014 Salı 10:34 | Son Güncelleme:

Taner Yıldız‘dan elektrik kesintisi açıklaması

Taner Yıldız‘dan elektrik kesintisi açıklaması

Seçim akşamı elektrik kesintileri iddialarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptı. Bakan Yıldız, "Elektrik direklerinin arkasına sığınmayalım. Elektrik kesintilerini seçime bağlamak yanlış" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik kesintileriyle alakalı kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ve seçimi gölgelemeye dönük herhangi bir iş söz konusu değildir" dedi.

Yıldız, Genç MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çiftçi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, "Sokak aydınlatmalarında elektrik tarifelerine yüzde 6,13 zam geldiğinin" belirtilerek, buna neden ihtiyaç duyulduğunun sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Sokak aydınlatmaları, TETAŞ'ın kendi iç yazışmaları ve kurumlar arası yazışmalar vatandaşa sirayet eden, faturalarda değişikliğe neden konular değildir. Vatandaşımız 18 aydan bu yana bir önceki elektrik fiyatlarından ödeme yapmaktadır, herhangi bir zam söz konusu değildir. 'Seçimden sonra elektriğe, doğalgaza zam gelecek' diyenler görüyorum. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında nisan ayında herhangi bir fiyat değişikliğine gitmiyoruz, zam söz konusu değildir."

Yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sorular üzerine Yıldız, "Elektrik kesintileriyle alakalı kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ve seçimi gölgelemeye dönük herhangi bir iş söz konusu değildir" dedi.

Elektrik kesintilerine ilişkin bazı fotoğraflar paylaşan Yıldız, Eskişehir'de bir yer altı kablosunun patlamasından kaynaklı kısa süreli kesintiler yaşandığını söyledi.

"Türkiye genelinde oy tasnifi ve oy pusulalarının sayılmasını olumsuz etkileyen herhangi bir süreç yaşanmamıştır" diyen Yıldız, Eskişehir'de 15 saniye içerisinde Adalet Sarayının jeneratörünün devreye girdiğini ve manevra nedeniyle 17 dakikalık bir kesinti olduğunu ifade etti.

İstanbul'dan kalkan Kahramanmaraş uçağının o gün inemediğini, Adana ve Gaziantep'e de inemediğini ve yakıt takviyesi için 2,5 saat sonra Elazığ'a iniş yapabildiğini belirten Yıldız, saatte 75 kilometre hızla esen bir fırtınanın söz konusu olduğunu kaydetti.

Yıldız, Toroslar bölgesinde çatıları uçuran, direkleri deviren bir fırtınanın söz konusu olduğuna işaret ederek, bunu seçim manipülasyonu olarak kullanmanın bir mazeretin arkasına sığınmak anlamına geleceğini söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Gezi Parkı'nda ağaçların, yeşilliğin arkasına sığınan bir kısım insanlar, bugün de elektriğin, direklerin arkasına sığınmaktadırlar. Bunu son derece yanlış buluyorum. En fazla yıkılan direkler Toroslar bölgesindedir. Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Gaziantep hizmet alanında yer almaktadır. Gaziantep hariç bütün hepsinde muhalefet partileri kazanmıştır. Saygıyla karşılıyoruz. Oradaki seçmenlerimiz muhalefet partilerini tercih ettiler. Elektrik kesildi de ondan alamadık diyeceklerse herhalde yanlış bir teşhis koydular. Eskişehir'de seçmenimiz yine muhalefet partisine oylarını kullandı. Sonuçta vatandaşımızın tercihine hep beraber saygı duymamız lazım. İtiraz edilen bölgelerde muhalefet partileri kazandı."

OY PUSULASINI ETKİLEYEN BİR DURUM DEĞİL

Seçim günü yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin sorular üzerine Yıldız, seçim günü 8 bin mühendis, teknisyen ve tekniklerin son 48 saatte 46 saat çalışma yaptığını söyledi. Yıldız, "Çalışan arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir soruşturma talimatı vermedim, vermeyi de düşünmüyorum. Ben işin ne kadar normal olup olmadığına bakıyorum. Önümüzdeki hafta, önümüzdeki ay benzer bir fırtına olsa benzer sonuçların alınması ihtimalini dikkate alıyorum" diye konuştu.

"Seçimlerde kendilerini başarılı göremeyenlerin elektrik direklerinin arkasına saklanma ihtiyacını, zaman zaman dersini yapamayan öğrencilerin durumuna benzetiyorum" ifadesini kullanan Yıldız, "Seçim sonuçlarına gölge düşürmeye çalışanları biraz da tebessümle karşılıyoruz. Oy tasnifini veya oy pusulasını etkileyecek bir konu söz konusu değildir, böyle bir şey olmamıştır" dedi.

Bakan Yıldız, il ve ilçe merkezlerinde kısa süreli, 10, 12 ve 17 dakikalık kesintiler söz konusu olduğunu ifade etti.

Seçim günü İstanbul ve Ankara gibi şehirlerdeki elektrik kesintilerinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"Espri olarak değerlendirmeyin, bir trafo merkezine kedi girdi ve kısa devre yaptı. Yani yaklaşık 3-4 metreden atlayan bir kedi bunu yapabiliyor. Bu geçen ayda da olmuştu, seçim öncesinde de olmuştu. Bunları seçime bağlamak yanlış. İstanbul'da gerek Anadolu yakasında gerekse Boğaziçi'nde komple bütün arkadaşlar seçim günü sabaha kadar özellikle ilk 24 saatte bir kriz masasıyla beraber full nöbet tuttular. O yüzden bunu seçime bağlamak yanlış. O bölgede bizim ring hatlarımız var, bir taraftan kesilirse diğer taraftan beslemek üzere ve bunu yalnızca kasıtlı 'elektrik kesildi' diye söylemenin yanlış olduğunu düşünüyorum.

1 milyon 100 bin kilometrelik atmosfere açık bir işletmede işletmecilik yapıyoruz. Şu anda da elektrik arızaları, kesintileri olabilir. Dünyanın her tarafında böyle. Avrupa'nın ikinci büyük şebekesinden bahsediyorum. Bunun herhangi bir kasta mahsus olarak yorumlanmasını yanlış bulurum. Zaman zaman eksikliklerin olabileceğini, işletmecilikte bunların olabileceğini söylüyorum.

New York'un merkezi Manhattan'da 7 saat metronun elektriğinin kesildiğini açın bakın literatürde okursunuz ve bu durum 60 yıl öncesinden falan değil. Bu yüzden elektrik işletmeciliğiyle alakalı bir husustur. Seçime has bir şey söz konusu değildir. Ama önceden özellikle AK Parti iktidarımızın sonuçlarını anketlerde görenlerin bununla alakalı mazeret üretme işlemleridir.

Başbakanımız 'güçlü bir muhalefet istiyorum' derken, 'muhalefet dizayn mı edilmek isteniyor' yorumları yapıldı. 5 yılda 1 genel seçim, 1 yerel seçim, 1 referandumda istediği sonuca ulaşamayan partilerin veya 8 seçimdir ikinci parti bile olamayan partilerin bu tür mazeretlerin arkasına sığınmasını doğru ve demokratik bulmayız."AA

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak